Αρχική πολιτική Πανδημίας ελληνική συνέχεια

Πανδημίας ελληνική συνέχεια

Φωτογραφία είναι από τη συγκέντρωση που έγινε στο Παρίσι στις 11/9

Το φετινό φθινόπωρο έχει σημάνει μια νέα περίοδο στη διαχείριση της πανδημίας, όπου το κυβερνητικό αφήγημα είναι πως από τη στιγμή που έστω και σε ένα βαθμό έχει προχωρήσει η διαδικασία του εμβολιασμού, αν επιβληθεί αυστηρός έλεγχος και αποκλεισμός των ανεμβολίαστων, τότε θα πάνε όλα καλά και η φετινή χρονιά θα κυλήσει ομαλά. Σε αυτά τα πλαίσια, τις τελευταίες μέρες όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης φρόντισαν σε κάθε ευκαιρία να τονίσουν πως φέτος δεν προχωρήσουν σε οριζόντια μέτρα και ειδικά σε λοκντάουν όπως εκείνα που βιώσαμε πέρυσι. Όμως πριν καλά-καλά μπει ο χειμώνας, που λόγω της μεταφοράς της κοινωνικής ζωής σε κλειστούς χώρους ευνοείται η διάδοση της νόσου, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε μια σειρά από μίνι λοκντάουν και περιοριστικά μέτρα. Αν λοιπόν όλα πάνε καλά, πώς εξηγείται το λοκντάουν σε 10 από τις 14 περιφερειακές ενότητες του Βορείου Ελλάδος, μόλις στα τέλη του Σεπτέμβρη; Πώς εξηγείται, δεδομένων των μέτρων που ισχύουν από την αρχή του Σεπτέμβρη, η αυξητική τάση της πανδημίας στην Θεσσαλία αλλά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, έχοντας βάλει όλη σχεδόν την επικράτεια στο «πορτοκαλί χρώμα»; Τα ερωτήματα αυτά δεν μπορούν να απαντηθούν απλά ρίχνοντας την ευθύνη στους ανεμβολίαστους. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα παραγνώριζε το γεγονός ότι σε λοκντάουν μπαίνουν και περιοχές με εμβολιαστική κάλυψη πολύ κοντά στον εθνικό μέσο όρο, πράγμα που λέει πολλά για την «covid-free κανονικότητα» που λανσάρει η κυβέρνηση αλλά και για την αποδοτικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται τόσο πάνω στους ανεμβολίαστους όσο και συνολικά σε βασικές πτυχές της κοινωνικής ζωής, όπως η εκπαίδευση και η εργασία.

Φωτογραφία είναι από τη συγκέντρωση που έγινε στο Παρίσι στις 11/9

Τρίτη δόση με άνεση

Την ίδια στιγμή, πέρα από οριζόντια μέτρα και λοκντάουν, η κυβέρνηση προχωρά στην τρίτη δόση των εμβολίων ενώ παράλληλα εντείνει την πίεση που ασκεί με βάση τον εμβολιασμό στους πολίτες. Ο εμβολιασμός και συγκεκριμένα η τρίτη δόση του, στους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς και η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού των παιδιών, είναι τα μόνα μη κατασταλτικά μέτρα που η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πάρει. Έτσι τη στιγμή που, για παράδειγμα το ΕΣΥ είναι σε πολύ δύσκολη θέση, ειδικά έπειτα από τις αναστολές-απολύσεις 8.500 υγειονομικών, η κυβέρνηση αδιαφορεί και προχωρά ποντάροντας τα πάντα αποκλειστικά και μόνο στον εμβολιασμό, αδιαφορώντας ακόμη και για ζητήματα για τα οποία η επιστημονική κοινότητα διεθνώς είναι διχασμένη. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής για την τρίτη δόση, όπου παραγνωρίζοντας τη διεθνή συζήτηση, την απόφαση του FDA αλλά και την έλλειψη έγκρισης από τον ΕΜΑ, προχωρά σημειώνοντας πως οι διεθνείς οργανισμοί δεν πρέπει να καθυστερούν (!). Μάλλον έχουν κλείσει παραγγελίες με τον κ. Μπουρλά και την εταιρεία του. Οι επιστημονικοί σύλλογοι στη χώρα ανερυθρίαστα ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική πολιτική και άλλωστε έχουν κηρύξεις διωγμούς προς τους επιστήμονες που έχουν διαφορετική άποψη και προσθέτουν τη φωνή τους στη ρατσιστική αντιεπιστημονική επίθεση ενάντια σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Φωτογραφία είναι από τη συγκέντρωση που έγινε στη Ρώμη στις 25/9

Η ζωή αβίωτη για τους «παρτάκηδες», δύσκολη για τους εμβολιασμένους

Παράλληλα, καθημερινά ανακοινώνονται νέα μέτρα και νομοθετήματα που περιορίζουν την πρόσβαση στον δημόσιο χώρο ή οδηγούν στον οικονομικό καταναγκασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι χαρακτηριστική η πρόταση για είσοδο ακόμη και στις δημόσιες υπηρεσίες έπειτα από την επίδειξη πιστοποιητικού ή τεστ. Αλλά και η επέκταση της υποχρεωτικότητας στους εργαζόμενους των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που έρχεται έπειτα από τον αποκλεισμό χιλιάδων ΑΜΕΑ από τα Kέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ).
Το νέο καθεστώς μέτρων ελέγχου και πειθάρχησης που χτίζεται, δυσκολεύει την καθημερινότητα των ανθρώπων, φτιάχνοντας ένα αβίωτο πλαίσιο διαρκών αποκλεισμών. Αρκεί κανείς να σκεφτεί πως τα μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα, αφορούν την πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία –από τα νοσοκομεία μέχρι την επίσκεψη σε έναν ιδιώτη γιατρό–, την ψυχαγωγία και τον δημόσιο χώρο, τη μετακίνηση από νομό σε νομό και όπως φαίνεται ακόμη και την πρόσβαση σε απαραίτητες κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες.

Στην τροχιά της νέας δικτατορίας αλλάζει κι ο ποινικός κώδικας

Στην καθιέρωση αυτού του πλαισίου εντάσσεται και η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα όσο αφορά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, που μπορεί «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία». Η συγκεκριμένη αλλαγή, εισάγει ένα απροσδιόριστο πλαίσιο σχετικά με τη δημόσια υγεία που είναι πολύ επικίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου, της ενημέρωσης αλλά και συνολικά για τη δημοκρατία στη χώρα. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η στάση συλλογικών φορέων διαφόρων επιστημονικών κλάδων την τελευταία περίοδο. Αφού, έπειτα από την ιδιαίτερα σκληρή στάση που επέδειξαν ορισμένοι φορείς που εκπροσωπούν την ιατρική κοινότητα σε σχέση με τις αναστολές-απολύσεις συναδέλφων τους, τη σκυτάλη τώρα παίρνουν οι δικηγορικοί σύλλογοι. Οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συντονιστικού τους, καταδικάζουν «άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις», ενώ καλούν τις δικαστικές αρχές «να γνωστοποιούν στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο τυχόν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για την πειθαρχική διερεύνηση συμπεριφορών συναδέλφων». Θα περίμενε κανείς οι συλλογικοί φορείς αυτών και άλλων κλάδων αντί για να στρέφονται μονομερώς ενάντια σε μεμονωμένες «σκοταδιστικές» ενέργειες, των οποίων η υπερπροβολή επιβεβαιώνει το κυβερνητικό αφήγημα, να δείχνουν περισσότερο ζήλο για τη διάλυση της δημόσιας Υγείας αλλά και για την επιβολή ενός σκληρού και ανελεύθερου νομικού καθεστώτος σε ολόκληρη την κοινωνία.

*Οι φωτογραφίες είνα από κινητοποιήσεις στην Ευρώπη ενάντια στο «πράσινο πάσο».
Κάθε σαββατοκύριακο γίνονται σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και της Αυστραλίας
συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στο υγειονομικό πιστοποιητικό.

Σχόλια

Exit mobile version