Η ανακύκλωση των μπαταριών είναι μια από τις πιο επιτυχημένες προσπάθειες καλλιέργειας οικολογικής συνείδησης στην Ελλάδα. Χρόνια τώρα γέμισε η Ελλάδα σημεία ανακύκλωσης και ο κόσμος κατανόησε σιγά – σιγά τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαταριών στο περιβάλλον.
Σήμερα τα ΜΜΕ μας λένε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον όταν καίγεται ένα ολόκληρο εργοστάσιο με μπαταρίες! Επίσημη ενημέρωση καμιά. Αναρωτιέμαι τι θα «γεννήσει» αυτή η περίπτωση σε μια καθολικά καθοδηγούμενη κοινωνία, όπου η έννοια γνώση έχει αντικατασταθεί από την έννοια πληροφορία. Κάνω αυτή τη σκέψη, προσεγγίζοντας το γεγονός από τη μεριά της δικής μου επιστήμης, της παιδαγωγικής, απορώντας για το τι σημαίνει πληροφόρηση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του πολίτη σήμερα.
Δεν έχω το γνωστικό υπόβαθρο για να ελέγξω χημικά ή μετεωρολογικά δεδομένα, όμως οι δικές μου επιστημονικές γνώσεις, μου παρέχουν τα αναλυτικά εργαλεία να διακρίνω τον χειραγωγικό ρόλο ιδεολογικών μηχανισμών όπως τα ΜΜΕ. Για τη δική μου επιστήμη όλοι έχουν άποψη, για το τι είναι και πώς πρέπει να είναι το σχολείο και για το πώς πρέπει να κάνω τη δουλειά μου. Από τη άλλη εγώ ως δασκαλάκος δεν έχω το δικαίωμα να κρίνω την πληροφόρηση που μου παρέχεται για περιβαλλοντικά θέματα, όπως ας πούμε οι εξορύξεις πετρελαίων στην Ήπειρο, διότι δεν έχω τις επιστημονικές γνώσεις.
Με αφορμή λοιπόν την ιστορία στην Ξάνθη, νομιμοποιούμαι τουλάχιστον επιστημονικά να είμαι επιφυλακτικός και να μην καταπίνω αμάσητο ότι μου σερβίρουν; Έλεος πια με την υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης!
Βαγγέλης Καινούριος (fb)