Στις 26 Ιουνίου παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το βιβλίο του Δημήτρη Κλούρα Η απειλή προ των πυλών με τον διευκρινιστικό υπότιτλο «Πέντε αιτίες που οδηγούν σε θερμή κρίση Ελλάδα και Τουρκία και όσα πρέπει να πράξει επειγόντως η Ελλάδα».

“Η απειλή προ των πυλών”, εκδόσεις Λειμών, Αθήνα 2018, σελ. 430

Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Ιωάννης Μάζης (που προλογίζει και το βιβλίο), Κυριάκος Νικολάου Πατραγάς, Νάντια Βαλαβάνη και την συζήτηση συντόνισε ο Μιχάλης Σιάχος. Στο τέλος ο συγγραφέας αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει το βιβλίο αυτό ενώ είχε στον σχεδιασμό του τη συγγραφή άλλων βιβλίων, πλησιέστερων στο επαγγελματικό και επιστημονικό του ενδιαφέρον. Στην εισαγωγή του βιβλίου ο Δ. Κλούρας διευκρινίζει συγκεκριμένα: «Οι ραγδαίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, στα οποία περιλαμβάνονται η αποικιοποίηση της χώρας μας, μέσω διαφόρων οικονομικών μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, το “μεταναστευτικό-προσφυγικό” ζήτημα, το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων και η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, με ώθησαν να “παγώσω”, προς ώρας, τους σχεδιασμούς μου για τη συγγραφή και έκδοση των βιβλίων που ετοίμαζα με αμιγώς νομικό περιεχόμενο ή με νομικοπολιτικό περιεχόμενο…»

Μέσα σε ένα πνεύμα ευρύτερης ανησυχίας και ανάγκης αφύπνισης του λαού για τους κινδύνους που μας απειλούν, ο συγγραφέας προτάσσει τη συγγραφή αυτού του βιβλίου για να εκθέσει την ανάλυσή του για «μία μελλούμενη πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία, με τα σημερινά δεδομένα, δείχνει αναπόφευκτη, αλλά και με τον τρόπο αντιμετώπισής της από την ελληνική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής της».

Επομένως έχουμε το πόνημα ενός διανοητή, ενός επιστήμονα, που μπροστά από όλους τους σχεδιασμούς του προτάσσει να αντιμετωπίσει και να ασχοληθεί με ένα άκρως επίκαιρο και εθνικό γεωπολιτικό ζήτημα. Αλήθεια πόσοι άλλοι τροποποιούν τους σχεδιασμούς τους και πόσοι ασχολούνται με τα εθνικά ζητήματα από προοδευτική σκοπιά;

Ο συγγραφέας, διακατέχεται από μια μεγάλη ανησυχία και αγωνία: «Από τα τέλη του 2015 είχα προβλέψει και προειδοποιούσα, σε άρθρα και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας και ιδίως η τωρινή “κυβέρνηση Τσίπρα”, οδηγούν τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή. Μία καταστροφή, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ χειρότερη από αυτήν της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, καθότι, σε αντίθεση με τα σημερινά δεδομένα, ο ελληνισμός εκείνη την εποχή διέθετε ακόμη τεράστιες δυνατότητες ανάκαμψης, όπως εξάλλου και μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945), αλλά και του εμφυλίου πολέμου (1944-1949). Ο ελληνισμός εκείνης της εποχής, σε αντίθεση με τον σημερινό, εκτός από σκληραγωγημένος από τις διαρκείς κακουχίες και τους πολέμους, διέθετε υψηλό πατριωτικό αίσθημα, ισχυρή εθνική συνείδηση και μεγάλη αναγεννητική δύναμη, καλύπτοντας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις μεγάλες πληθυσμιακές και οικονομικές απώλειες των διαρκών πολεμικών αναμετρήσεων και των παράπλευρων συνεπειών τους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων προς τις χώρες της Δύσης και προς την Αυστραλία. Διέθετε, επίσης, ένστικτο αυτοσυντήρησης, αλλά και όρεξη για δημιουργία και πρόοδο.

Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν στην επιτυχή αντιμετώπιση τρομακτικών και φαινομενικά ανυπέρβλητων δυσχερειών, ενώπιον των οποίων κάθε άλλος λαός και κάθε άλλη χώρα, θα είχε γονατίσει και αφανισθεί. Δυστυχώς, όλα αυτά σήμερα, φαίνεται να είναι στοιχεία που λείπουν από τον σημερινό ελληνικό λαό, ο οποίος μοιάζει με γερασμένο και ακυβέρνητο σκαρί σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, έτοιμο να βυθιστεί στο πρώτο κύμα».

Από όλα αυτά έχουμε ένα βιβλίο ενός νέου ανθρώπου και επιστήμονα που διακατέχεται από γνήσια αγωνία για τον τόπο και την πορεία του και παίρνει τον λόγο να καταθέσει τις απόψεις του σε ένα ζήτημα που συσκοτίζεται, υποβαθμίζεται ή είναι εντελώς περιθωριοποιημένο στην πολιτική ατζέντα όλων των πολιτικών κομμάτων δεξιών, κεντροαριστερών και αριστερών. Ο Δημήτρης Κλούρας δεν ανακαλύπτει το «εθνικό ζήτημα» από τα αζήτητα, ούτε ενδιαφέρεται για μια θεωρητική συζήτηση που μπορεί να είχε γίνει πριν 100 χρόνια στα πλαίσια του κομμουνιστικού κινήματος. Ούτε διαλέγει να ασχοληθεί μέσα από μια λογική «ήξεις κι αφήξεις» για να χειριστεί το θέμα και να καταδείξει πως πρέπει να ασχοληθούμε λιγουλάκι και με το εθνικό ζήτημα. Η φωνή του Δημήτρη Κλούρα είναι καίρια, καθαρή και γι’ αυτό σημαντική.

Έχουμε ένα βιβλίο ενός νέου ανθρώπου και επιστήμονα που διακατέχεται από γνήσια αγωνία για τον τόπο και την πορεία του και παίρνει τον λόγο να καταθέσει τις απόψεις του σε ένα ζήτημα που συσκοτίζεται, υποβαθμίζεται ή είναι εντελώς περιθωριοποιημένο στην πολιτική ατζέντα όλων των πολιτικών κομμάτων δεξιών, κεντροαριστερών και αριστερών

Πέντε αιτίες της αναπόφευκτης σύγκρουσης

Στο κυρίως περιεχόμενο του βιβλίου αναλύονται οι πέντε αιτίες που οδηγούν σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση Ελλάδας–Τουρκίας. Ο συγγραφέας αναφέρει τις εξής:

Πρώτη αιτία πολέμου: Η επέκταση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της Τουρκίας του Ερντογάν.

Δεύτερη αιτία πολέμου: Η επανάληψη ιστορικών λαθών του πρόσφατου παρελθόντος και οι εκπληκτικές ομοιότητες με κρίσιμα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος.

Τρίτη αιτία πολέμου: Η σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας του Ερντογάν αποτελεί στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ, ως μοναδική πλέον επιλογή για την ανατροπή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τέταρτη αιτία πολέμου: Η ραγδαία επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, την οποία επιτείνουν και επιταχύνουν οι Αμερικανοί.

Πέμπτη αιτία πολέμου: Η τραγική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η αποδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητάς της, η οποία ενισχύει την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Αφού αναλύσει διεξοδικά αυτές τις αιτίες (σελ. 30-150), ο συγγραφέας ανοίγει ένα άλλο ευρύτερο και δυσκολότερο ζήτημα: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης της Τουρκίας και τι πρέπει να πράξει επειγόντως η Ελλάδα προς αντιμετώπιση της επικείμενης απειλής. Στο ζήτημα αυτό ο Δ. Κλούρας αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του (σελ. 155-350). Στις προϋποθέσεις θέτει τρία ζητήματα προς αντιμετώπιση και διερεύνηση: α) τη γνώση του αντιπάλου, β) την ύπαρξη ικανής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, γ) την εξασφάλιση στοιχειώδους εσωτερικής ομοψυχίας και ενότητας του λαού μας έναντι του εξωτερικού κινδύνου, καθώς και την ενίσχυση του ηθικού του λαού μας.

Στις υπόλοιπες περίπου 100 σελίδες του βιβλίου υπάρχουν δέκα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα παραρτήματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων και συμπληρώνουν το βιβλίο.

* Ο Δημήτριος Ε. Κλούρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
Διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών από τον Μάρτιο έως τις 14 Αυγούστου 2015, όταν και αποχώρησε μετά την υποβολή της παραίτησής του.
Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του συλλόγου «Ενότητα Σαρωνικού». Άρθρα και αναλύσεις του, νομικού, πολιτικοοικονομικού, ιστορικού, γεωπολιτικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα μέσα και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Παράλληλα, έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!