Αρχική διεθνή Όλο και πιο κοντά σε ανεξέλεγκτη ανάφλεξη στην Ουκρανία

Όλο και πιο κοντά σε ανεξέλεγκτη ανάφλεξη στην Ουκρανία

Το ευρωπαϊκό διευθυντήριο δεν έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών. Παρά τη φανερή δυσαρέσκεια των λαών της Ευρώπης για τις επιλογές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (ανάμεσα στα άλλα την πυροδότηση και συντήρηση του Ουκρανικού πολέμου), και την ανάδειξη σοβαρών πολιτικών εμπλοκών στα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα, τη Γαλλία και τη Γερμανία, η Ευρώπη κινείται χωρίς φρένα σε μια γενίκευση της σύγκρουσης στη Ουκρανία.

Όταν πριν λίγο καιρό ο Γάλλος πρόεδρος, από τους επιφανείς εμπρηστές του πολέμου, δήλωνε, με αφορμή την πρότασή του για άμεση εμπλοκή ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ότι όσα έμοιαζαν χθες υπερβολικά σήμερα είναι πραγματικότητα, λίγοι έδωσαν τη σημασία που έπρεπε. Δυστυχώς επαληθεύτηκε. Σήμερα δεν κουβεντιάζεται αν θα δοθούν πολεμικά αεροπλάνα F16 στο Κίεβο, αλλά αν αυτά θα επιχειρούν από ΝΑΤΟϊκά αεροδρόμια της Ευρώπης! Σήμερα δεν κουβεντιάζεται αν θα παραδοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων γερμανικών (κάτι που ο Σολτς απέκλειε κατηγορηματικά), αλλά αν και πώς θα στοχεύουν τις υποδομές της αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας με την αμέριστη τεχνική στήριξη Δυτικών συμβούλων και στρατιωτικών…

Καμπανάκι Βούτσιτς

Μέσα σε αυτό το κλίμα, παγκόσμια εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς στο ελβετικό περιοδικό Weltwoche. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, ο κόσμος οδηγείται «προς μια μεγάλη καταστροφή, και φαίνεται ότι το τρένο έχει ήδη φύγει από τον σταθμό και δεν μπορεί πλέον να σταματήσει. Κανείς στη Δύση δεν μιλά πια για ειρήνη, παρά μόνο για περισσότερο πόλεμο». Και συνεχίζει: «Στην Ευρώπη, οι ηγέτες ενεργούν ως μεγάλοι ήρωες, αλλά δεν είναι ειλικρινείς και δεν λένε στους πολίτες τους ότι θα πληρώσουν όλοι ένα μεγάλο τίμημα. Μου προξενεί πολύ μεγάλη εντύπωση ότι κανείς δεν επιχειρεί να σταματήσει τον πόλεμο. Η Δύση πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει και να βγάλει εκτός μάχης τη Ρωσία. Νομίζω ότι η Δύση κάνει λάθος. Και οι δύο πλευρές πιστεύουν τώρα ότι είναι υπαρξιακό ζήτημα γι’ αυτές, οπότε δεν νομίζω ότι θα βρουν λύση εκτός από τον πόλεμο. Τα πάντα διακυβεύονται… Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία παγκόσμια σύγκρουση. Δεν απέχουμε από αυτήν περισσότερο από τρεις με τέσσερις μήνες»!

Το ενδιαφέρον στοιχείο στις δηλώσεις του Βούτσιτς δεν είναι το χρονικό περιθώριο που μας χωρίζει από μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση. Αλλά η εκτίμηση ότι ούτε η Δύση ούτε η Ρωσία μπορούν να αποδεχθούν την ήττα. Αυτό που διακυβεύεται για τη Ρωσία δεν είναι απλά η επιβίωση του Πούτιν ή η τύχη των εδαφών που έχουν ήδη προσαρτηθεί. Διακυβεύεται η υπόσταση της χώρας και η θέση της στην παγκόσμια σκηνή, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι προειδοποιήσεις της για χρήση πυρηνικών δεν είναι μπλόφα. Από την άλλη, ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να αποδεχθούν ήττα στην Ουκρανία. Όχι βέβαια επειδή κινδυνεύει η υπόστασή της αλλά, όπως σημειώνει ο Βούτσιτς, «επειδή η πολιτική επιρροή, η γεωπολιτική θέση της Δύσης και της Ε.Ε., θα αποδυναμωθεί τόσο πολύ που δεν θα μπορεί να ανανεωθεί ξανά».

Πού οδηγούμαστε

Η λογική των πραγμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κλιμάκωση του πολέμου είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν αυτήν την πιθανότητα. Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί της Ουκρανίας επιταχύνονται στον υπέρτατο βαθμό, και η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται σε κρίσιμο κόμβο διέλευσης Δυτικών οπλικών συστημάτων. Οι G7 συνεχίζουν χωρίς καθυστερήσεις τη δέσμευση ρωσικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δηλώσεις συμβούλου του Μακρόν, εγκρίθηκε ήδη ένα τεράστιο δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο με εγγυήσεις τα… μελλοντικά έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις Δυτικές τράπεζες. Και η επερχόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ, πέρα από τις ασφυκτικές πιέσεις για την επιτάχυνση του εξοπλισμού της Ουκρανίας, σχεδιάζει να επιμερίσει στα κράτη μέλη τα βάρη από μια έκτακτη χρηματοδότηση που είναι πια διπλάσια από την αρχική πρόταση.

Η Ρωσία από την πλευρά της στέλνει πολεμικά πλοία στην Κούβα σε μια τολμηρή αποστολή μηνύματος αποφασιστικότητας προς τις ΗΠΑ, καθώς αισθάνεται πιο «άνετα» μετά τις δηλώσεις της Κίνας ότι θα σταθεί στο πλευρό της αν δεχθεί δυτική επίθεση. Καθόλου ευχάριστες ειδήσεις, χωρίς καμία πολυτέλεια εφησυχασμού.

Σχόλια

Exit mobile version