Αρχική στήλες Οι… Ταχρείοι του Facebook

Οι… Ταχρείοι του Facebook

Ήταν ζήτημα χρόνου η μαζική κινητοποίηση του κόσμου, η μετατροπή της αμηχανίας, της θλίψης και του θύμου σε ξέσπασμα διαμαρτυρίας κατά της άγριας λιτότητας της κυβέρνησης του Μνημονίου και της τρόικας. Ήταν ζήτημα χρόνου να εκπληρωθεί το (συμβολικά) ρηθέν «όλες οι πλατείες θα γίνουν πλατείες Ταχρίρ».

Το ξέσπασμα ήρθε και συνεχίζεται με πρωτόγνωρες, για τα τελευταία χρόνια, μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες, με προεξάρχουσα την Πλατεία Συντάγματος.
Το πρωτόγνωρο, επίσης, είναι πως οι κινητοποιήσεις αυτές δεν ξεκίνησαν από τους «συνήθεις υπόπτους» (συνδικάτα, την Αριστερά) αλλά από κοινότητες του Facebook, κατά το πρότυπο των Ισπανών – και όχι μόνο.
«Οι αγανακτισμένοι», «Η κοινότητα δημοκρατία τώρα» και άλλες, συγκέντρωσαν χιλιάδες «οπαδούς» διαδικτυακά, με την πρόσκληση για ειρηνική διαμαρτυρία στις πλατείες.
Εκτός από τους αγανακτισμένους της Πλατείας Συντάγματος δημιουργήθηκαν διαδικτυακές κοινότητες σε δεκάδες πόλεις.
Παρακολουθώντας τις συζητήσεις μέσα από τις σελίδες του Facebook αλλά και το twitter, όλες αυτές τις ημέρες, βλέπει κανείς την πολυχρωμία των απόψεων και των εκτιμήσεων, τις διαφορετικές αφετηρίες των αγνώστων που ανταλλάσσουν μηνύματα και σχόλια.
Κοινή συνισταμένη είναι το «δεν πάει άλλο», με όποια μορφή κι αν διατυπώνεται αυτό. Είτε με ένα «άι σιχτίρ», είτε με ένα γενικό αφορισμό των πολιτικών, είτε με επεξεργασμένα επιχειρήματα, ακόμη και με προβοκατόρικες παρεμβολές.
Γύρω στις 20.000 φίλοι των αγανακτισμένων, στη ομώνυμη σελίδα του fb.
To ραντεβού καθορισμένο. Κάθε μέρα στις 6, όλοι μαζί.
«Να πραγματώσουμε μια καλύτερη ζωή,
να μιλήσουμε,
να συναντηθούμε,
να τα αλλάξουμε όλα!»
«Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε. Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα».
Χαρακτηριστική είναι, πάντως, η συζήτηση μεταξύ τριών χρηστών, με αφορμή την προβολή από τα ΜΜΕ του κινήματος διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων. (κρατάμε και την ορθογραφία ατόφια).
«”Όταν χειροκροτάει ο εχθρός σου, κοίτα τι λάθος έκανες και διόρθωσε το”… Αυτή η φράση μού έρχεται στο μυαλό, όταν βλέπω από εχθές ένα ολόκληρο σύστημα να χειροκρότει το κίνημα των αγανακτισμένων όπως λένε (δεν μ’ αρέσουν οι ταμπέλες).
Τα ΜΜΕ από εχθές μέχρι σήμερα ρίχνουν τόσο μέλι στο λόγο τους, όσο αφορά τις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα και σε όλες τις πλατείες της Ελλάδας. Τα ΜΜΕ που μέχρι εχθές προπαγάνδιζαν τη μιζέρια μας και την εξαθλίωση μας. Κάτι δεν πάει καλά εδώ δεν νομίζετε;».
«Μ’ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι, αλλά πέρα από επιχειρήματα καλό είναι να έχουμε κι αποδείξεις. Ο λαός ξέρει γιατί είναι στο Σύνταγμα, ξέρει τι ζητάει και δεν νομίζω ότι μπορεί να βολέψει κανέναν πολιτικό αυτή η κατάσταση, παρά μονό αν συνεχίσουν… Δείτε περισσότερα».
Και ο τρίτος που τους επαναφέρει… στην τάξη.
«Λοιπόν τελευταία φορά! Σταματήστε να αναρτείτε χαζομάρες από την τηλεόραση και ζητήστε βοήθεια από τον κόσμο για τέντες καρέκλες τραπέζια και ό,τι άλλο!
Ο κόσμος είναι στη βροχή έξω κι εσείς εδώ μέσα μιλάτε, επί ώρες, χωρίς να λέτε κάτι! Εμείς δεν έχουμε κοιμηθεί όλο το βράδυ! Ενημερώστε τον κόσμο τώρα! Ενημερώστε για το Σύνταγμα! Βοήθεια τώρα!».

Στο twitter τα «τιτιβίσματα» λιτά, περιεκτικά και σαρκαστικά:
«Ο Πάγκαλος δεν φεύγει με ελικόπτερο, καλύτερα να φέρουμε φαλαινοθηρικό»
«Οι @atenistas δεν είναι στο Σύνταγμα να ανάψουν κάνα ρεσό; Ή περιμένουν να μαζέψουν μετά τις τσίχλες;».
Ανταπόκριση από Ηράκλειο. Η Πλατεία Ελευθερίας έχει περισσότερο κόσμο από εχθές. Αυτή τη στιγμή γίνεται συναυλία.
Δείτε μαγικές εικόνες κόσμου που δεν κάνει πίσω! Χιλιάδες παραμένουν στην Πλατεία Συντάγματος και χορεύουν.
Τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατοχυρώθηκαν πλέον και στην Ελλάδα ως ένα Μέσο όχι μόνο για ψυχαγωγία, ενημέρωση, και γνωριμίες αλλά και ως εργαλείο κινητοποίησης. Νέοι καιροί, νέα ήθη.
Οι αγανακτισμένοι, γράφουν αυτές τις ημέρες ιστορία.

 

Σχόλια

Exit mobile version