Αρχική αρχείο στηλών a cappella Οι στυγνοί πολιτικοί τσαμπουκάδες και το τρελό καρναβάλι

Οι στυγνοί πολιτικοί τσαμπουκάδες και το τρελό καρναβάλι

της Ζηνοβίας Σαπουνά

Η περιπαιχτική ατάκα «ήρθες πάλι τρελό καρναβάλι να γιορτάσουμε όλοι μαζί» περιγράφει, κατά τη γνώμη μου, με τον καλύτερο τρόπο τη σοβαρή υπόθεση της Novartis που ενέσκηψε στην επικαιρότητα με μεγάλη σφοδρότητα τις τελευταίες ημέρες.

Μια υπόθεση που κανονικά θα έπρεπε να κινητοποιήσει όλο το πολιτικό σύστημα, τις δικαστικές αρχές και την ίδια την κοινωνία, προκειμένου να διαλευκανθεί άμεσα, μετατρέπεται σε γαργαλιστικό έως γελοιογραφικό αφήγημα αλλά και σε πεδίο στυγνού πολιτικού τσαμπουκά, –δείγμα της καθεστωτικής νοοτροπίας που διακατέχει το πολιτικό προσωπικό που άσκησε εξουσία έως σήμερα–.

Και εάν ως γαργαλιστικό-γελοιογραφικό αφήγημα καταγραφεί το ρεπορτάζ-«αυτοψία» της τηλεόρασης του STAR στο «φτωχικό» σπίτι του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να αποδειχθεί ότι, εφόσον στο σπίτι του δεν έχει γίνει καμία ανακαίνιση εδώ και χρόνια, «ευκόλως» συνάγεται το συμπέρασμα πως ο δεξιός και πολύς κύριος αντιπρόεδρος δεν έχει χρηματιστεί από κανέναν, τότε ο στυγνός πολιτικός τσαμπουκάς δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος.

Δείγμα στυγνού πολιτικού τσαμπουκά είναι η δήλωση του τηλε-αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1: «Θα τον διαλύσουμε, θα τον συντρίψουμε τον Τσίπρα γι’ αυτό που έκανε».

Δείγμα στυγνού πολιτικού τσαμπουκά είναι και η δήλωση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΣΚΑΙ: «Οι μάρτυρες είναι θύματα που νομίζουν πως εσαεί θα είναι προστατευμένοι;»,

Ακόμη ένα δείγμα στυγνού πολιτικού τσαμπουκά ήταν και η δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ., –πρώην ΠΑΣΟΚ–, Βασίλη Οικονόμου στην ΕΡΤ: «Χωρίς να δω τη δικογραφία, αφού θέλει πολιτικές μαγκιές του Μαξίμου, θα τους πω μια κουβέντα: θα του σπάσω τα χέρια, όταν πάει να τα απλώσει στη Νέα Δημοκρατία»!

Έτερο δείγμα στυγνής πολιτικής γελοιότητας –πρωτίστως– και τσαμπουκά –σαφώς δευτερευόντως– ήταν και η δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ., Νότη Μηταράκη, στο Πρακτορείο 104, 9 FM: «Υπήρχε και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή που μου έλεγε πρόσφατα ότι και ο ίδιος είχε πάρει λεφτά από τη Novartis. Να σας πω την αλήθεια, δεν θυμάμαι το όνομά του βουλευτή που μου το είπε».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν γιατί απλά αυτοί που τις έκαναν μπορούν να τις κάνουν.

Μπορούν να απειλούν ότι θα διαλύσουν, ότι θα συντρίψουν, ότι θα σπάσουν χέρια, μπορούν να απειλούν μάρτυρες και μπορούν να απειλούν τη νοημοσύνη μας.

Δεν πρόκειται για πολιτική αμετροέπεια.

Είναι μια ακραιφνής επίδειξη ισχύος, μια ακραιφνής ένδειξη πως δεν φοβούνται τίποτα και κανέναν, αφού αυτοί είναι το κράτος, αυτοί ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα, αυτοί κινούν τα νήματα σε όλα τα επίπεδα.

«Ήρθες πάλι τρελό καρναβάλι να γιορτάσουμε όλοι μαζί» άλλο ένα –εν δυνάμει– κουκούλωμα και άλλη μια –εν δυνάμει– αθωότητα διαφόρων πολιτικών ταγών…

*Η Ζηνοβία Σαπουνά είναι δημοσιογράφος

Σχόλια

Exit mobile version