Στα μέσα Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή σύνοδος με πρωτοβουλία της Προοδευτικής Διεθνούς στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι κυβερνήσεων και επιστήμονες χωρών του αποκαλούμενου Τρίτου Κόσμου με θέμα τον συντονισμό χωρών και δυνάμεων για να σπάσει το εμβολιαστικό απαρτχάιντ.

Με κεντρικό σύνθημα «Οι πολυεθνικές των φαρμάκων δεν θα μας σώσουν» οι διοργανωτές στο κάλεσμά τους τόνιζαν:

«Το 85% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως έχει γίνει σε χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα. Μόνο 0,3 τοις εκατό των δόσεων έχουν χορηγηθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Με αυτόν τον ρυθμό, οι περισσότερες χώρες θα μείνουν σε αναμονή μέχρι τουλάχιστον το 2024 για να επιτύχουν μαζική ανοσοποίηση COVID-19.

Έχουμε την ικανότητα να εμβολιάσουμε τον κόσμο. Αλλά ένας συνασπισμός φαρμακευτικών εταιρειών, φιλάνθρωπων δισεκατομμυριούχων και κυβερνήσεων του Βορρά μας εμποδίζει.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκαλούμε υπουργούς, βουλευτές, κυβερνητικούς αξιωματούχους, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και κατασκευαστές εμβολίων σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για τον διεθνισμό του εμβολιασμού».

Στην σύνοδο πήραν μέρος υπουργοί και παράγοντες των κάτωθι χωρών: Κούβα, Κένυα, Αργεντινή, Βιετνάμ, Ινδία, Βενεζουέλα, Βολιβία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βραζιλία, Κιργιστάν, Νότια Αφρική, Μεξικό, Πακιστάν, Παλαιστίνη, καθώς και προοδευτικές προσωπικότητες από ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα (Βαρουφάκης), Καναδά κ.λπ.

«Από τότε που χτύπησε αυτή η πανδημία, οι περισσότεροι από εμάς στον Τρίτο Κόσμο είμαστε ουσιαστικά εξαρτημένοι από δωρεές εμβολίων από τις δυτικές χώρες. Ως αποτέλεσμα, έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε πολύ λίγα άτομα», εξήγησε ο Peter Anyang’ Nyong’o, κυβερνήτης της επαρχίας Κισούμο της Κένυα. Προσθέτοντας πως «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, για την ανάπτυξη της δυνατότητας και της ικανότητας παραγωγής εμβολίων για την αντιμετώπιση πανδημιών Covid-19 και μελλοντικών πανδημιών.»

Αποτελέσματα της Συνόδου

Οι συμμετέχοντες της συνόδου δεσμεύτηκαν σε πέντε βασικούς τομείς για να εξασφαλίσουν ότι τα αναπτυσσόμενα έθνη έχουν πρόσβαση στην απαιτούμενη ποσότητα εμβολίων. Η ανοιχτή συνεργασία πάνω στις τεχνολογίες εμβολίων Covid-19 είναι η πρώτη δέσμευση. Η Κούβα και το Μεξικό δεσμεύονται να συνεργαστούν σε δοκιμές και άδειες για τα εμβόλια τους. Ο Hugo López-Gatell Ramírez, υφυπουργός Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας του Μεξικού, δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες για την παραγωγή και τη διανομή του εμβολίου της Patria».

Η δεύτερη δέσμευση είναι αυτή της τιμής αλληλεγγύης. «Τα εμβόλια θα είναι προσιτά και η τιμολόγηση θα βασίζεται στην αγοραστική ικανότητα της χώρας», εξήγησε ο Achal Prabhala, ακαδημαϊκός και συντονιστής του προγράμματος AccessIBSA. Η δέσμευση για την τιμολόγηση είναι σημαντική καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αθέμιτες πρακτικές έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών. Η Νότιος Αφρική αναγκάστηκε να πληρώσει πάνω από το διπλάσιο τίμημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca.

Η τρίτη δέσμευση αφορά τον διαμοιρασμό της ρυθμιστικής ικανότητας για την έγκριση εμβολίων. Η Αργεντινή και το Μεξικό δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τις ρυθμιστικές αρχές τους σε άλλες χώρες.

Η τέταρτη δέσμευση αφορά τη συγκέντρωση της παραγωγικής ικανότητας για τη βελτίωση της παραγωγής εμβολίων και ιατρικού εξοπλισμού. Χώρες με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής –Αργεντινή, Μεξικό, Βενεζουέλα– δεσμεύθηκαν να επιταχύνουν την παραγωγή ώστε να παράγουν αρκετές δόσεις για εξαγωγή σε άλλες χώρες.

Ο Pinarayi Vijayan, πρωθυπουργός της ινδικής πολιτείας της Κεράλα, δεσμεύτηκε να στηρίξει το Κρατικό Ινστιτούτο Προηγμένης Ιολογίας. Επίσης, δεσμεύτηκε να δώσει εντολή σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, όπως η Kerala State Drugs and Manufacturers, να «παράγουν και να εξάγουν φάρμακα.»

Η πέμπτη και τελευταία δέσμευση είναι η συλλογική ανυπακοή για την αμφισβήτηση του μονοπωλίου τω μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών που επιβάλλεται μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Rogelio Mayta Mayta, κάλεσε σε «μια αξιόπιστη απειλή για το μονοπωλιακό φαρμακευτικό μοντέλο που ισχύει σήμερα». Οι συμμετέχοντες κάλεσαν τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να εκδώσουν υποχρεωτικές άδειες για να σπάσουν το μονοπώλιο της Big Pharma.

Στη σύνοδο συμμετείχαν επίσης πολιτικοί ηγέτες από ανεπτυγμένες χώρες οι οποίοι αντάλλαξαν εμπειρίες για την ανισότητα στο εσωτερικό των κοινωνιών τους. Η Niki Ashton, μέλος του Κοινοβουλίου για την περιφέρεια Churchill-Keewatinook Aski του Καναδά, ανέφερε ότι σχεδόν το 70% των περιπτώσεων COVID-19 στην επαρχία της ήταν μεταξύ των ιθαγενών, παρόλο που μόνο το 30% του πληθυσμού προερχόταν από αυτές τις κοινότητες. «Πρέπει να είμαστε σαφείς ότι η κυβέρνησή μας εδώ, όπως και αλλού, έχει πάρει συνειδητές αποφάσεις να τοποθετήσει τα κέρδη των εταιρειών πάνω από την ευημερία των ανθρώπων. Αυτό μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και στη διανομή του εμβολίου».

Η Yara Harwari, Παλαιστίνια ακτιβίστρια, ακαδημαϊκός και πολιτική αναλύτρια, ενημέρωσε το κοινό για την άρνηση του εμβολιασμού από το Ισραήλ στους Παλαιστινίους.

Πηγή: Peoples Dispatch

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!