Στο νότιο τμήμα της Σκύρου σε μία προστατευμένη περιοχή Natura, 37.000 στρεμμάτων, προβλέπεται με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕ, να εγκατασταθούν οι πρώτες 27 ανεμογεννήτριες ύψους 180μ. η κάθε μία και ισχύος 5,6 MW.

Όσοι εναντιώνονται στην επένδυση, εξηγούν πως τέτοιο υπεργιγάντιο μέγεθος ανεμογεννητριών εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο αριθμός των 27 Α/Γ αποτελεί μέρος του συνολικού αριθμού ανεμογεννητριών 60 όμοιων ανεμογεννητριών της τελικής επένδυσης που θα φτάσει τα 333 MW. Με βάση αυτή την επένδυση, η Σκύρος, καλείται να σηκώσει το 10% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πρέπει να παράξει όλη η Ελλάδα (!), αλλά και να φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στην Ευρώπη.

Όσοι είναι αντίθετοι στις ανεμογεννήτριες συμφώνησαν πώς η εγκατάσταση ενός τόσου μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στο προστατευόμενο, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, βουνό της Σκύρου, όπου ζουν τα διάσημα Σκυριανά αλογάκια, κακοποιεί την ταυτότητα του τόπου, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης και εν γένει το παρόν και το μέλλον ολόκληρου του νησιού. Επίσης εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας γιγαντιαίας βιομηχανικής αιολικής εγκατάστασης με τα συμπληρωματικά έργα (δρόμοι, πυλώνες, ανεμογεννήτριες, κτίρια) δεν θα είναι τελικά μια «πράσινη» επένδυση.

Πηγή: www.evoikostipos.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!