Σύμφωνα με στοιχεία του World Travel & Tourism Council, το 2018 ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 3,9% συμβάλλοντας με 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και 319 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον πλανήτη. Οι προβλέψεις που έδιναν πριν μας «επισκεφτεί» ο κορωνοϊός ήταν ότι για τα επόμενα 10 χρόνια αναμένονταν 100 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ενώ το 2029 οι θέσεις εργασίας στο κομμάτι του τουρισμού αναμένεται να φτάσουν τις 421 εκατομμύρια θέσεις.

Ο μοναδικός τομέας που ξεπερνούσε τον τουρισμό σε ανάπτυξη το 2018 ήταν η βιομηχανική παραγωγή, που σημείωσε 4%, ενώ σημειώνεται ότι ο τομέας του τουρισμού σημείωσε ταχύτερη αύξηση απ’ ό,τι η παγκόσμια οικονομία για 8η χρονιά και προσφέρει 1 στις 5 νέες θέσεις εργασίας. Αναλυτικά ο τουρισμός:

8,8 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία

10,4% της συνολικής παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας

1 στις 10 θέσεις εργασίας παγκοσμίως

Στοιχεία του 2018

  • Συνεισέφερε με 8,8 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία.
  • Αυξήθηκε γρηγορότερα από ό,τι η παγκόσμια οικονομία για 8η διαδοχική χρονιά (+3,9% στην κατηγορία Travel & Tourism έναντι 3,2% στο παγκόσμιο ΑΕΠ).
  • Δημιούργησε το 10,4% της συνολικής παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.
  • Συνεισέφερε με 319 εκατ. θέσεις εργασίας, αντιπροσωπεύοντας μία στις δέκα από όλες τις θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
  • Είναι υπεύθυνος για μία στις πέντε από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια.
  • Είναι ο δεύτερος ταχύτερος αναπτυσσόμενος τομέας στον κόσμο, πριν από την υγειονομική περίθαλψη (+3,1%), την Πληροφορική (+1,7%) και τις Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (+1,7%) και πίσω από τη Βιομηχανία, που αυξήθηκε κατά 4%.
  • Αύξησε το μερίδιο των δαπανών αναψυχής στο 78,5% (από 77,5% το 2017), κάτι που σημαίνει ότι το 21,5% (22,5% το 2017) των συνολικών δαπανών ήταν στις τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Αύξησε το μερίδιο των δαπανών των διεθνών τουριστών κατά 28,8%, από 27,3% το 2017.

Στις πρώτες 15 χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού στο ΑΕΠ παρουσίασε η Τουρκία με 15%, η Κίνα με 7,3%, η Ινδία με 6,7% και η Ταϊλάνδη με 6%.

 

70% προβλέπεται η συρρίκνωση του τουρισμού για το 2020

Προβλέψεις για τον παγκόσμιο τουρισμό το 2020

Συρρίκνωση κατά 70%, την μεγαλύτερη από τα χρόνια του 1950, θα καταγράψει για το 2020 ο τουρισμός παγκοσμίως, ενώ κινδυνεύουν 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).

Στα τρία πιθανά σενάρια που έχει επεξεργαστεί ο UNWTO, ο αριθμός των τουριστών για το 2020 θα περιοριστεί κατά 58-78%, ανάλογα με το πότε θα ανοίξει κάθε χώρα τα σύνορά της.

Επίσης ο οργανισμός προβλέπει ότι θα ενισχυθεί η τάση η οποία είχε ξεκινήσει ήδη πριν από την κρίση του κορωνοϊού και αφορά το αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές σε αγροτικές ή νησιωτικές περιοχές και την αντίστοιχη μείωση του τουρισμού στις πόλεις.

Ακόμα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι οικονομικές προβλέψεις για τα κράτη που εξαρτώνται από τον τουρισμό έχουν αναθεωρηθεί αρνητικά για το 2020, και αναμένεται μείωση έως και 10% στο ΑΕΠ σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν την πανδημία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εφιστά την προσοχή για το γεγονός ότι τα κράτη αυτά θα αντιμετωπίσουν την πιο σημαντική κρίση κατά τα τελευταία 50 έτη.

 

Σε ξένα χέρια η τουριστική βιομηχανία

  • Πρώτος μεγάλος σταθμός του αφελληνισμού του τουρισμού υπήρξε η πώληση του Ελευθέριου Βενιζέλου και η εξαγορά των μεγαλύτερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μας από τη γερμανική εταιρεία Fraport.
  • Την ίδια στιγμή οι TUI και Thomas Cook φέρονται να ελέγχουν περί τα 20.000 δωμάτια, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Gbr.

  • Η γερμανική TUI διαθέτει 32 δικά της ξενοδοχεία 8.500 δωματίων και συνεργάζεται με περισσότερα από 2.000 ανεξάρτητα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ δρομολογεί τη δημιουργία 10 νέων πεντάστερων και τετράστερων ξενοδοχείων.

  • Στη δεύτερη θέση είναι η Thomas Cook με τις αλυσίδες Sentido, Smartline, Sunprime, Sunwing και Casa Cook, ενώ ακολουθούν στην τρίτη θέση ο κυπριακός όμιλος Louis Hotels, με 9 τετράστερα ξενοδοχεία και μετά η αμερικανική Starwood του ομίλου Marriott με 9 πεντάστερα και ο αμερικανικός όμιλος Intercontinental με 4 ξενοδοχεία.

  • Η Henderson Park, ευρωπαϊκή πλατφόρμα επενδύσεων σε real estate και η Hines, διεθνής εταιρεία real estate, απόκτησαν πέντε ξενοδοχεία στην Κρήτη, δηλαδή 1.094 δωμάτια, 67.000 τ.μ., σε θέσεις resort στο νησί.
  • Οι ελληνικοί όμιλοι υπολείπονται, με δυναμικό γύρω στα 18.200 δωμάτια, με πρώτο τον όμιλο Μήτση (18 ξενοδοχεία και 5.900 δωμάτια), δεύτερη την Grecotel (26 ξενοδοχεία 5.100 δωματίων), τρίτο τον όμιλο Aldemar (7 ξενοδοχεία 2.582 δωματίων) και έπονται οι όμιλοι Helios (7 μονάδες) και Σμπώκου με έξι ξενοδοχεία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!