Οι κινήσεις του «άμισθου» συμβούλου

Ο εκτελών χρέη συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα χάραξης οικονομική πολιτικής σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του Μνημονίου, Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, βρέθηκε στα τέλη Αυγούστου στην Κίνα και είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Τσου Ξιαοτσουάν.

Η είδηση έγινε τυχαία γνωστή, όταν από διάφορα ΜΜΕ κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο επικεφαλής της κινεζικής τράπεζας μάλλον διέφυγε στο εξωτερικό για να αποφύγει κυρώσεις από την κινεζική κυβέρνηση, για τις ζημίες 430 δισ. που προκάλεσαν διάφορες τοποθετήσεις σε αμερικανικά ομόλογα, ειδικά στις κραυγαλέες περιπτώσεις της Fannie Mae και Freddy Mac. Για να διαψεύσουν τη φήμη, οι Κινέζοι έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του «δικού μας» Σκιόπα μαζί με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.
Πολλά λέγονται και γράφονται για την «εξαφάνιση» του Τσου Ξιαοτσουάν που έχει μείνει στην θέση του προέδρου της τραπεζικής υπερδύναμης περισσότερο καιρό από όλους τους προκατόχους του. Ούτε γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει με τις ευθύνες του και τις διασυνδέσεις του με τις δυνάμεις που σήμερα κυβερνούν τη μεγάλη Κίνα. (Λέγεται ότι ο ίδιος ανήκε στην «ομάδα της Σαγκάης», που ήταν κοντά στον πρώην πρόεδρο της Κίνας Γιανγκ Ζεμίν, μπλεγμένοι σε μια σειρά χρηματιστικών σκανδάλων και υποστήριξαν στη μάχη της διαδοχής τον Χου Ζιντάο και τον Βεν Γιαμπάο).
Αυτό που έχει σημασία και προκαλεί ερωτηματικά είναι τι γύρευε, μόλις ανέλαβε και επισήμως τα νέα του καθήκοντα ο κ. Σκιόπα στο Πεκίνο; Τι συζητούσε στη συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής κεντρικής τράπεζας; Το πιθανότερο είναι να διαπραγματεύεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την τοποθέτηση κινεζικών κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα, ώστε να ξαναμπεί η χώρα στη διεθνή αγορά το 2012. Λέγεται ότι μια τέτοια κινεζική τοποθέτηση θα ήταν αρκετή για να γίνουν «ανάρπαστα» τα ελληνικά ομόλογα το 2011, ακριβώς τη στιγμή που θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση να έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα.
Το ενδιαφέρον των Κινέζων για την Ελλάδα είναι δεδομένο και οι συμφωνίες για το Λιμάνι του Πειραιά (βλέπε Cosco) το επιβεβαιώνουν. Επίσης, η Κίνα είναι πλέον μια οικονομική υπερδύναμη και διαθέτει ρευστό, το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί. Άρα, ο Σκιόπα (ο… άμισθος σύμβουλος του Παπανδρέου) μόνο τυχαία δεν βρέθηκε στην Κίνα. Κάτι εμπορευόταν…
Φυσικά θα δούμε την τύχη και αυτών των προσπαθειών, αφού και ο Σκιόπα και η τρόικα, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Παπανδρέου αδιαφορούν για την ελληνική οικονομία και λειτουργούν σαν ατζέντηδες για λογαριασμό των δανειστών μας… Το περασμένο φθινόπωρο, όταν πάλι γίνονταν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις και με Κινέζους, οδηγήθηκαν σε ένα μεγάλο φιάσκο από την παπανδρεϊκή επιμονή να πάμε στο ΔΝΤ…

Μ.Σ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!