Ο διεφθαρμένος πρόεδρος της χώρας παραιτήθηκε

 

Οι απεργίες και οι τεράστιες διαδηλώσεις του λαού στη Γουατεμάλα έφεραν αποτέλεσμα: ο πρόεδρος της χώρας Ότο Πέρες Μολίνα παραιτήθηκε προχτές, αφού το Κογκρέσο κάτω από την πίεση του κύματος διαμαρτυρίας ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της δίωξής του από τη Δικαιοσύνη. Η Γενική Εισαγγελέας ήδη δήλωσε ότι θα ζητήσει την προφυλάκισή του. Ο Μολίνα κατηγορείται για συμμετοχή σε δίκτυο τελωνειακής απάτης, γνωστό ως «Η Γραμμή», στο οποίο οι υπάλληλοι δωροδοκούνταν για μείωση των δασμών που έπρεπε να καταβληθούν από τους εισαγωγείς. Μαζί του κατηγορείται η αντιπρόεδρός του, Ροξάνα Μπαλντέτι, η οποία έχει ήδη συλληφθεί και κρατείται.

Η Γουατεμάλα ζει την πιο δυνατή πολιτική κρίση από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν αποκαταστάθηκε έστω και τυπικά η δημοκρατία στη χώρα. Η εξάρθρωση ενός εγκληματικού δικτύου που περιλαμβάνει ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μολίνα, οδήγησε σε απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις του λαού που απαιτούσε την παραίτηση του προέδρου – στο πρόσωπο του οποίου ο λαός έβλεπε προσωποποιημένο ολόκληρο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

 

Πώς ξετυλίχτηκε το κουβάρι

Τον περασμένο Απρίλη, μετά από αρκετά χρόνια έρευνας, η Διεθνής Επιτροπή για την Ατιμωρησία στη Γουατεμάλα και η Γενική Εισαγγελία εξάρθρωσαν ένα εγκληματικό δίκτυο λαθρεμπορίου και τελωνειακής απάτης, που καθοδηγούνταν από τον γραμματέα της αντιπροέδρου Μπαλντέτι.

Η υπόθεση προκάλεσε την οργή του κόσμου, ενώ ακτιβιστές και ομάδες της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν την εκστρατεία #ΠαραίτησηΕπιτέλους, λόγω της πιθανολογούμενης, τότε, συμμετοχής του προέδρου στο δίκτυο. Από τότε, οι Γουατεμαλτέκοι βρίσκονται στο δρόμο με διαδηλώσεις ενάντια στη διαφθορά, σε μια χώρα που είναι από τις φτωχότερες του κόσμου και με ιδιαίτερα υψηλή εγκληματικότητα.

Όταν μέσα στο καλοκαίρι ο Γενικός Γραμματέας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γουατεμάλας ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου να αναστείλει προσωρινά την έρευνα εναντίον του προέδρου, και το Κογκρέσο ανέστειλε τη νομική διαδικασία για την άρση της ασυλίας του, η κοινωνική αγανάκτηση και οι κινητοποιήσεις των πολιτών έφτασαν στο αποκορύφωμά τους.

Στα τέλη Αυγούστου η πολιτική κατάσταση στη Γουατεμάλα ήταν ήδη εξαιρετικά τεταμένη, με καθημερινές μαζικές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας. Στις 22 Αυγούστου η Εισαγγελία κατηγόρησε τον Μολίνα για φοροδιαφυγή, αφού συνελήφθη η πρώην αντιπρόεδρος για την υπόθεση της «Γραμμής». Αυτό το γεγονός πυροδότησε ένα νέο κύμα μαζικών διαδηλώσεων, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών και Παιδείας αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από το αξίωμά τους.

Περισσότερες από 70 κοινωνικές οργανώσεις συγκάλεσαν τριήμερη γενική απεργία που κορυφώθηκε στις 27 Αυγούστου με μια τεράστια συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Γουατεμάλα, κατά την οποία οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του Μολίνα. Προχτές Πέμπτη ο Μολίνα υποχρεώθηκε τελικά να υποβάλει την παραίτησή του, γεγονός που γιορτάστηκε δεόντως από το λαό, με τρελά πανηγύρια στους δρόμους και στις πλατείες. Και όλα αυτά τρεις μόλις μέρες πριν τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αύριο Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον πολύ ασταθές. Με δεδομένη την αυξανόμενη οργή προς το πολιτικό σύστημα, τα σημάδια της μαζικής απόρριψης της προπαγάνδας όλων των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι σήμερα πιο ορατά από ποτέ.

 

Ν.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!