Το ότι η εξουσία -αδίστακτη- προχωρά στο επόμενο βήμα της «θεωρίας των δυο άκρων» είναι πια δεδομένο. Το ότι θα επιστρατευόταν ο… Καβάφης, μοιάζει απίστευτο.

Αυτουργός το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση που σύμφωνα με τα Δελτία Τύπου γέμισε την Αθήνα με στίχους του Καβάφη. Πράγματι, όλα τα Μέσα Μεταφοράς γέμισαν με στίχους. Αυστηρά επιλεγμένους σε μια πανάκριβη διαφημιστική εκστρατεία. Διαβάστε προσεκτικά:
«Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι» (Το πρώτο σκαλί)
«είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία» (Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.)
«Ξένος εγώ ξένος πολύ» (Μύρης˙ Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ.)
«Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά» (Συμεών)
«Το σώμα μου στες ηδονές θα δώσω» (Τα επικίνδυνα)
«Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις» (Επέστρεφε)
«Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός» (Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.)
«Όπως μπορείς πια δούλεψε, μυαλό» (Ένας νέος, της τέχνης του λόγου – στο 24ον έτος του)
«Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή» (Μάρτιαι Ειδοί)
Με κακόγουστο σχεδιασμό που θα έκανε τον μεγάλο Αλεξανδρινό να ανατριχιάσει, απομονώνοντας στίχους με συχνά ολοφάνερα προπαγανδιστικό σκοπό, ξεπέρασαν κάθε όριο διαστρεβλώνοντας πλήρως τον στίχο «είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία».
Απομονωμένος εκλαμβάνεται ως κάτι σαν «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».
Όμως ο Καβάφης, στο συγκεκριμένο ποίημα, εννοεί «βιασύνη» όταν μιλά για βία, όπως γίνεται φανερό αν διαβάσει κανείς όλη τη στροφή.
Το ακόμη πιο εξοργιστικό είναι πως με αυτό το ποίημα καταγγέλλεται μια κατάσταση που μοιάζει με αυτήν της Ελλάδας του Μνημονίου και με την καταστροφή της χώρας από τους δανειστές και την κυβέρνηση των υποτελών.
Για να μη διαπράξουμε κι εμείς κάποιο ατόπημα, παραπέμπουμε στο editorial της εφημερίδας όπου παρουσιάζεται ολόκληρο το συγκεκριμένο ποίημα.

Κώστας Στοφόρος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!