Δικαιώθηκαν οι μετανάστες – Κυβέρνηση και ΛΑΟΣ ανταγωνίζονται απ’ τα δεξιά. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

«Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Χρειάζεται επιμονή και αλληλεγγύη. Αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και την εκμετάλλευση των μεταναστών, αγώνας για όλη την εργατική τάξη».
Αυτή ήταν η φράση-κεντρικό μήνυμα των (πρώην) απεργών πείνας που θα συντροφεύει τις ζωές των 300 της Υπατίας και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με στόχο να μεταδοθεί η έννοια του αγώνα και των κινηματικών δράσεων και σε άλλους Έλληνες και ξένους εργαζόμενους.
Με δάκρυα στα μάτια, αγκαλιές και συνθήματα, το σκηνικό στο Λιμάνι του Πειραιά, θύμιζε σε όλους το νικηφόρο βράδυ της Τετάρτης, όταν η κυβέρνηση οπισθοχωρώντας, έδωσε το αυτονόητο δικαίωμα στους μετανάστες-εργάτες να πάψουν να είναι αόρατοι και κυνηγημένοι από την πολιτεία.
«Ο αγώνας μας ενώνει. Με τα χαρτιά στο χέρι και το κεφάλι ψηλά χαιρετίζουμε και αποχαιρετούμε όλους όσους μας υποστηρίζουν. Τους αλληλέγγυους από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του κόσμου, τους γιατρούς και τους συνεργάτες τους, όλους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό μας αυτές τις μέρες της απεργίας πείνας, όλες τις μέρες όπου η ζωή και ο θάνατος μας ζητούσαν δικαίωση κι ελευθερία», σημείωναν στο μήνυμά τους οι εργάτες μετανάστες, λίγες ώρες πριν εγκαταλείψουν το κτίριο της Πατησίων. Αντίστοιχες σκηνές συγκίνησης και ικανοποίησης διαδραματίστηκαν την περασμένη Δευτέρα, κατά την αναχώρηση των μεταναστών για την Κρήτη. Δεκάδες αλληλέγγυοι αποχαιρέτησαν τους περίπου 200 απεργούς πείνας από τον Πειραιά, δεκάδες αλληλέγγυοι τους υποδέχτηκαν στο λιμάνι των Χανίων τα ξημερώματα της Τρίτης με πανό, συνθήματα και χειροκροτήματα.  Ούτε η πείνα και το κρύο, ούτε η κυβερνητική εκδικητικότητα, ούτε τα «παπαγαλάκια» των καθεστωτικών ΜΜΕ, ούτε καν η λυσσαλέα απαξίωση του αγώνα τους και οι απειλές για απέλαση, πτόησαν τους αποφασισμένους εργάτες να φτάσουν μέχρι το τέλος και τη δικαίωση ενός αγώνα που έθεσε για πρώτη φορά, από την εποχή που οι μεταναστευτικές ροές άρχισαν να φτάνουν στη χώρα μας, το ζήτημα της ισότητας και της νομιμοποίησης.
Το δικαίωμα να έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν τις οικογένειές τους και τους συγγενείς τους. Το δικαίωμα στην ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το δικαίωμα να προσφέρουν στην κοινωνία μας και τον πολιτισμό μας.

Συμμετοχή στο αντιρατσιστικό
Τη συμμετοχή τους στην πρώτη επίσημη, μετά την απεργία πείνας, αντιρατσιστική συγκέντρωση, γνωστοποίησαν οι 50 από τους 300 μετανάστες που ζουν στην Αθήνα.
Όπως δήλωσαν στην ανακοίνωσή τους «εμείς οι 50 μετανάστες που ζούμε και δουλεύουμε στην Αθήνα και συμμετείχαμε στην απεργία πείνας των 44 ημερών, που πετύχαμε για εμάς και χιλιάδες άλλους μετανάστες και Έλληνες εργάτες, δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρι να νομιμοποιηθεί κάθε μετανάστης που ζει στην Ελλάδα και βγάζει το ψωμί του με τον ιδρώτα του προσώπου του. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στις 19 Μαρτίου, στις 14:30, στην Πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα και στην πορεία που θα ακολουθήσει στη Βουλή, που οργανώνεται από κοινότητες μεταναστών και αντιρατσιστικές οργανώσεις».

Ακροδεξιά «κόντρα» στη Βουλή
Όλο και πιο πολύ συμπλέουν η επίσημη κοινοβουλευτική ακροδεξιά του ΛΑΟΣ με την ανεπίσημη, αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Για μια ακόμη φορά το ζήτημα των απεργών πείνας μεταφέρθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων να ανταγωνίζονται ποιος είναι ο πιο ρατσιστής (και με επιχειρήματα!).
Πρωταγωνιστής, εκ νέου, ο υπουργός Υγείας που χτίζει, από ό,τι φαίνεται, εδώ και μήνες τα θεμέλια της νέας πολυκατοικίας για μια «μεγάλη κυβέρνηση εθνικής ανάγκης», ενώ από την άλλη πλευρά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από τον Νοέμβρη του 2010, όταν ο κ. Λοβέρδος κραύγαζε από το βήμα της Βουλής, ότι το κόστος από τη νοσηλεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που, σύμφωνα με την τοποθέτησή του, αποτελεί ένα μέρος του ελλείμματος των 400 εκατομμυρίων ευρώ, που δεν μπορεί να διαπιστωθεί από πού προέρχεται! Μόνο την είσοδο του ΔΝΤ στη χώρα δεν έχει χρεώσει ακόμη ο λαλίστατος υπουργός που θυμίζει πλέον Πάγκαλο. Έτσι, στη συνέχεια των ρατσιστικών εμφανίσεων του κ. Λοβέρδου, ήρθε να προστεθεί και η ερώτηση του συνοδοιπόρου, Άδωνι Γεωργιάδη για το κόστος από τη νοσηλεία των απεργών πείνας στα νοσοκομεία. «100 χιλιάδες ευρώ κόστισε η νοσηλεία τους», απάντησε ο υπουργός στην… ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, συμπληρώνοντας με νόημα: «Για την οποία ως υπουργός Υγείας σκέφτομαι πού θα στείλω τον λογαριασμό. Και θα στείλω τις επόμενες ημέρες» δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει τον παραλήπτη. Και επειδή ο Άδωνις Γεωργιάδης είδε πως υπάρχει ακόμη περισσότερος χώρος για συμπόρευση, οι αλληλέγγυοι ήταν αυτοί που πήραν σειρά: «Αφού υπάρχουν αυτοί οι καλοί άνθρωποι που είναι μεγάλοι ανθρωπιστές, ας αναλάβουν εκείνοι το κόστος. Γιατί να το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος; Θα δώσετε τα αντίστοιχα στο ζευγάρι των ανέργων στην Καβάλα που πραγματοποιεί απεργία πείνας, ζητώντας δουλειά;» ρώτησε ο βουλευτής για να ανταπαντήσει –συμφωνώντας πάντα– ο κ. Λοβέρδος: «Είχαμε περιπτώσεις όπου συνοδοί παρενέβαιναν στη δουλειά των γιατρών, με σκοπό να μην πάρουν παρεντερική διατροφή, μέσω ορού».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!