Φέτος το Resistance Festival φιλοξενεί την έκθεση σκίτσων του Παλαιστίνιου σκιτσογράφου Naji al-Ali, που ταυτίστηκε όσο ίσως κανένας άλλος, με τη φωνή του παλαιστινιακού λαού.

Ο χαρακτηριστικός του ήρωας, ο Handala, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1969. Πρόκειται για ένα δεκάχρονο αγόρι της Παλαιστίνης –όπως 10χρονος ήταν και ο al-Ali όταν διώχτηκε από τη γενέτειρά του– και θα παραμείνει 10χρονος μέχρι να καταφέρει να γυρίσει στην πατρίδα του. Πρόκειται για έναν ήρωα που παραμένει και σήμερα επίκαιρο σύμβολο της συλλογικής οδύνης αλλά και του ακλόνητου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.
Η δουλειά του Naji al-Ali είναι τόσο δυνατή όσο μπορεί κανείς να φανταστεί για έναν σκιτσογράφο του οποίου η φωνή ήταν τόσο απειλητική για τους ισχυρούς ώστε έπρεπε να φιμωθεί με σφαίρες. Δεν υπάρχουν αστεία σκίτσα, ούτε καν από την άποψη του σαρκασμού. Στη δουλειά του al-Ali συνοψίζεται η καταστολή του αραβικού λαού από τους Άραβες κυβερνήτες, η εξάρτηση τους από το πετρέλαιο και το προσκύνημα των ΗΠΑ. Ο μέσος Άραβας που αδυνατίζει και πεθαίνει από την πείνα, βρίσκεται αντιμέτωπος με εχθρούς που συνεργάζονται μεταξύ τους: οι ΗΠΑ, οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι ηγέτες του Αραβικού κόσμου που πάντα προδίδουν τον απαραίτητο για να κερδηθεί η Παλαιστίνη ένοπλο αγώνα.
Γεννήθηκε στη Γαλιλαία το 1936 ή το 1937 και μετά τη Nakba του 1948, εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στο προσφυγικό στρατόπεδο Ain-al-Helwe στη Σιδώνα του Λιβάνου. Άρχισε να σκιτσάρει, «για να εκφραστεί πολιτικά» όπως ο ίδιος μας πληροφορεί, κατά τη διάρκεια της κράτησής του στις Λιβανέζικες φυλακές. Το ταλέντο του ανακάλυψε ο ποιητής Ghassan Kanfani σε μια επίσκεψή του στο στρατόπεδο στα τέλη της δεκαετίας του ’50, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο στρατόπεδο. Δολοφονήθηκε το 1987 στο Λονδίνο, έξω από τα γραφεία της Κουβεϊτιανής εφημερίδας Al-Qabas σε ηλικία 51 ετών.
Η συλλογή σκίτσων του Naji al-Ali, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ασυνέχεια.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!