Καταλονία: Τεράστια διαδήλωση για την ανεξαρτησία
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν μέρος την Τρίτη στην ετήσια διαδήλωση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας στη Βαρκελώνη. Η φετινή διαδήλωση είχε στόχο να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ και να δώσει το μήνυμα ότι οι φόροι που η ισπανική κυβέρνηση επιβάλλει στην περιοχή είναι υπέρογκοι.
Στο φόντο της ισπανικής οικονομικής κρίσης η Καταλονία, αν και θεωρείται μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας, καλείται να πληρώσει τα σπασμένα μέσω της υψηλής φορολογίας αλλά και του υψηλού ποσοστού ανεργίας που σπρώχνει χιλιάδες Καταλανούς στην ανεργία. Αποτέλεσμα είναι η περιφέρεια αυτή να ζητά από την κεντρική κυβέρνηση μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία.
Όσο η Ισπανική κρίση βαθαίνει, τα αιτήματα για ανεξαρτησία για την οικονομικά σημαντικότερη περιοχή της Ισπανίας εντείνονται και για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Καταλανοί στην πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από την Ισπανία.

 

Στα χέρια των σουηδικών Αρχών ο συνιδρυτής του Pirate Bay
Η δίωξη που τα οικονομικά συμφέροντα έχουν εξαπολύσει εναντίον του δημοφιλέστερου ιστοτόπου διαμοιρασμού αρχείων, The Pirate Bay, καλά κρατεί. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο μπήκε ο συνιδρυτής της σελίδας, Gottfrid Svartholm (γνωστός και ως Anakata). Οι αρχές της Καμπότζης, στην οποία ο Svartholm είχε καταφύγει, πριν από περίπου δύο εβδομάδες κυριολεκτικά τον απήγαγαν, κρατώντας τον στο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών που ασχολείται με την τρομοκρατία(!). Στη συνέχεια τον παρέδωσαν στη σουηδική πρεσβεία. Οι σουηδικές αρχές αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να συναντηθεί με τον δικηγόρο του, τον απομόνωσαν, και είπαν ανοικτά ψέμματα πράττοντας τα εξής: παρά τις δηλώσεις των Σουηδών αξιωματούχων ότι ο Gottfrid αντιμετωπίζει την έκδοσή του, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική, καθώς ουσιαστικά ο Σουηδός ακτιβιστής ήρθε αντιμέτωπος με την απέλασή του. Κάτι ουσιωδώς διαφορετικό από την έκδοση, καθώς το άτομο που απελαύνεται έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη χώρα που θέλει να καταφύγει, όπως και να προσβάλει δικαστικά την απόφαση απέλασής του. Και τώρα, η ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Όταν ο Σουηδός “πειρατής” ήταν πλέον στα χέρια του σουηδικού κράτους, η σκανδιναβική χώρα αποφάσισε την… ευχαριστήρια χορήγηση βοήθειας προς την Καμπότζη ύψους 60 εκατ. δολαρίων…

Ο θάνατος ενός πρέσβη
Ορισμένα πρακτορεία έσπευσαν να αποδώσουν το φόνο του πρέσβη Κρ. Στίβενς και 3 άλλων διπλωματών του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, σε υποστηρικτές του Καντάφι. Ωστόσο, άλλο προξενείο στη Βεγγάζη, αυτό της Ιταλίας, είχε επίσης δεχτεί επίθεση το 2005, επί Καντάφι. Τότε οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν σκοτώσει 11 διαδηλωτές. Εκείνοι ήταν ισλαμιστές που είχαν εξαγριωθεί από σκίτσα ειρωνικά για το Μωάμεθ πάνω στο μπλουζάκι του Ιταλού πρόξενου. Τέτοιοι ισλαμιστές, αλλά πιο… οπλισμένοι τώρα, φαίνεται να βρίσκονται πίσω από την επίθεση στους Αμερικανούς. Στην εξέγερση που ανέτρεψε τον Καντάφι οι Αμερικανοί συνεργάστηκαν με ισλαμιστές τους οποίους όμως στο παρελθόν κυνηγούσαν από κοινού με τον Καντάφι, όταν από το 2003 και μετά ξεκίνησε ο λιβυκός «πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία». Ορισμένοι ισλαμιστές είχαν συλληφθεί και βασανιστεί από το καθεστώς Καντάφι με τη βοήθεια της CIA και άλλοι είχαν συλληφθεί από τη CIA σε ξένες φυλακές με την υπόδειξη Καντάφι. Ο πρέσβης Στίβενς, σύμφωνα με ΜΜΕ, έφτασε με ελληνικό φορτηγό πλοίο στη Βεγγάζη τον Απρίλη του 2011 για να βοηθήσει τον λιβυκό λαό να απαλλαγεί από τον Καντάφι. Ξέχασαν ότι είχε διατελέσει για χρόνια Νο 2 στη Λιβύη στο αντι-ισλαμιστικό ειδύλλιο Καντάφι – ΗΠΑ…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!