της Ματίνας Παπαχρηστούδη
Από τη στήλη media-λογώντας
Όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στο Mega, το κανάλι των διαπλεκομένων εκδοτικών συγκροτημάτων δεν είναι διόλου περίεργα. Αντιθέτως, είναι απόλυτα λογικά και χαρακτηριστικά της εξουσίας, όπως την ασκεί το διαπλεκόμενο μιντιακό σύστημα στη χώρα μας. Δεν πρόκειται για «κατινιά» του Φώτη Μπόμπολα, του εκδότη που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών στο κανάλι (32,37%) ο οποίος απαίτησε -και τελικά πήρε- το κεφάλι του διευθυντή ειδήσεων Χρήστου Παναγιωτόπουλου.
Πριν οιασδήποτε άλλης αναφοράς στις «ειδήσεις» που αφορούν στο πρώτο ενημερωτικό κανάλι της χώρας, πρέπει να θυμηθούμε ορισμένες παραμέτρους οι οποίες επιδρούν στις εξελίξεις. Το Mega έχει χρέη. Υψηλά χρέη που ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ. Το Mega πρέπει να πληρώσει σε λίγο μια δόση ύψους 30 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Οι μέτοχοι, τα συγκροτήματα Μπόμπολα, Ψυχάρη και Βαρδινογιάννη, είχαν διαφωνήσει για το πώς και πότε θα βάλουν αυτά τα λεφτά. Η κάθε πλευρά ζητούσε να μπουν τα χρήματα υπό κάποιους όρους, οι οποίοι προφανώς εξυπηρετούσαν τα δικά τους συμφέροντα, συχνά ανταγωνιστικά με τα συμφέροντα των άλλων μετόχων.
Για πρώτη φορά οι Τράπεζες ζήτησαν εχέγγυα για τα δάνεια και τα πήραν. Στην ουσία οι Τράπεζες είναι ο οικονομικός τροχονόμος στο κανάλι. Το Mega την περασμένη χρονιά επιβεβαίωσε και σε νούμερα, τη μεγάλη πτώση του στο μόνο καθήκον που είχε από τους ιδιοκτήτες και την κυβέρνηση. Στη διαχείριση και μαζική επιρροή του «τηλεοπτικού λαού». Όχι μόνο καταγραφόταν ως κανάλι που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα αλλά έπαψε να είναι η κύρια πηγή μαζικής «ενημέρωσης». Τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα έπρεπε να αποκτήσουν κι άλλους υποτακτικούς στο χώρο της τηλεόρασης, κανάλια και «δημοσιογράφους» ή μικροεκδότες που συνωστίζονταν στο παζάρι της προπαγάνδας για να προσφέρουν υπηρεσίες διαχείρισης και μαζικής πειθούς. Η πτώση του Mega ανάγκασε τους ισχυρούς να τους βάλουν στην αυλή τους.
Σε αυτή την κατάσταση ο Φώτης Μπόμπολας, ως ισχυρός μέτοχος, ήρθε σε ρήξη με τον πατέρα του Γιώργο Μπόμπολα και την πλευρά Βαρδινογιάννη. Εξασφάλισε τη συναίνεση του Σταύρου Ψυχάρη με τον οποίο συζητά για τη συνένωση-συγχώνευση-εξαγορά του ΔΟΛ από το δικό του συγκρότημα, του Πηγάσου. Απαίτησε την αντικατάσταση του γενικού διευθυντή ειδήσεων Χρήστου Παναγιωτοπούλου, ο οποίος έφθασε ώς και το Μέγαρο Μαξίμου για να εξασφαλίσει την παραμονή του. Το ρόλο της Ιφιγένειας, πάντως, δεν κατάφερε να τον αποφύγει. Ο Φ. Μπόμπολας έθεσε ζήτημα Διοικητικού Συμβουλίου, ζήτησε έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων, διέρρευσε πως θέλει την προεδρία του Mega και κυρίως έβαλε ζήτημα εκπροσώπησης των off shore εταιριών. Δηλαδή, τη συμμετοχή της πλευράς Βαρδινογιάννη. Μετά από αυτόν τον υπόγειο πόλεμο, οι μέτοχοι συμφώνησαν όλοι μαζί να φύγει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος. Το ποιος ακριβώς θα αναλάβει τη θέση αυτή, θα αποφασιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από ένα νέο γύρο υπόγειου πολέμου και σκληρών διαπραγματεύσεων. Θεωρείται πως ή Όλγα Τρέμη, η οποία έχασε ήδη την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων, θα παίξει ρόλο στο Mega. Προσωρινά το διευθυντή ειδήσεων θα κάνει ο Νίκος Στραβελάκης. Το νέο μοντέλο ειδήσεων είναι ερώτημα αν θα συμφωνηθεί τόσο εύκολα. Γιατί μπορεί ο Γιάννης Πρετεντέρης να παραμένει ο κύριος σχολιαστής, κάτι σαν το μουεζίνη της κατευθυνόμενης πληροφόρησης από οικονομικά και πολιτικά κέντρα, αλλά στον προθάλαμο των εκδοτών υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που έχουν θέση στα παράθυρα της προπαγάνδας.