Διαπιστευτήρια εθελοδουλείας στην γερμανική πρωτεύουσα από τον αρχηγό της ΝΔ

Του Μανώλη Μούστου

 

Έχει γίνει πλέον παράδοση στο μεταμοντέρνο προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάδα οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προαλείφονται για πρωθυπουργοί να περνάνε για μία επίσκεψη από το Βερολίνο. Εκεί συναντούν εκπροσώπους της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας, δίνουν όρκους πίστης στα μνημονιακά προγράμματα και τις μεταρρυθμίσεις, παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για «επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών» και ελπίζουν να πάρουν το πολυπόθητο «χρίσμα». Η άλλη πλευρά “ζυγίζει” διαθέσεις και κινείται ανάλογα και με βάση πάντα τις προτεραιότητες της. Άλλωστε, έχει και πολλά στο κεφάλι της: επιστροφή των λαών και “λαϊκισμός”, σχέσεις με Τραμπ, διαχείριση Brexit, απανωτές εκλογές σε Γαλλία και Ολλανδία.

Με αυτά και με αυτά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποδέχεται κατά καιρούς στο γραφείο του τους επίδοξους «διαχειριστές» της αποικίας. Την αρχή είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2013 ενώ σειρά τώρα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε ποιός κάνει πραγματικά κουμάντο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.

Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχει και η εσωτερική συγκυρία που ο αρχηγός της ΝΔ πραγματοποίησε το ταξίδι του στην γερμανική πρωτεύουσα. Η ΝΔ ζητάει πρόωρες εκλογές βλέποντας να αυξάνει το δημοσκοπικό της προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατακρημνίζεται δημοσκοπικά ενώ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Παρά τις διαρκείς υποκλίσεις στους ισχυρούς της ΕΕ και τις δουλοπρεπείς επιστολές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιέζεται να πάρει και άλλα μέτρα ενώ τα εκβιαστικά σενάρια για Grexit έχουν ξαναφουντώσει από γερμανικούς πάντα πολιτικούς κύκλους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόλαβε να συναντήσει στην γερμανική πρωτεύουσα την Άνγκελα Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και δεκάδες εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας με τους οποίους πραγματοποίησε «γεύμα εργασίας».

Σε όλες τις συναντήσεις ο αρχηγός της ΝΔ παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα σχηματίσει ζητώντας την έγκριση των «αφεντικών». Μην τους αιφνιδιάσει κιόλας μετεκλογικά. Από δημοσιογραφικές πηγές προσκείμενες στην ΝΔ μαθαίνουμε ότι βασικός στόχος του επιτελείου της ΝΔ ήταν να πραγματοποιήσει “συμφωνία αλήθειας” με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε.

Με άλλα λόγια, έδωσε όρκους πίστης στην Γερμανική Ευρώπη και το ευρώ και προσπάθησε να  πείσει ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα δεν είναι τελείως απευκταίο αφού η ΝΔ μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται. Έχει το know how η δεξιά στο ξεπούλημα… Επίσης έθεσε τον εαυτό του στο στρατόπεδο που μάχεται τον πανευρωπαϊκό κίνδυνο του «λαϊκισμού», ο οποίος στην Ελλάδα έχει το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, αντίθετα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που ένα πρώτο διάστημα τουλάχιστον ήταν απρόβλεπτοι, με την ΝΔ στην κυβέρνηση οι δανειστές δεν χρειάζεται να φοβούνται για τυχόν αιφνιδιασμούς.

Ωστόσο, στα δημοσιογραφικά ψιλά πέρασε το γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του που οργανώθηκε στο ίδρυμα Konrad Adenauer και στο οποίο συμμετείχαν περίπου 30 κορυφαία στελέχη μεγάλων γερμανικών εταιριών, όπως της Fraport (ναι είναι η εταιρία που θέλει να πάρει τα αεροδρόμια της χώρας μας με δανεικά από το ελληνικό δημόσιο!!), της DAS, της TUI, της Deutsche Telekom και άλλων. Εκεί οι επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση των επενδύσεων κατηγορώντας το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, την γραφειοκρατία και την υπερφολόγηση που βάζει εμπόδια στην «ανάπτυξη». Φυσικά, ο Κυριάκος τους καθησύχασε ότι με την κυβέρνηση του δεν θα υπάρξουν κωλυσιεργίες ενώ υποσχέθηκε ένα άμεσο «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων»…

Αποκορύφωμα στο ρεσιτάλ οσφυοκαμψίας που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν όταν έριξε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το φταίξιμο για την καθυστέρηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Δηλαδή, κατηγόρησε μία κυβέρνηση που έχει ψηφίσει και υπογράψει ό,τι της έχει φέρει το Χίλτον και οι δανειστές ότι δεν έχει υποχωρήσει αρκετά. Αντιλαμβάνεται κανείς τι περιμένει το λαό και τη χώρα όταν βγει στην κυβέρνηση η ΝΔ και ο Κυριάκος…

Με το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ομάδας του στο Βερολίνο επαληθεύεται αυτό που έχουμε διατυπώσει πολλές φορές από τις στήλες του Δρόμου: ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το απόλυτο δίδυμο της καταστροφής για τον τόπο. Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να είναι η χειρότερη που υπήρξε γιατί περνάει όσα δεν μπόρεσαν οι προκάτοχοι της, είναι όμως η ΝΔ του Κυριάκου που επιτρέπει την μακροημέρευση της. Η ανικανότητα και η εθελοδουλεία της ΝΔ είναι παροιμιώδης και είναι βέβαιο πώς ό,τι δεν προλάβει να ξεπουλήσει η τωρινή κυβέρνηση επειδή θα καταρρεύσει και αυτή υπό το βάρος των μέτρων που πήρε εις βάρος του λαού, θα το κάνει η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Στέρεψε το ΠΟΤΑΜΙ

Σε πλήρη αποσύνθεση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Για την ακρίβεια, είναι απορίας άξιο αν υπάρχει πια αυτό το κόμμα έστω και τυπικά πέρα από κάποιες κοινοβουλευτικές έδρες και μία μικρή ομάδα στελεχών με προσβάσεις στα κανάλια και τις εφημερίδες.

Σε κάθε νέα δημοσκόπηση το ΠΟΤΑΜΙ βρίσκεται όλο και πιο χαμηλά ενώ η Κοινοβουλευτική του Ομάδα φυλλορροεί καθημερινά προς την ΝΔ ή την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από τους 11 βουλευτές που είχε το Σεπτέμβρη του 2015 έχει μείνει μόνο με έξι και έπεται συνέχεια. Αλλά και στη «βάση του κόμματος» τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Καθημερινά ανακοινώνονται αποχωρήσεις στελεχών και γραμματέων ανά την Ελλάδα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποκάλεσε δειλούς όσους αποχώρησαν και δεσμεύτηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ότι το ΠΟΤΑΜΙ θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του. Ωστόσο, μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε η συμπόρευση του με την πρωτοβουλία Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για αυτοδύναμη εκλογική επιβίωση των παραγόντων που συσπειρώνει το κόμμα του.

Κάπως έτσι το ΠΟΤΑΜΙ έγινε ένα από τα πιο σύντομα πολιτικά ανέκδοτα στην Ελλάδα των μνημονίων. Δημιουργήθηκε το 2014 από παράγοντες του σημιτικού περιβάλλοντος και με μπόλικο σπρώξιμο από συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς επιδίωξε να αποκτήσει μία ρυθμιστική θέση στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Θυμάται κανείς του στόχους για 2ο κόμμα στις ευρωεκλογές; Παιδί της σύγχρονης μεταδημοκρατίας, του twitter και του facebook το ΠΟΤΑΜΙ δεν είχε ούτε προγραμματικές θέσεις, ούτε μέλη. Έπαιξε με την ιδέα του «κινήματος» και επένδυσε στην απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και στον αέρα ενός μη-κομματικού αρχηγού (κολλητός βέβαια με όλο το σημιταριό και τον ΓΑΠ). Παρουσιάστηκε σαν το «νέο και φρέσκο» και επιδίωξε να κόψει από τον αέρα που είχε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα μετά από 3 χρόνια έκανε και αυτή η ιστορία τον κύκλο της για να δώσει πολύ πιθανόν την θέση της σε άλλα «τερατουργήματα» που κυοφορεί ο χώρος του «κέντρου».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!