Του Γιάννη Σχίζα
Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου με φάρμακα που αναστέλλουν τα σημεία ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος έχει βελτιώσει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα. Αποτελέσματα με διάρκεια έχουν παρατηρηθεί στο 40-60% των ασθενών, ανάλογα με τον συνδυασμό των φαρμάκων.
Όμως η ανταπόκριση στους αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος διαφέρει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή, πολλοί από τους οποίους εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες που κυμαίνονται από τις πιο απλές ως τις πιο σοβαρές.
Το ανοσοποιητικό σύστημα και το μικροβίωμα του εντέρου συνδέονται με τη διατροφή, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να διερευνούν τώρα το είδος της διατροφής που θα συνέβαλλε στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ανεκτικότητας των ανοσοθεραπειών αυτών, καθώς η σχέση διατροφής, ανοσοποιητικού συστήματος και μικροβιώματος δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.
Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, το King’s College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Τρέντο, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας του Μιλάνου, το Ταμείο Υγείας του Λάνκασαϊρ, του Μάντσεστερ και του Δυτικού Χέρτφορντσαϊρ, τα ογκολογικά κέντρα Γκάις και Σαιν Τόμας και το Ογκολογικό Κέντρο Μάουντ Βέρνον αποφάσισαν να διερευνήσουν τον ρόλο της διατροφής στην ανταπόκριση των ασθενών στην ανοσοθεραπεία.
Στη μελέτη τους –που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA– συμπεριέλαβαν 91 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα από τη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία και μέσω ερωτηματολογίων διερευνήθηκαν οι προτιμήσεις στη διατροφή τους. Ελέγχθηκαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες στο ανοσοποιητικό τους σύστημα από την ανοσοθεραπεία που ακολουθούσαν, το συνολικό επίπεδο ανταπόκρισής τους στη θεραπεία και η επιβίωση χωρίς εξέλιξη του μελανώματος για διάστημα ενός έτους.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν ανάλογα με την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία από πλήρη ανταπόκριση, σε μερική ανταπόκριση ή σταθερότητα της νόσου ή σε αυτούς που δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία και η νόσος προχώρησε. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες στο ανοσοποιητικό κατηγοριοποιήθηκαν σε επίπεδο 2 ή υψηλότερο για να μην υπάρξει εμπλοκή με ήπιες παρενέργειες. Επίσης χωρίστηκαν ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες σε αυτούς που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή ή φυτική διατροφή, η οποία χωρίστηκε σε υγιεινή φυτική διατροφή (με υγιεινές επιλογές φρέσκων φρούτων και λαχανικών και αναποφλοίωτων σπόρων) και ανθυγιεινή φυτική διατροφή με χυμούς και ραφιναρισμένα άλευρα.
Η ομάδα της μεσογειακής διατροφής είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με την πλήρη ανταπόκριση, την 12μηνη επιβίωση και τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε ποσοστό 51%, 54% και 24%, αντίστοιχα.
Μάλιστα για κάθε μία επιπλέον μονάδα εφαρμογής της μεσογειακής δίαιτας, η ανταπόκριση στη θεραπεία αυξανόταν κατά 1,43 μονάδες.
Αντίστοιχα, ένα προς ένα τα τρόφιμα που αποτελούν τη μεσογειακή διατροφή όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το ψωμί ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι πατάτες, συνδέονταν θετικά με την ανταπόκριση στη θεραπεία, όπως επίσης και οι βιταμίνες C και Ε και το β-καροτένιο.
Προσφυγή για την κλιματική αλλαγή!
Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξετάζει δύο προσφυγές εναντίον της Ελβετίας και της Γαλλίας από πολίτες που κατηγορούν τις δύο χώρες για κλιματική αδράνεια.
Οργάνωση συνταξιούχων έχει προσφύγει εναντίον της Βέρνης καταγγέλλοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία τους, ενώ πρώην δήμαρχος γαλλικής πόλης που απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έχει προσφύγει εναντίον του Παρισιού. Είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ εξετάζει υποθέσεις που αφορούν τις επιπτώσεις της παγκόσμια θέρμανσης, την ώρα που αυξάνονται και οι προσφυγές κατά κυβερνήσεων και εταιρειών για το κλίμα.
Το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας απαίτησε από την κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% ως το 2020, έπειτα από προσφυγή οικολογικής οργάνωσης. Στα τέλη του 2021, το γαλλικό κράτος καταδικάστηκε από δικαστήριο του Παρισιού μετά την προσφυγή τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, τις οποίες στήριζαν με τις υπογραφές τους περισσότεροι από 2,3 εκατ. πολίτες.
«Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό» δήλωσε η Κορίν Λεπάζ, μία από τις δικηγόρους του Νταμιέν Καρέμ, πρώην δημάρχου της Γκραντ Σιντ στη βόρεια Γαλλία.
«Αν το ευρωπαϊκό δικαστήριο αναγνωρίσει ότι η κλιματική αδράνεια παραβιάζει τα δικαιώματα των ατόμων στη ζωή και σε μια κανονική οικογενειακή ζωή, αυτό θα ισχύει για όλα τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και πιθανόν σε όλα τα κράτη του κόσμου», σημείωσε.
Το ΕΔΑΔ θα εξετάσει μετά το καλοκαίρι και μια άλλη υπόθεση, μετά την προσφυγή νεαρών Πορτογάλων εναντίον της χώρας τους αλλά και 32 άλλων χωρών για την αδράνειά τους μπροστά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
Σεισμός με φονικά αποτελέσματα
Όπως αναφέρει το Assοciated Press, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης έχει ήδη υποβάλει ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να ενημερωθεί για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η ΕΕ προκειμένου να σταματήσει η κατασκευή της μονάδας σε μια σεισμική ζώνη μόλις 95 χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο.
Ο πυρηνικός σταθμός του Άκουγιου, του οποίου ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του έτους, κατασκευάζεται 338 χιλιόμετρα δυτικά από το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Έχει σχεδιαστεί να αντέχει σεισμούς μεγέθους 9 βαθμών και δεν υπέστη ζημιές από τις τελευταίες δονήσεις.
Ωστόσο το μέγεθος του τελευταίου σεισμού, του ισχυρότερου και φονικότερου στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, εντείνει τις ανησυχίες για την κατασκευή της μονάδας τόσο κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας.
Η ρωσική Rosatom, σχεδιαστής, εργολάβος και ιδιοκτήτης του έργου, διαβεβαιώνει ότι το πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάστηκε να «αντέχει ακραίες εξωτερικές επιδράσεις» και ότι οι αντοχές του υπερβαίνουν τα μεγέθη των δονήσεων που είχαν προηγουμένως καταγραφεί στο Άκουγιου. Όπως δήλωσε η εταιρεία σε email της προς το AP, η πιθανότητα σεισμού 9 βαθμών στην περιοχή είναι «περίπου μία φορά ανά 10.000 χρόνια».
Παρόλα αυτά, ακτιβιστές στην Τουρκία και την Κύπρο απαιτούν ματαίωση του έργου, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος σεισμός καθιστά σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος. Η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα, συνασπισμός 50 ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών οργανώσεων και άλλων φορέων, «κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα, τους επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ασκήσουν πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας, το 20% των αντιδραστήρων σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε σεισμογόνες περιοχές. Τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, βρίσκονται σε περιοχές όπου μπορούν να εκδηλωθούν σεισμοί μέχρι και 8,5 βαθμών.
Αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας εφαρμόστηκαν μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2001, το οποίο πάντως δεν προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό αλλά από το τσουνάμι που ακολούθησε. Η Τουρκία εξέδωσε άδεια για την κατασκευή του σταθμού στο Άκουγιου το 1976, έπειτα από γεωλογικές μελέτες που διήρκεσαν 6 χρόνια.
Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έφερε καθυστερήσεις και η κατασκευή του πρώτου από τους τέσσερις αντιδραστήρες άρχισε το 2018. Σύμφωνα με τη Rosatom, το σχέδιο του σταθμού περιλαμβάνει εξωτερικό τείχος από οπλισμένο σκυρόδεμα και εσωτερική προστατευτική κατασκευή από «προεντεταμένο μπετόν» που περιέχει μεταλλικά καλώδια.
Στην τελική του μορφή, ο σταθμός του Άκουγιου θα προσφέρει ισχύ 4,8 gigawatt, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία, περίπου όσο οι ανάγκες ολόκληρης της Κωνσταντινούπολης. Το κόστος εκτιμάται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.