Αρχική πολιτική Mήνυμα επαναθεμελίωσης της Ευρώπης

Mήνυμα επαναθεμελίωσης της Ευρώπης

Στις 15 Μαΐου έγινε στις Βρυξέλλες η συζήτηση ανάμεσα στους υποψηφίους που διεκδικούν στις 25 Μαΐου τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ήταν μία συζήτηση που παρακολούθησαν εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Από την ίδια τη συζήτηση, αλλά και τα σχόλια που τη συνόδεψαν τις επόμενες ημέρες, έγινε απολύτως ξεκάθαρο σε όλους και όλες ότι υπάρχουν δύο σχέδια για την πορεία της Ευρώπης.

Το ένα, αυτό που βιώνουμε σήμερα, το σχέδιο για την Ευρώπη που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας συνθλίβει τους λαούς της εφαρμόζοντας σκληρές πολιτικές λιτότητας. Είναι το σχέδιο που προσπάθησαν να υποστηρίξουν με παραλλαγές οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών κομμάτων: του Λαϊκού, του Σοσιαλιστικού και των Φιλελευθέρων. Και οι τρεις ξεκινούσαν από κοινή αφετηρία: Δεν υπάρχει άλλη λύση!

Στον αντίποδα αυτού του σχεδίου ήταν η εναλλακτική πρόταση όπως εκφράστηκε από τον υποψήφιο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα. (Η παρουσία της εκπροσώπου των Πρασίνων απέδειξε, για μία ακόμα φορά, ότι δεν μπορείς να κάνεις πολιτική πατώντας σε δύο βάρκες). Είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά, σε περίοδο εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εμφανίζεται με τη δική της πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης, κάνει κοινή καμπάνια σε όλες τις χώρες με το δικό της υποψήφιο και διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή.

Η πρόταση για την ανάγκη επαναθεμελίωσης της Ευρώπης προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όραμα της Ευρώπης των λαών, της Ευρώπης όπου οι ανάγκες των πολιτών θα είναι πάνω από τα κέρδη, κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες. Και θα πρέπει να υπογραμμίσουμε επίσης ότι το εναλλακτικό σχέδιο της Αριστεράς για την Ευρώπη συναντάται με πολλές από τις προτάσεις των Ευρωπαϊκών Κινημάτων και Συνδικάτων που αγωνίζονται για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας, για το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Αν ανατρέξουμε στο Μανιφέστο της Εναλλακτικής Συνόδου (Alter Summit) που ψηφίστηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2013 θα διαπιστώσουμε ότι για όλα τα μεγάλα ζητήματα όπως, ανεργία, εργασιακές σχέσεις, χρέος, μνημόνια, τράπεζες, περιβάλλον, δικαιώματα, κοινωνικά αγαθά, υπάρχουν μεγάλες συγκλίσεις και κοινές προτάσεις, και είναι ένα κείμενο που έχουν υπογράψει περισσότερες από 100 κοινωνικές οργανώσεις και συνδικάτα σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Οι συγκλίσεις αυτές ανάμεσα στην πολιτική Αριστερά και στις κοινωνικές δυνάμεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ένα πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός πλατιού πλειοψηφικού μετώπου για την αποτροπή των πολιτικών λιτότητας και τελικά τη μεγάλη ανατροπή στην Ευρώπη. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να αλλάξουμε την Ευρώπη πρέπει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς υπέρ της Αριστεράς και των δυνάμεων της εργασίας.

Και αν οι Ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου 2014 είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης, για την Ελλάδα, τη χώρα που βίωσε τα τελευταία χρόνια τις πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας και οδηγήθηκε στην κοινωνική εξαθλίωση, έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην κυβέρνηση του Σαμαρά και τους συνοδοιπόρους της, που σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα και τις ευρωπαϊκές ελίτ μας οδήγησαν στην καταστροφή.Είναι ανάγκη από την κάλπη να βγει ένα βροντερό «Φτάνει πια!». Φτάνει πια με τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση, την ανεργία, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την καταρράκωση της αξιοπρέπειάς μας και τη δυσφήμηση της χώρας μας!

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, ήρθε η ώρα για μία κυβέρνηση της Αριστεράς, μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα σταματήσει την καταστροφή, θα εγγυηθεί τη δημοκρατία και την ανάπτυξη και θα ανοίξει νέους δρόμους όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Αριστερά και τους αγωνιζόμενους λαούς σε όλη την Ευρώπη.

Στις 25 Μαΐου θα επιβάλλουμε το δημοψήφισμα που μας αρνήθηκαν.

Ψηφίζουμε για τη ζωή μας.

Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 

* Η Αναστασία (Νατάσα) Θεοδωρακοπούλου είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Σχόλια

Exit mobile version