Συλλογικοί φορείς σε εγρήγορση ενόψει της απόφασης του ΣτΕ

 

Υπόμνημα για τον Υμηττό και την ανάγκη πραγματικής προστασίας του κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και στους δήμους της περιοχής, η Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού και 27 συλλογικότητες, φορείς και δημοτικά σχήματα.

Σε αναμονή της τελικής σχετικής απόφασης του ΣτΕ και με πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, οι φορείς απαιτούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από την κυβέρνηση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2011, τροποποιήθηκε το, από το 1978, Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, καθώς διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν επαρκούσε πλέον για την ανακοπή της συνεχιζόμενης επέλασης της αυθαίρετης και νομότυπης δόμησης. Οι θετικές διατάξεις του νέου Π.Δ. του 2011 (ΦΕΚ 187Δ’/16.7.2011) που επέκτειναν την Ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας του βουνού, δεν άρεσαν σε κάποιους ιδιοκτήτες ή φερόμενους ως ιδιοκτήτες, διακατέχοντες ή διεκδικητές εκτάσεων δασικών ή γεωργικών που οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες τους είχαν ενταχθεί στις Ζώνες προστασίας του βουνού, χάνοντας έτσι κάθε εμπορική και ανταλλακτική αξία. Έτσι, ξεκίνησαν έναν πόλεμο ενάντια στο Π.Δ για τον Υμηττό, καταθέτοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκατοντάδες αιτήσεις ακύρωσης, επικαλούμενοι προσχηματικά την «προστασία του περιβάλλοντος». [Αιτήσεις ακύρωσης, συνολικά κατά του νέου Π.Δ., κατέθεσαν και οι Δήμοι Παιανίας- Γλυκών Νερών, Κορωπίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, ενώ οι Δήμοι Αργυρούπολης-Ελληνικού και Παπάγου-Χολαργού κατέθεσαν προσφυγές όχι συνολικά κατά του Π.Δ αλλά για κάποια επιμέρους ζητήματα].

Έπειτα από αυτά, το ΣτΕ αποφάσισε να «συμβουλευτεί» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αυτό το τελευταίο αποφάσισε (στις 10/9/2015) ότι πριν από την έκδοση του Π.Δ. του 2011, έπρεπε να προηγηθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με την ευρω-απόφαση, «είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το ισχύον Π.Δ., Προστασίας του Υμηττού και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς μειωμένης προστασίας του βουνού, νομότυπης και αυθαίρετης δόμησης, εμπορικών συναλλαγών στο δασικό χώρο από ιδιοκτήτες και καταπατητές».

«Ο Υμηττός, εδώ και αρκετές δεκαετίες, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνολικής και γενικευμένης επίθεσης που στοχεύει στην εξαφάνιση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του» αναφέρουν στο υπόμνημά τους οι φορείς. Και σημειώνουν: «Ιδιώτες, Εκκλησία, κρατικοί φορείς και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταπατούν συστηματικά εκτεταμένες εκτάσεις του βουνού, χτίζουν αυθαίρετα κτίσματα, μεθοδεύουν, σχεδιάζουν και προωθούν μια σειρά από κτιριακές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, ενώ οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές και οι εμπρησμοί οδηγούν στη ραγδαία συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων. […] Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι εμπρησμοί των τελευταίων ετών αποτελούν την τελευταία προειδοποίηση. Ας μην επιτρέψουμε να περάσουν τα νέα σχέδια για την λεηλασία του Υμηττού. Ας μην επιτρέψουμε την παραπέρα δόμηση του βουνού και τη συρρίκνωση της προστασίας του.

 

Χ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!