Αρχική πολιτική παραπολιτική Κυβέρνηση-τραγωδία

Κυβέρνηση-τραγωδία

Λέει ο άλλος: μα τι ήθελες να σου κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τέσσερα χρόνια; Να ξανακερδίσει ό,τι χάθηκε μέσα σε πέντε;

Μα για την Αριστερά το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι εθνικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, εκπαιδευτικό, ασφαλιστικό, υγειονομικό, ασφάλειας, περιβαλλοντικό, οικιστικό, προσφυγικό-μεταναστευτικό, αισθητικό, ηθικό κ.λπ. Για όλα θα κριθεί και αξιολογηθεί, όπως ισχύει και για όλους τους προηγούμενους και όλους τους επόμενους. Μάλιστα, σε συνθήκες που οι ισχυροί που συνήθως υπονομεύουν κάθε προσπάθεια αλλαγής, είναι αναφανδόν υπέρ της κυβέρνησης, την εκθειάζουν και τη στηρίζουν.

Αλλά και από τη στενή οικονομική πλευρά αν το δούμε, τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από αυτά που του επιβάλανε να κάνει; Βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση των πολιτών; Δεν είναι ο επονομαζόμενος νόμος Κατρούγκαλου που οριστικοποίησε για το παρόν και το μέλλον τις ακόμα πιο μειωμένες συντάξεις αλλά και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ακόμα και για τα ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού όπως είναι γυναίκες, οι ανάπηροι, οι χήρες κ.λπ.; Δεν αυξήθηκε η φορολογία σχεδόν στο 29% και των πιο μικρών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ; Δεν κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ολοσχερώς το ΕΚΑΣ που πήγαινε στους πιο φτωχούς συνταξιούχους;

Είναι πολύ μεγάλη η λίστα των εξουθενωτικών μέτρων σε βάρος της κοινωνίας. Το μόνο «θετικό» που μπορείς να αναγνωρίσεις στην κυβέρνηση είναι ότι σταθεροποίησε και μονιμοποίησε τον ΕΝΦΙΑ! Μήπως ενισχύθηκε το εμπόριο; Μήπως βελτιώθηκε η κατάσταση των τραπεζών; Μήπως ήρθαν παραγωγικές επενδύσεις; Μήπως σταμάτησε το brain drain; Μήπως αυξήθηκαν οι μισθοί; Μήπως περιορίστηκε η μερική απασχόληση; Μήπως μπορούν οι πολίτες να ανταποκριθούν καλύτερα στις οφειλές τους στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας κ.λπ.; Μήπως σταμάτησε τους πλειστηριασμούς; Μήπως ανέβηκε η αξία της ακίνητης περιουσίας; Σε όλα αυτά που αναφέρονται ενδεικτικά, οι απαντήσεις είναι κατηγορηματικά αρνητικές. Το «πλεόνασμα» δεν το έχουν οι πολίτες. Αντιθέτως, οι πολίτες πληρώνουν το «πλεόνασμα» με τρομερή και ακατάσχετη αιμορραγία. Είναι επιτυχία ότι το χρέος ξεπέρασε το 180% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από το 120% που αποτέλεσε την αιτία για τα μνημόνια; Ούτε το «άνοιγμα στις αγορές», που σημαίνει κι άλλο δανεισμό, επιφυλάσσει κάτι καλύτερο –πέρα από μεγαλύτερο χρέος- για την κοινωνία. Ο καθοριστικός κριτής είναι ότι στην τελευταία τριετία όλοι οι δείχτες βεβαιώνουν ότι η φτώχεια μέσα στην κοινωνία αυξήθηκε, κι αυτό τα συνοψίζει όλα.

Εν ολίγοις, η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι στα κακά της τα χάλια, ό,τι αλχημείες και να κάνουν, όποια νούμερα κι αν παρουσιάζουν, όσα παραπλανητικά κι αν υποστηρίζουν. Όσο για τα υπόλοιπα; Μία από τα ίδια.

Μπ. Ροϊλός

Σχόλια

Exit mobile version