Στα τηλεοπτικά κανάλια και τα πάνελ, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στις «μάχες» της Αττικής και των μεγάλων δήμων. Τι συμβαίνει στα χωριά και τις πιο απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές; Επιλέξαμε να μιλήσουμε με τον Μπάμπη Μπασκουρέλο, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με το ψηφοδέλτιο «Ενωμένοι Πολίτες» για τη δημοτική ενότητα Πελλάνας του δήμου Σπάρτης, μια ορεινή και αγροτοκτηνοτροφική περιοχή στον Ταΰγετο.

 

Ποιο είναι το προεκλογικό κλίμα σε ένα χωριό της Λακωνίας; Υπάρχει καθόλου συζήτηση;
Έλλειμμα ουσιαστικής συζήτησης. Η κεντρική επιδίωξη, που δίνει και τον τόνο, είναι η νίκη, η υπεροχή έναντι των άλλων ή η αύξηση του ποσοστού. Σημειώνονται έντονα φαινόμενα προσωπικής προβολής και στρατηγικών. Αχνά σημάδια αμφισβήτησης διαφαίνονται όσο πλησιάζουμε τον πολίτη.

 

Κατεβαίνετε με ένα δημοτικό σχήμα χωρίς κάποια κομματική ή ιδεολογική ομοιογένεια. Τι σημαίνει αυτό;
Υπάρχει δυσκολία συνεννόησης και μια επιδερμική επαφή από τη μία, και από την άλλη είναι έντονη η αγωνία του κόσμου για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του.

 

Μερικές φορές, μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο η εμπιστοσύνη σε πρόσωπα παρά η υποστήριξη κάποιων πολιτικών θέσεων; Είναι όντως έτσι;
Ο κόσμος δεν πολυπιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Δεν εισπράττει κάτι που να τον εμπνέει και να τον συγκλονίζει, αφού το κεντρικό αφήγημα είναι ποιος θα αναλάβει τα ηνία. Έτσι, δίνει βάση σε πρόσωπα με αντιφατικά κριτήρια. Δεν πρέπει ωστόσο να μηδενίζουμε υπαρκτές καταστάσεις αμφισβήτησης και μικρές προσπάθειες συγκλίσεων.

 

Υπάρχουν τελικά πραγματικές δυνατότητες να αλλάξουν κάποια πράγματα σε τοπικό επίπεδο, ή απλά αυτό είναι στα πλαίσια των συνηθισμένων προεκλογικών συνθημάτων;
Πάντα υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες. Είναι στη φύση του ανθρώπου να πασχίζει για τη βελτίωση της ζωής του. Θα παίξει ρόλο η ενεργή συμμετοχή και η μετατόπιση του από τη θέση του παρατηρητή σε θέση ενεργού πολίτη που ακούει, συζητάει, συναποφασίζει, δίνει μάχες, έστω μικρές, βγάζει συμπεράσματα και προετοιμάζεται για νέες. Η συμβολή όλων σε αυτή τη διαδικασία είναι χρήσιμη και απαραίτητη.

 

Για παράδειγμα, στην περιοχή σας από τι θα ξεκινούσατε;
Από τις υπαρκτές εστίες όπου συναντώνται οι κάτοικοι, π.χ. επιτροπές κατοίκων, συλλόγους, πρωτοβουλίες πολιτών κ.λπ. Επιδιώκοντας τη συνεργασία τους, κόντρα στην πρακτική του κατακερματισμού, με στόχο τη διαμόρφωση της κοινότητας των πολιτών.

 

Οι νέοι άνθρωποι έχουν κάποιου είδους συμμετοχή στα κοινά; Γιατί μερικές φορές η ενασχόληση με την πολιτική μοιάζει σαν ένα «παιχνίδι για μεγάλους».
Είναι διστακτικοί. Δεν εμπιστεύονται και κυριαρχούνται από τη λογική του «δεν γίνεται τίποτα». Αυτό που λες για την πολιτική σαν «παιχνίδι για μεγάλους» οφείλεται στην υπερεκτίμηση της ατομικής προσπάθειας έναντι της συλλογικής, κι αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά και τους αποθαρρύνει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!