Ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί οι συμβασιούχοι, την ώρα που ξεκινά νέο πρόγραμμα «απασχόλησης». Του Μάριου Διονέλλη
Αποκαλύψεις για την απάτη των προγραμμάτων απασχόλησης που προωθεί η κυβέρνηση ως λύση-ασπιρίνη για την ανεργία έρχονται στο φως από την Κρήτη. Για την κοροϊδία που υπέστησαν από τα συγκεκριμένα προγράμματα κάνουν λόγο πρώην συμβασιούχοι σε δήμους και δημόσιους φορείς της Ανατολικής Κρήτης, μέσω αιχμηρής ανακοίνωσης που έδωσαν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για ομάδα πρώην συμβασιούχων, οι οποίοι εργάστηκαν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Αλληλεγγύη», η οποία συστάθηκε για να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα με πόρους του ΕΣΠΑ.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αν και έχουν απολυθεί εδώ και έξι μήνες (σ.σ. από τον Μάρτιο του 2013) εν τούτοις ακόμα τους χρωστούν δεδουλευμένα. Ο μισθός τους έφτανε στο… ιλιγγιώδες ποσό των 625 ευρώ για 8 ώρες δουλειάς και άσχετα από το εργασιακό τους αντικείμενο ή το επίπεδο μόρφωσής τους. Συνολικά, για τους πέντε μήνες της σύμβασης θα έπρεπε να λάβουν 3.125 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα σε κάθε έναν από αυτούς οφείλονται από 700 έως 1.000 ευρώ.
Στην επιστολή τους οι πρώην συμβασιούχοι καταγγέλλουν πως δεν έχουν την παραμικρή απάντηση από τους υπεύθυνους της «Αλληλεγγύης» και ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Αφήνουν, μάλιστα, υπόνοιες για θολά σημεία στη συνολική διαχείριση του προγράμματος ζητώντας «τη δημοσίευση της οικονομικής διαχείρισης του οικονομικού πακέτου-κονδυλίου ΕΣΠΑ και των κρατικών παροχών, καθώς και τη δημοσίευση της φορολογικής ενημερότητας της εταιρίας από την αρχή του προγράμματος».
Έβαλαν κι από την τσέπη τους
Σημαντική είναι η αποκάλυψη πως οι 1.650 συμβασιούχοι κλήθηκαν να καταβάλουν από 10 ευρώ, πριν ακόμα προσέλθουν στην εργασία τους. Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε στην έκδοση μιας κάρτας αναγνώρισης, με τη φωτογραφία τους, η οποία τους παραδόθηκε πλαστικοποιημένη μέσα σε ένα κρεμαστό ταμπελάκι με κλιπ, που στο εμπόριο στοιχίζει περίπου 30 λεπτά.
Αξιοσημείωτο είναι πως για το 10ευρω της ταυτότητας δεν τους δόθηκε ποτέ θεωρημένη απόδειξη, ενώ το συνολικό αντίτιμο που εισέπραξε η εταιρία ήταν 16.500 ευρώ για να βγάλει ταμπελάκια… Στην επιστολή τους οι πρώην συμβασιούχοι ζητούν, έστω και τώρα, να εκδοθεί «θεωρημένη απόδειξη εισπράξεως του συγκεκριμένου ποσού ή να γίνει επίδειξη νόμιμου εγγράφου από το οποίο να προκύπτει ότι δεν είχε υποχρέωση η εταιρία να εκδώσει θεωρημένες αποδείξεις, άλλως την επιστροφή του σε κάθε πρώην εργαζόμενο ανεξαιρέτως, όπως και στοιχεία σχετικά με την υποχρεωτικότητα ή μη καταβολής του ποσού αυτού σύμφωνα με το πρόγραμμα».
Και ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα δεν έχει ακόμα πληρώσει τα δεδουλευμένα, ο υφυπουργός εργασίας, Β. Κεγκέρογλου (βουλευτής Ηρακλείου) υποσ χέθηκε τη σύναψη 680 νέων συμβάσεων για Κρητικούς, στο πλαίσιο 10.000 προσλήψεων που θα γίνουν με το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Εκείνο που δεν αναφέρεται στις επίσημες ανακοινώσεις είναι πως στο νέο πρόγραμμα προβλέπεται αμοιβή 490 ευρώ για τους απασχολούμενους άνω των 25 χρονών, ενώ για τους νεώτερους το ποσό κατεβαίνει στα πλουσιοπάροχα 425, για 8ωρη εργασία και χωρίς συντάξιμα ένσημα.