Αρχική στήλες όσα θάφτηκαν Κατέρρευσε η σκευωρία των ΗΠΑ εναντίον του Ασάνζ. Ε, και λοιπόν;

Κατέρρευσε η σκευωρία των ΗΠΑ εναντίον του Ασάνζ. Ε, και λοιπόν;

Η βρετανική «δικαιοσύνη», αφού αυτοεξευτελίστηκε αρκετά, απέρριψε το αίτημα της Ουάσιγκτον για έκδοση του Ασάνζ, ιδρυτή των Wikileaks, στις ΗΠΑ – όπου απειλείται με κάθειρξη 175 ετών ως «κατάσκοπος», επειδή αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου. Αλλά δεν τον απελευθέρωσε, διότι η κυβέρνηση Μπάιντεν άσκησε έφεση προσκομίζοντας «νέα στοιχεία». Έτσι ο Ασάνζ εξακολουθεί να εξοντώνεται αργά αλλά σταθερά στο βρετανικό κελί του, σε απόλυτη απομόνωση.

Μέχρις εδώ, αυτά είναι εν γένει γνωστά, τουλάχιστον σε ένα ανήσυχο κοινό. Κατά τα άλλα, οι επιλεκτικά ευαίσθητοι μεγαλοδημοσιογράφοι, πολιτικοί και λοιπές περσόνες του δυτικού κόσμου ποτέ δεν νοιάστηκαν για την απόπειρα φίμωσης κάποιου που απλά αποκάλυψε την αλήθεια. Αντίθετα, αρκετοί –για να δείξουν πόσο «νομιμόφρονες» είναι– πήραν μέρος στην καμπάνια δαιμονοποίησης του Ασάνζ κι έπειτα δικαιολόγησης της εξοντωτικής φυλάκισής του και της παρωδίας δίκης κατ’ εντολή των ΗΠΑ.

Αυτά ίσως δεν κάνουν εντύπωση πια. Αλλά υπάρχει μια νέα εξέλιξη: τα «στοιχεία» των ΗΠΑ έγιναν πρόσφατα καπνός. Όμως κανείς δεν το έμαθε. Γιατί; Επειδή σχεδόν όλα τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ (φυσικά και τα εγχώρια, που κάνουν «ρεπορτάζ» μέσω… μετάφρασης) δεν περνούν την είδηση ούτε στα ψιλά. Ποια είδηση; Ότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας της Ουάσιγκτον, αυτός που κατέθεσε ότι ο Ασάνζ τον παρότρυνε σε παράνομες πράξεις, ανακάλεσε τους ισχυρισμούς του. Πρόκειται για τον 28χρονο σήμερα Ισλανδό Σίγκουρντουρ Τόρνταρσον, καταδικασμένο στο παρελθόν για σεξουαλικές επιθέσεις κατά ανήλικων αγοριών, απάτες, υπεξαιρέσεις κ.λπ.

Ο Τόρνταρσον προσέγγισε το 2010-2011 τον Ασάνζ υποσχόμενος ότι θα μαζέψει χρήματα για τα Wikileaks. Πράγματι, συνέλεξε σχεδόν 50.000 δολάρια αλλά τα κατέθεσε… στον προσωπικό λογαριασμό του. Για να γλιτώσει μια νέα καταδίκη, κατέφυγε στην αμερικανική πρεσβεία στο Ρέικιαβικ, και συμφώνησε να γίνει πληροφοριοδότης του FBI. Ψευδομαρτύρησε ότι ο Ασάνζ του ζήτησε να χακάρει υπολογιστές, να υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών κ.ά. Αυτά είναι τα «νέα στοιχεία» που επικαλείται η έφεση της Ουάσιγκτον.

Η δημόσια παραδοχή του Τόρνταρσον ότι όλα όσα καταλόγισε στον Ασάνζ είναι ψέματα δημοσιεύθηκε, συνοδευόμενη από λεπτομερές ρεπορτάζ, στην ισλανδική εφημερίδα Stundin. Μάλιστα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας όλη η ιστορία αναρτήθηκε, στις 26 Ιουνίου, και στα αγγλικά*. Κανείς εκπρόσωπος οποιασδήποτε αρχής των ΗΠΑ δεν το έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής. Βασικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κανείς δεν μιλά για το γεγονός ότι κατέρρευσε παταγωδώς και η τελευταία σκευωρία των ΗΠΑ εναντίον του Ασάνζ. Ας μην υπάρχουν στοιχεία εναντίον του: η Χώρα της Ελευθερίας έχει βγάλει φετφά, κι αλίμονο σε όποιον δεν υπακούσει.

* Key witness in Assange case admits to lies in indictment (stundin.is/grein/13627).

Σχόλια

Exit mobile version