Στην συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε την Πέμπτη 25/2 κατατέθηκε η πρόταση 5 μελών της, στην οποία τονίζεται η ανάγκη να υπάρχει το πολιτικό σύνθημα για «Δημοψήφισμα ενάντια στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας», που να συμπυκνώνει και να οργανώνει τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην συζήτηση κατατέθηκε και άλλη πρόταση από τους Κ. Αθανασίου και Τ. Μαστρογιαννόπουλο (ομάδα Ρόζα και ανένταχτο αντίστοιχα) στην οποία δεν υπάρχει το αίτημα για δημοψήφισμα, αλλά το κέντρο βάρους δίνονταν στην ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την ανατροπή του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας, την ακύρωση των μέτρων και τη δημιουργία μετώπου της ευρωπαϊκής αριστεράς για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Στην διάρκεια της συζήτησης δεν έλειψαν τα γνωστά επιχειρήματα περί «εθνοκεντρικών» αντιλήψεων και υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης και αντιπαράθεσης. Αφού δεν υπήρξε απόφαση και σύγκλιση, αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια για ένα συνθετικό κείμενο, το οποίο θα ξανασυζητηθεί στην Γραμματεία. Το κείμενο θα ετοιμάσουν οι Ν. Γαλάνης και Κ. Αθανασίου.
Το κείμενο των πέντε μελών που ζητά δημοψήφισμα είναι το παρακάτω:
«(…) Για να αντιμετωπιστεί μιας τέτοιας κλίμακας επίθεση δεν επαρκούν οι υφιστάμενες αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε επίπεδο συνδικαλιστικής ηγεσίας στην ΓΣΕΕ και τη ΑΔΕΔΥ. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα πολιτικό και οργανωτικό σχέδιο που θα εμπνεύσει έναν ολόκληρο κόσμο να συμμετάσχει μαζικά σ’ ένα πλατύ εργατικό και λαϊκό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης με διάρκεια. Καταθέτουμε τις παρακάτω τέσσερις αλληλένδετες προτάσεις:
1. Χρειάζεται ένα πολιτικό σύνθημα – εργαλείο που να συμπυκνώνει τα αιτήματα και να οργανώνει ταυτόχρονα την δράση και τις αντιστάσεις. Αυτό είναι το αίτημα για Δημοψήφισμα ενάντια στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, παρά το γεγονός, βέβαια ότι η Ελλάδα πέρασε στην άμεση επιβολή των αποφάσεων του ECOFIN, χωρίς καν τη μεσολάβηση του κυβερνητικού προγράμματος. Το Σύμφωνο Σταθερότητας υπαγορεύει τις σκληρές επιθέσεις στα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα που περιλαμβάνει το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.
2.Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο ένα οργανωτικό σχέδιο που θα ενθαρρύνει την πλατύτερη δυνατή ενότητα και συμμετοχή. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία για την συγκρότηση Ανοιχτών Επιτροπών αγώνα ενάντια στο Σύμφωνο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και την οργάνωση της δράσης, σε κάθε πόλη, γειτονιά, χώρο δουλειάς και συλλογικότητας. Υπόδειγμα αναφοράς οι επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την υποστήριξη του αγώνα ενάντια στο άρθρο 16. (…)
3. Την ίδια στιγμή είναι αναγκαίο να υπάρξει προσέγγιση σε πλατειά κλίμακα των πολιτών, με ατομική επαφή και συζήτηση προκειμένου να αποδομηθεί η κυβερνητική προπαγάνδα και να προωθηθεί η ενεργή συμμετοχή. Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαίο να αρχίσει η Συλλογή Υπογραφών είτε για το Δημοψήφισμα είτε ως εναντίωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
4. Σε συνδυασμό με την καμπάνια ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, και ειδικότερα τη συλλογή υπογραφών, θεωρούμε επίσης χρήσιμο και αναγκαίο να προωθηθεί μια μεγάλη Εκστρατεία Εγγραφής Νέων Μελών στον ΣΥΡΙΖΑ (…).
Θεωρούμε τη δράση αυτή εξαιρετικά επείγουσα. Τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής»: Γαλάνης Νίκος, Θεωνάς Γιάννης, Νταβανέλος Αντώνης, Σαπουνάς Γιώργος, Τσακνιάς Δήμος.