Νέα Γενιά. Στον τομέα της νέας γενιάς προωθήθηκε η ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (σχολικές και εξωσχολικές ανταλλαγές, πολιτιστικές και άλλες συνεργασίες) σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Νεότητας, Γυναικών και Τρίτης Ηλικίας της Γερμανίας στη βάση της αρχής της ισοτιμίας. Σε αντίθεση με όσα είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και τα οποία αποτελούσαν απλή αντιγραφή του αντίστοιχου Πολωνογερμανικού ή Γαλλογερμανικού Ιδρύματος, τέθηκαν οι βάσεις για ένα ιδρυτικό πλαίσιο προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες, και το οποίο μπορεί να υποστηριχθεί από την ελληνική πλευρά.
Επαγγελματική Εκπαίδευση. Προώθηση των πιλοτικών προγραμμάτων διττής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τον ΟΑΕΔ. Συναντήσεις και επισκέψεις στους χώρους εργασίας. Εντοπισμός προβλημάτων και σκέψεις βελτίωσης. Σχεδιασμός για επέκταση των πιλοτικών προγραμμάτων σε νέους κλάδους.
Τα αποσπάσματα είναι από το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν τον βασικό κορμό των προτεινόμενων δράσεων που αφορούν τη νεολαία και την εκπαίδευση. Αν κάτι είναι πέρα από εμφανές, είναι η εμπλοκή διάφορων οργανισμών της Γερμανίας στην πολιτική για τη νέα γενιά.
Βασικό εργαλείο για τη διείσδυση της Γερμανίας στη νεολαία είναι το υπό ίδρυση Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας που στοχεύει σε δράσεις συνεργασίας των νέων στις δύο χώρες, ενώ αυτοσυστήνεται και ως το Η δημιουργία του εν λόγω ιδρύματος συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των δύο χωρών (Παπούλιας-Γκαούκ) το 2014, οι διαδικασίες ίδρυσής του υποστηρίχθηκαν και απ’ τον υπουργό Παιδείας της απερχόμενης κυβέρνησης Αρ. Μπαλτά, και αναμένεται οι δράσεις του να αρχίσουν επίσημα το φθινόπωρο του 2015.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο αθώα όσο δηλώνονται.
Είναι σαφής η πολιτική της Γερμανίας για τη νεολαία της νεοαποικίας μας. Εδώ και χρόνια εμφανίζεται ως η βασική χώρα υποδοχής του ογκούμενου κύμματος μετανάστευσης νέων απ’ τη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της προσέλκυσης χιλιάδων νέων γιατρών σε προγράμματα απόκτησης ειδικότητας, την ίδια στιγμή που η πολιτική των μνημονίων έχει γιγαντώσει τον αριθμό ανειδίκευτων γιατρών και άρα τον χρόνο αναμονής για να γίνει η διαδικασία στη χώρα μας. Η «γερασμένη» Γερμανία, έχει ανάγκη τους νέους με πτυχία (γιατρούς, μηχανικούς κ.ά.) και ανάγκη για δουλειά (άρα φθηνότερους) για να συντηρήσει την οικονομία της, και τους βρίσκει στη διαλυμένη απ’ τα μνημόνια Ελλάδα και στις άλλες χώρες τις περιφέρειας.
Η γενική πολιτική διείσδυσης της Γερμανίας στα ελληνικά πράγματα, ακολουθεί το ίδιο μοντέλο σε διάφορους τομείς: ιδρύματα συνεργασίας, δράσεις χαμηλής έντασης στην αρχή, προώθηση γερμανικών συμφερόντων στη συνέχεια. Ενδεικτική είναι η εμπειρία «συνεργασίας» στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου η Ελληνογερμανική Συνέλευση Συνεργασίας του κ. Φούχτελ, που έκανε την εμφάνισή της ενθαρρύνοντας τις αδελφοποιήσεις πόλεων, τις δωρεές υποδομών, την προσφορά τεχνογνωσίας στους δήμους, τις εκδηλώσεις πολιτισμικής σύγκλισης, ενώ ταυτόχρονα προωθούσε τις ιδιωτικοποιήσεις και τα συμφέροντα γερμανικών εταιριών (π.χ. διαχείριση απορριμμάτων από Δήμους και Περιφέρειες).
Η Γερμανία έχει ανάγκη τις δράσεις σύγκλισης για να λειάνει το ολοένα ογκούμενο αντιγερμανικό αίσθημα που γέννησε η πολιτική των ευρωπαϊκών ελίτ στη χώρα μας. Η αναγκαία και ευκταία ώσμωση των πολιτισμών και η ανταλλαγή εμπειριών ειδικά των νέων ανθρώπων γίνεται «καθρεφτάκι για ιθαγενείς» στα χέρια αυτών που προσπαθούν να διαπαιδαγωγήσουν μια ολόκληρη κοινωνία στο μονόδρομο της υποταγής και στην αποδοχή της αποικιοποίησης της Ελλάδας.
Το σημαντικότερο, όμως, ζήτημα είναι η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής για τη νέα γενιά (εκπαίδευση, εργασιακή προοπτική, braindrain) σχεδόν απ’ όλο το πολιτικό φάσμα και η εκχώρηση αυτής στα κάθε λογής ιδρύματα. Ειδικά από ένα κόμμα που το προηγούμενο διάστημα τουλάχιστον, μιλούσε στο όνομα της νεολαίας, η ανάγνωση των παραπάνω αποσπασμάτων εξηγεί την κυνική δήλωση του Αλ.Τσίπρα σε συνέντευξή του πριν λίγες μέρες: «Δυστυχώς, αυτή τη γενιά τη χάσαμε»…
Μίτσος Γκάζης