Αρχική πολιτική παραπολιτική Και διηγώντας τα να κλαις… (φ.494)

Και διηγώντας τα να κλαις… (φ.494)

Πεινασμένοι Βρετανοί

Έκπληκτοι στους Financial Times, τη ναυαρχίδα των νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών, πληροφορήθηκαν από την έρευνα της YouGov ότι η διακοπή της εργασίας για τρεις βδομάδες ανάγκασε πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν ελλείψει εισοδήματος ούτε μια φέτα ψωμί να φάνε και είτε αργοπεθαίνουν πεινασμένοι είτε βγαίνουν σαν ποντίκια στο δρόμο και ψάχνουν στους κάδους για αποφάγια! Στο Ηνωμένο Βασίλειο, βέβαια, με τη Βουλή των Λόρδων, τα βασιλικά μεγαλεία και τους περισσότερους πλούσιους στην Ευρώπη! Στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αναγκάστηκε ο υπουργός Υγείας να παραδεχτεί ότι στους νεκρούς που αναφέρονται επισήμως περιλαμβάνονται μόνο όσοι πεθαίνουν σε νοσοκομεία και δεν περιλαμβάνονται όσοι πεθαίνουν στους οίκους ευγηρίας που μπορεί να είναι άλλοι τόσοι, δηλαδή, ο συνολικός αριθμός των νεκρών να είναι 26.000 και όχι 13.000!

Τζένυ Μαρούδα

Κάτι θ’ αλλάξει

Στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Τσαρλς Ντε Γκολ 668 ναύτες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και στο αμερικάνικο αεροπλανοφόρο Ρούζβελτ πέθανε ο πρώτος ναύτης που είχε προσβληθεί, ενώ είχαν προσπαθήσει να αποσιωπήσουν τα κρούσματα. Ο Τραμπ αφήνει υπονοούμενα ότι οι Κινέζοι κατασκεύασαν τον ιό, ενώ ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου δηλώνει ότι καμία απόδειξη περί αυτού δεν υπάρχει. Ο Τραμπ επιτίθεται στον Τύπο, στρέφεται κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δηλώνει ότι η εξουσία του καταργεί τους κυβερνήτες των πολιτειών και απειλεί να κλείσει το Κογκρέσο. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ, όλο το παγκόσμιο σύστημα εξουσίας δείχνει πόσο σάπιο και εύθραυστο είναι. Ο ιός θα ξεχαστεί, αλλά οι λαοί του κόσμου κάποια αναθεώρηση θα έχουν κάνει για τους «ισχυρούς» που τους εξουσιάζουν.

Μάνος Αλιφέρης

Στη σέντρα όποιος δεν βαρά προσοχές

Η ανακοίνωση του Τραμπ ότι παγώνει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «ωσότου ερευνηθούν τα λάθη του» (τότε θα αποφασίσει αν η διακοπή χρηματοδότησης θα είναι οριστική) επικρίθηκε ακόμη και από πολιτικούς φίλους του – όπως ο συντηρητικός Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, που είπε ότι «κατανοεί την κριτική, αλλά πιστεύει ότι ο ΠΟΥ κάνει πολύ σημαντική δουλειά». Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου δεν συνιστά μονάχα απόπειρα απόσεισης των δικών του ευθυνών για τον θανατηφόρο καλπασμό της πανδημίας στις ΗΠΑ, που σήμερα μετρούν πάνω από 30.000 νεκρούς. Εγγράφεται και στη συνέχεια απόσυρσης από μια σειρά διεθνείς οργανισμούς, τους οποίους το στρατόπεδο Τραμπ κρίνει είτε «παρωχημένους» είτε και «εχθρικούς» στο βαθμό που αντανακλούν μια προσήλωση σε παλιότερους κανόνες και διευθετήσεις. Όσοι εξ αυτών δείχνουν «κατανόηση» στους στρατηγικούς αντιπάλους των ΗΠΑ (εν προκειμένω την Κίνα) τιμωρούνται με οικονομικό στραγγαλισμό, μετατρεπόμενοι έτσι σε ένα ακόμη πεδίο της χαοτικής παγκόσμιας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης που παροξύνεται λόγω πανδημίας…

Γ.Α.


 

Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο Λουίς Σεπούλβεδα

Ο Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό στις 16 Απριλίου έπειτα από νοσηλεία έξι εβδομάδων. Γεννημένος το 1949, υπήρξε ηγέτης του φοιτητικού κινήματος, μέλος της προσωπικής φρουράς του Αλιέντε και φυλακισμένος επί Πινοσέτ. Έζησε μαζί με τους ιθαγενείς του Αμαζονίου, συμμετείχε στην επανάσταση των Σαντινίστας και υπήρξε μέλος της Greenpeace. Με ένα μοναδικό τρόπο τα βιβλία του Σεπούλβεδα ήταν ταυτόχρονα μυθολογία και ιστορία, αυτοβιογραφία και μυθοπλασία, πολιτική και λογοτεχνία. Σε ένα από αυτά διαβάζουμε: «Όσο για μένα, αισθάνομαι μια χαρά στην αριστερή πλευρά του τείχους, ανάμεσα σε αυτούς που ακόμα ονειρεύονται έναν κόσμο πιο δίκαιο, ανάμεσα σε αυτούς που ακόμα φυλάνε το θαυμάσιο άνθος της μνήμης και δεν το αφήνουν να ξεραθεί».

Σχόλια

Exit mobile version