Εργαζόμενοι στον πάτο
Τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΦΚΑ είναι λαλίστατα: Το 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται κατά μέσο όρο με 396,11 ευρώ! Τρεις στους δέκα εργαζόμενους δηλώνονται και ασφαλίζονται για μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Κι αυτός ο «μέσος όρος» προκύπτει από το γεγονός ότι κάποιοι αμείβονται με 500 ή 600 ευρώ μηνιαίως και κάποιοι με 200 ή 300 ευρώ! Δηλαδή, χοντρικά, οι μηνιαίοι μισθοί για το 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνονται από 200 μέχρι 600 ευρώ! Μιλιά δεν βγάζουν οι υπουργοί και τα δημοσιογραφικά φερέφωνα της κυβέρνησης, αλλά ούτε κι ο ΣΥΡΙΖΑ που διατήρησε αυτό το «μέσο όρο» της πραγματικής φτώχειας που, βέβαια, ήταν αδύνατο να βελτιώσει η στα χαρτιά ανακοίνωση της κατάργησης του κατώτατου μισθού. Έτσι, τώρα, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αγγίζει επικοινωνιακά το θέμα, που είναι μία από τις φωτιές που έκαψε τον ΣΥΡΙΖΑ και γρήγορα θα είναι μία από τις φωτιές που θα κάψει και τη Ν.Δ..
Ι.Κ.
Μαύρα σύννεφα
Πίσω από την αδιαφανή βιτρίνα που κατασκευάζουν και συντηρούν τα τηλεοπτικά κανάλια που αβαντάρουν την κυβέρνηση, κρύβεται η αλήθεια των δεδομένων και των εκτιμήσεων που προέρχονται από έγκυρες πηγές του συστήματος. Τίποτα δυσάρεστο ή επικριτικό δεν ακούγεται. Ποιος, άραγε, πληροφορήθηκε, π.χ., ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επισημαίνει την ευπάθεια της ελληνικής οικονομίας από «δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, χαμηλές επενδύσεις και αποταμιεύσεις και αδυναμίες στον τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό χρέος της κυβέρνησης». Ή ότι ο Hugo Dixon στο Reuters έγραψε ότι «ο διορισμός διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο, η απομάκρυνση της κ. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο διορισμός μόνο δύο γυναικών στην κυβέρνηση κ.λπ.» δεν δείχνουν αλλαγή πολιτικής κουλτούρας. Αλλά σε ένα μικρό πλαίσιο αναρτήθηκε και το «Κύριο Άρθρο» της «Καθημερινής» που τονίζει ότι οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και τα κατεπείγοντα νομοσχέδια, που αποτελούν αντισυνταγματικό τρόπο νομοθέτησης, δεν συνιστούν «κανονικότητα».
Με την Αριστερά αποχαυνωμένη, μόνο με την εμπειρία του ο πολίτης θα αμφισβητήσει αυτή την «πληροφόρηση» που παρέχουν τα κανάλια…
Σεραφείμ Νταλιάνης
Ποιος κύριος;
Κύριος στο σπίτι μου, κύριος στον τόπο μου, έλεγαν οι Έλληνες, αλλά αυτό πλέον ακούγεται όλο και λιγότερο. Γιατί δεν είναι μόνο η βραχυχρόνια μίσθωση, το airbnb, που φέρνει τα πάνω-κάτω στον τρόπο που ζούσαμε, είναι και οι πιο δομικές ανατροπές που συντελούνται στον τομέα της κατοικίας στην Ελλάδα με τη συνδρομή, τη συναίνεση ή την ανοχή της κεντροαριστεράς, εν αγνοία των πολιτών που δεν ξέρουν τι ακριβώς, με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό αλλάζουν τα δεδομένα. Ήδη, οι πολύ μεγάλοι ιδιοκτήτες, οι τράπεζες, ξεπουλούν κατά δεκάδες χιλιάδες τα ακίνητα που διαθέτουν σε ξένους επενδυτές. Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ της Εθνικής Τράπεζας ξεπουλήθηκε εξ ολοκλήρου και οι νέοι ξένοι ιδιοκτήτες της τεράστιας αυτής ακίνητης περιουσίας την μετονομάζουν σε Invel Real Estate. Το ίδιο κάνουν με ταχύτατους ρυθμούς, σε πολύ χαμηλές τιμές, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank που επίσης διαθέτουν τεράστια χαρτοφυλάκια ακινήτων. Και γι’ αυτή την πρωτοφανή στην ιστορία της Ελλάδας εκποίηση ακινήτων, που καταργεί ή σχετικοποιεί αυτό που οι Έλληνες αποκαλούσαν «κύριος στον τόπο μου», δεν μιλάει κανένας δεξιός ή μεταλλαγμένος αριστερός.
Μαντώ Ρικάκη