Αρχική πολιτική παραπολιτική Και διηγώντας τα να κλαις (φ.374)

Και διηγώντας τα να κλαις (φ.374)

Πλαστικές εξαγγελίες

Γυρίζει ο Τσίπρας από περιφέρεια σε περιφέρεια και κάνει εξαγγελίες. Πράγματι, σ’ αυτό έχει ταλέντο. Να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους κατά τόπους ιθαγενείς. Αν έχεις τις αντοχές να κάτσεις να τον ακούσεις, μπορεί προς στιγμήν να σε ταξιδέψει σε ένα άλλο κόσμο, φανταστικό. Κι όταν προσγειωθείς, θα αναρωτιέσαι πού ζεις. Συνέδρια-μαϊμού που υποτίθεται ότι μέσα σε τρεις-τέσσερις ώρες επιλύονται όλα τα προβλήματα των περιφερειών. Συγκεντρώσεις με τηλεοπτική κάλυψη για να συντηρηθεί η εικονική πραγματικότητα. Κι έξω από τις συγκεντρώσεις και τα συνέδρια, η αληθινή ζωή, η απονεκρωμένη αγορά, οι κατασχέσεις, τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η ανεργία και η νέοι που συνεχίζουν να φεύγουν μαζικά. Ο Τσίπρας γυρίζει γύρω-γύρω σαν τους πλανόδιους που άλλαζαν τα μπακιρένια σκεύη και τις χειροποίητες δαντέλες με πλαστικά μανταλάκια και λεκάνες! Αλλά, δεν θέλει να ξέρει, ότι ο κόσμος ό,τι έδωσε έδωσε. Γι’ αυτό αποφεύγει, σε τόσα ταξίδια, να περάσει κι από κανένα καφενείο όπως έκανε πριν δυο-τρία χρόνια. Γιατί, ποιος ξέρει, μπορεί να έχει μείνει κανένα μπακίρι για πέταμα!

Γιάννης Ζούμπος

 

Μαγική εικόνα

200.000 ελαιόδεντρα θα κοπούν και θα αυξηθεί υπέρμετρα η ατμοσφαιρική ρύπανση από το νέο αεροδρόμιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο Καστέλλι! Κι ας έχουν τεκμηριώσει με πολλά ντοσιέ μελετών οι Συριζαίοι της Κρήτης την αντίθεσή τους σ’ αυτή την καταστροφή! Που επίσης είχαν αποδείξει ότι το υπάρχον αεροδρόμιο με μια μικρή επέκταση μπορεί να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες της κίνησης επιβατών! Αλλά αυτή η αλήθεια δεν ικανοποιεί τα εργολαβικά συμφέροντα! Αυτοί έχουν μυριστεί το ζεστό χρήμα και ξέρουν ότι η κυβέρνηση γι’ αυτούς δουλεύει. Όπως γινόταν και με τους προηγούμενους, δηλαδή!

Μανούσος Φουστάλης

 

Πού να βάλουν τα παλούκια

Ασκήσεις, λέει, στο κέντρο της Αθήνας για την αντιμετώπιση τζιχαντιστών. Σε συνεργασία ο μέτριος δήμαρχος Καμίνης με τον μέτριο υπουργό Τόσκα σκέφτονται να ξαναβάλουν σε κεντρικούς δρόμους τα αναδυόμενα παλούκια που είχαν κοστίσει ένα σκασμό λεφτά και είχαν προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Κάποιος πάλι κάτι έχει να πουλήσει, γιατί είναι πολύ κωμικό να θεωρεί ένας υπουργός ότι οι πάσσαλοι θα αποτρέψουν μια επίθεση σαν αυτές στο Λονδίνο, το Παρίσι ή τη Βαρκελώνη, τη στιγμή που οι επιλογές των αυτοχείρων είναι άπειρες. Πάντως, εάν το κάνουν, ας βάλουν τα πρώτα εμπόδια γύρω από τις στάσεις των λεωφορείων στην Ακαδημίας που ιδίως τις βραδινές ώρες εκατοντάδες εργαζόμενοι στο πεζοδρόμιο και το οδόστρωμα δίνουν στόχο περιμένοντας επί πολλή ώρα τα λεωφορεία που θα τους πάνε στα σπίτια τους!

Σταύρος Φωτιάδης

 

Ζήτω τα μπετά!

Κανένα εναλλακτικό σχέδιο, καμία διαφορετική πολιτική. Σε όλα και σε σχέση με τα αυθαίρετα. Το νομοσχέδιο που καταθέσανε στη Βουλή έχει όλα τα απαραίτητα παραθυράκια για να νομιμοποιηθούν ακόμα και τα αυθαίρετα χτίσματα τελευταίας εσοδείας, που χτίστηκαν μετά το 2011, κάτι που το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριπτε με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία. Τώρα, επαναφέρουν και τη μεταφορά συντελεστή δόμησης που γέννησε στην προηγούμενη «Λαλιώτια» εκδοχή του τα ψηλά και άχαρα κτήρια τύπου Βωβού που δεν άφησαν καμία περιοχή αλώβητη. Δικαιολογίες εύκολα βρίσκονται για «κοινωνικούς» λόγους, οι οποίοι στην πρακτική αξιοποιούνται από τους εργολάβους που χτίζουν τέρατα εκεί που για επίσης κοινωνικούς λόγους υπάρχει όριο στο ύψος των οικοδομών. Η Αριστερά και των αυθαιρέτων!

Κλέαρχος Βάθιας

 

Φαΐ ναι, σχολείο όχι;

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, από 1165 παιδιά σχολικής ηλικίας που ζουν στους καταυλισμούς των προσφύγων στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, μόλις 47 παιδιά είχαν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο στην περσινή σχολική χρονιά. Και φέτος η κατάσταση δεν φαίνεται καλύτερη, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν είναι μικρός μόνο ο θεός αυτών των παιδιών, μικρή είναι και η κυβέρνηση που διαχειρίζεται τα κονδύλια και τις τύχες αυτών μικρών παιδιών που νιώθουν βαθιά ότι ξέφυγαν από ένα πόλεμο και έπεσαν σε έναν άλλο.

Ράνια Λιβιεράτου

 

Μας τελείωσε γρήγορα

Συνδικαλιστές διώκονται για τη συνδικαλιστική τους δράση, όπως ο γενικός γραμματέας του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ, με μάρτυρες κατηγορίας τους πλοίαρχους των φέρι μποτ στο Ρίο. Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, όπως ο Feyyaz Bayram, κινδυνεύουν με αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων να απελαθούν στην Τουρκία που έχει ζητήσει την έκδοσή τους. Και η Ηριάννα είναι ακόμα στη φυλακή. Και δεν είναι οι μόνοι που για τους αγώνες τους δεν έχουν επαρκή προστασία από μηχανισμούς, συμφέροντα, αναλγησία και απαρχαιωμένους νόμους που είναι ακόμα σε ισχύ. Η ανακούφιση που ένιωσαν όσοι αγωνίζονται για τον κλάδο τους, για το περιβάλλον και για τις ιδέες τους, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κράτησε και πολύ…

Νίκος Σκυφτός

Σχόλια

Exit mobile version