Αρχική πολιτική Ησυχία, κοιμόμαστε…

Ησυχία, κοιμόμαστε…

Τη Μονή της Χώρας (χτισμένη ήδη από τον 6ο αιώνα), κεκοσμημένη με περικαλλή ψηφιδωτά της πρώιμης Αναγέννησης κατά την Παλαιολόγειο περίοδο, μετέτρεψε σε τζαμί η Τουρκία (όχι μόνο η Τουρκία του Ερντογάν, αλλά η Τουρκία).

Αυτήν την πολιτιστική βαρβαρότητα μετέρχεται αυτό το κράτος για να κάνει επίδειξη ισχύος, όπως έκανε με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, καθώς και της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, όπως και σειράς άλλων ναών. Με τον τρόπον αυτόν η Τουρκία δεν ξεριζώνει το παρελθόν, αλλά θεμελιώνει το μέλλον (της).

Στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ενοχλήθηκε και δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στον Ερντογάν! Με το μαλακό! Για θέματα χαμηλής πολιτικής θα συζητήσουν! Μην το χοντρύνουμε.

Άλλωστε, όταν η Τουρκία έστηνε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η Αθήνα έθετε θέμα… Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Έχει και ο Κατευνασμός τους κανόνες του. Σου παίρνουν το μισό Αιγαίο και σου δίνουν τη Θεολογική Σχολής της Χάλκης (αν στη δώσουν).

………………

Το παν είναι οι χαμηλοί τόνοι, η χαμηλή πολιτική με το κεφάλι στα χαμηλά – τι να συζητήσεις τώρα για το casus belli; Δίνεις απλώς πιστοποιητικό καλής συμπεριφοράς στην Τουρκία και δεν συζητάς ούτε για τη «Γαλάζια Πατρίδα», την οποίαν, ειρήσθω εν παρόδω, η χώρα αυτή εισάγει στο εκπαιδευτικό της σύστημα. Ενώ εσύ εισάγεις (για την εκμάθηση της γλώσσας) διαφημιστικά κείμενα και συνταγές μαγειρικής.

Να χτυπάει δηλαδή ο δικέφαλος αητός το ένα του κεφάλι με το άλλο, καθότι και τον δικέφαλο αητό, σύμφωνα με τον Ερντογάν, από τους… Σελτζούκους τον πήραμε!

Τι να συζητάς τώρα για την Κατοχή της μισής Κύπρου! Αυτό είναι θέμα υψηλής πολιτικής κι εμείς μόνον κάτι ψιλούς για θέματα χαμηλής πολιτικής διαθέτουμε, ιδιαιτέρως χαμηλής μάλιστα ώστε να μην θίγονται τα συμβαίνοντα στη Θράκη ή να ταράζονται τα ύδατα του Τουρκολιβυκού Μνημονίου! Άσε που

το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, αρκεί να τα ψαρεύουν οι Τούρκοι, ενώ τα «θαλάσσια πάρκα» είναι θέμα κυριαρχίας (πάντα χαμηλής) εκείνων που η κυριαρχία τους στα ίδια τους τα νησιά αμφισβητείται φόρα παρτίδα και με αγριότητα.

Συνεπώς, δεν χρειάζονται άλλες αγριάδες! Όπως αυτή που ξεστόμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ότι δηλαδή «η έλευση Ράμα στην Ελλάδα είναι αχρείαστη»! Όχι τέτοιες αποκοτιές! Δεν είμαστε τώρα για πόλεμο σε δύο μέτωπα! Ούτε η «σωστή πλευρά» της Ιστορίας δεν θα άντεχε κάτι τέτοιο! Πόσω μάλλον που σηκώνουν κεφάλι και οι Σκοπιανοί γράφοντας την (κατάπτυστη για εμάς) Συμφωνία των Πρεσπών στα παλιά τους τα παπούτσια.

***

Παλιότερα υπήρχε ο τρόμος του γέλιου! Αν έβαζαν μαζί σου τα γέλια στα καφενεία, ανέκρουες πρύμναν – τίποτα πιο θανάσιμο! Τώρα πλέον το γελοίο, δεν προκαλεί γέλιο. Άρα έχουν λιγοστέψει και τα προβλήματα. Καταφεύγεις στις ΗΠΑ, καταφεύγεις στην Ένωση, σε πλακώνουν στις καρπαζιές, αλλά εσύ έχει καταφύγει – κύριος! Κανείς δεν γελάει μαζί σου. Είσαι για κλάματα, αλλά ουδείς γελάει μαζί σου. Άλλωστε είναι φυσιολογικό, κανείς δεν γελάει σε χαμηλούς τόνους!

Το γέλιο (το οποίον μάλιστα έχει μυστήρια προέλευση) μόνο προβλήματα προκαλεί. Γελάς με τον Μπάιντεν; Σε στέλνει φαντάρο στην Ουκρανία! Γελάς με την Ούρσουλα; Σου κόβει το καφεδάκι (διότι ακρίβυνε το κακάο). Γελάς με τον Κασσελάκη; Είναι σαν να γελάς με τα χάλια σου. Με έναν λόγο

χαμηλοί τόνοι, χαμηλά το κεφάλι, νηφαλιότης, σωφροσύνη, να πληρώνετε τις δόσεις σας, μην βγαίνετε έξω απ’ το σπίτι υπάρχει ακρίβεια, ψυχραιμία, μπόρα είναι θα περάσει και θα ’ρθει άλλη, χαμηλή πολιτική, χαμηλά τα μάτια, δεν σπάμε αυγά, τα κουρεύουμε, απαλά-απαλά και σιγαλά…

ΣΤΑΘΗΣ Σ.
9•V•2024

Σχόλια

Exit mobile version