Μόσχα, του Θανάση Αυγερινού ([email protected])

Διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι οι εποχές Σρέντερ-Πούτιν έχουν περάσει, οριστικά, για τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις, η συνάντηση Μέρκελ-Μεντβιέντεφ στο Γεκατερινμπούργκ των Ουραλίων έδειξε ότι για τα στρατηγικά συμφέροντα Μόσχας-Βερολίνου οι προσωπικές ιδιαιτερότητες έχουν μικρή σημασία. Και παρά τις ειρωνικές αναφορές, που εμφανίστηκαν στον γερμανικό Τύπο για «το ζευγάρι που έχει βαρεθεί τον εαυτό του», οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι Μεντβιέντεφ και Μέρκελ επικοινωνούν, πλέον, εξαιρετικά και δείχνουν αποφασισμένοι για άλματα στις διμερείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, ένα μέρος μόνο των οποίων ανακοινώθηκε κατά τις συζητήσεις στο Γεκατερινμπούργκ.

Τις οικονομικές βάσεις ή, κατ’ άλλους, τις «σιδηροτροχιές» των σχέσεων στρώνουν ήδη τα συμβόλαια της Siemens με τους ρωσικούς σιδηροδρόμους, που εκδήλωσαν την πρόθεση να προμηθευτούν περισσότερους από 200 ηλεκτροκίνητους συρμούς ταχύτητας για να συνδέσουν πολλές πόλεις της Eυρωπαϊκής Ρωσίας με τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, αλλά και να δημιουργήσουν κοινή μονάδα παραγωγής τους. Εξίσου αδιαμφισβήτητη προχωρά και η προετοιμασία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, στη διαχειριστική εταιρία του οποίου αποκαταστάθηκε επαγγελματικά ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και προσωπικός φίλος του σημερινού πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κρατά τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων στη Ρωσία και παραμένει ο «ισχυρός ανήρ» στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Έκπληξη της Διάσκεψης ήταν η αποκάλυψη της πληροφορίας ότι ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος RWE και η ρωσική «Γκαζπρόμ» συζητούν συνεργασία τους στον αγωγό South Stream, η οποία εφόσον πραγματοποιηθεί σημαίνει για τον αμερικανικής έμπνευσης και ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του. Ο RWE είχε μάλιστα αναλάβει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κοιτάσματα αερίου της Κεντρικής Ασίας, το πιο «αδύνατο» σημείο τού Nabucco, που κινδυνεύει, πλέον, να απορροφηθεί από τον ιταλο-ρωσικό South Stream ή απλώς να μην υπάρξει, όπως προβλέπουν και επιδιώκουν άλλωστε μανιωδώς οι ενεργειακοί εγκέφαλοι του Κρεμλίνου.

Μπορεί το «χριστιανικό» και «αντισοβιετικό» παρελθόν της Ανατολικογερμανίδας Μέρκελ να είχε, προς το παρόν, φοβίσει μεγάλο μέρος της ρωσικής ελίτ, όμως η ζωή έδειξε ότι η Γερμανία δείχνει να επενδύει στις σχέσεις με τη Ρωσία μεγάλο μέρος του οικονομικού της μέλλοντος. Το ίδιο πράττουν και πολυάριθμες ρωσικές εταιρίες, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν στις συνεδριάσεις του «Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης», που συνόδευσε τις επίσημες συνομιλίες. Δεκάδες επιχειρηματικά συμβόλαια υπεγράφησαν το διήμερο των συνομιλιών, επιβεβαιώνοντας ότι η «Συμμαχία για τον εκσυγχρονισμό» της ρωσικής οικονομίας, που διακήρυξε ο Μεντβιέντεφ, είναι γεγονός και αρχίζει να υλοποιείται με στρατηγικό εταίρο τη Γερμανία. Θέλοντας να ενισχύσουν ένα ιστορικά βαθύ και παρατεταμένο κλίμα συμπάθειας, που υπάρχει μεταξύ Ρώσων και Γερμανών, παρά την ιστορική παρένθεση του χιτλερισμού και του ψυχρού πολέμου, Μόσχα και Βερολίνο ετοιμάζουν τη συγγραφή ενός κοινού βιβλίου της κοινής τους, δηλαδή της ευρωπαϊκής, εν ολίγοις, ιστορίας, ανακήρυξαν το 2011 έτος κοινών ρωσο-γερμανικών μελετών και εκπαίδευσης, ενώ οι Μέρκελ και Μεντβιέντεφ πήραν υπό την προστασία τους και το καλλιτεχνικό σχέδιο «Αιώνας του Χαλκού – Η Ευρώπη χωρίς σύνορα», αλλά και το «πνευματικό τέκνο» του Κρεμλίνου για τη δημιουργία μιας Silicon Valley στο επιστημονικό-εκπαιδευτικό κέντρο Σκόλκοβο.

Στο ίδιο πλαίσιο πρώτα η Μέρκελ και κατόπιν ο Μπερλουσκόνι, επόμενος σταθερός υποστηρικτής της εμβάθυνσης της συνεργασίας Ε.Ε.-Ρωσίας, υποσχέθηκαν στον Μεντβιέντεφ θερμή υποστήριξη στο μόνιμο ρωσικό αίτημα για κατάργηση της βίζας Σένγκεν για τους Ρώσους πολίτες ή, έστω, τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσής της σε πρώτη φάση. Μια φάση, που περιέργως πως, διαρκεί πολύ περισσότερο από όσο μοιάζει να συμφέρει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ειδικότερα αυτές, που δοκιμάζονται βαρύτερα από την κρίση, αλλά και από όσο μοιάζουν να θέλουν ισχυροί παράγοντες στο οικοδόμημα της Ε.Ε., όπως το Βερολίνο.

Τηρώντας τα προσχήματα της ευρωπαϊκής διπλωματίας, που θέλουν τους Δυτικούς ηγέτες να εκφράζουν και την ανησυχία τους για τη δημοκρατία στη Ρωσία, η κα Μέρκελ θυμήθηκε τη δολοφονημένη, πριν από ένα χρόνο, στην Τσετσενία δημοσιογράφο και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νατάλια Εστεμίροβα, για να ζητήσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Σαν έτοιμος από καιρό ο Ντ. Μεντβιέντεφ δήλωσε ότι ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας βρίσκεται ήδη στα χέρια των Αρχών και αναζητούνται οι ηθικοί αυτουργοί, διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι με δική του εντολή και ευθύνη ενισχύονται οι εξουσί-
ες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), γκρεμίζοντας το «φιλελεύθερο» προφίλ, που πότε ο ίδιος και πότε οι πολυάριθμοι άνεργοι σοβιετολόγοι τού χτίζουν.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!