Σχετικά με τη συζήτηση και τις προτάσεις για τον ενιαίο φορέα

Σε ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, επισημαίνεται ότι η οργάνωση «βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης και διαβούλευσης σχετικά με την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις που γίνονται ενόψει του Συνεδρίου» και ότι σε πανελλαδική Σύσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα, έγινε μια πρώτη συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα.

Μηνύματα σε τρεις κατευθύνσεις
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το Συνέδριο πρέπει να στείλει μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία, προς το κίνημα και προς το εσωτερικό του.
Προς την κοινωνία, να αντιληφθεί και να δείξει ότι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμά της, μέσα από ουσιαστικό πολιτικό λόγο και χωρίς κανένα ίχνος υπεροψίας. Μια και, όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, η κοινωνία δεν έχει πάει «στον καναπέ» αλλά βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα που δημιουργούνται από τη σημερινή κατάσταση «ισορροπίας» και πολιτικής εμπλοκής και στέκεται επιφυλακτικά και κριτικά απέναντι στα κόμματα και τις πολιτικές τους.
Προς το λαϊκό κίνημα, «να υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σθεναρά την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος διεξόδου και ανατροπής και να πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή». Ενός ρεύματος που, όπως περιγράφεται, θα συγκρουστεί συνολικά με το πολιτικό σύστημα, θα είναι ευρύτερο και από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα «καπελώνεται» αλλά θα αναδεικνύει αιτήματα και ανάγκες επιβίωσης, διάσωσης και διεξόδου της χώρας.
Προς το εσωτερικό του φορέα, μήνυμα μιας νέας πορείας με αυξημένο το ρόλο της βάσης και του νέου δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέδριο ουσίας και κόμμα των μελών
Η ΚΟΕ, αφού υπενθυμίζει τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει για το χρόνο και τον τρόπο προετοιμασίας του Συνεδρίου, επισημαίνει μια σειρά ζητήματα που θα έπρεπε να ξεπεραστούν, όπως το υπέρμετρο βάρος που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δίνεται σε «ορισμένες πλευρές της προετοιμασίας για την ανάληψη της κυβέρνησης» και η «σπατάληση» του ΣΥΡΙΖΑ σε εσωστρεφείς διαδικασίες και ανταγωνισμούς.
Περιγράφοντας ένα «Συνέδριο ουσίας», η ΚΟΕ δίνει βάρος στα πολιτικά στοιχεία που θα πρέπει αυτό να αναδείξει και συγκεκριμένα στην κατανόηση των παραμέτρων του νέου πολιτικού κύκλου, την ανάγκη να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τις καθυστερήσεις του ανοικτά και ουσιαστικά, την κήρυξη ανένδοτου αγώνα ενάντια στα μνημόνια και την τρόικα και τη γενική προετοιμασία για ένα δύσκολο αγώνα μέσα σε περιβάλλον πολιτικής, οικονομικής και εθνικής κατεδάφισης.
Η ανακοίνωση κάνει λόγο για ένα ΣΥΡΙΖΑ – «κόμμα των μελών» που σημαίνει έμφαση στη βάση του κόμματος και ξεπέρασμα μιας σειράς αρνητικών καταστάσεων και πρακτικών που εκτιμάει ότι σήμερα δίνουν τον τόνο.
Η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ΚΟΕ, θα πρέπει να σχετίζεται με μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή και γύρω από αυτή και την προετοιμασία της να προσανατολιστεί η συζήτηση για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γίνεται αναφορά και στο κείμενο των 30 μελών της Κ.Ε. που δόθηκε στον προσυνεδριακό διάλογο.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η οργάνωση στο σύνθημα για μια «Μεταπολίτευση του λαού» που θεωρεί ότι συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά αυτής της αλλαγής, μιας και αυτή θα πρέπει να είναι ριζική και με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων και όχι να έχει χροιά απλής κυβερνητικής εναλλαγής.

Οι προτάσεις της ΚΟΕ
Η ΚΟΕ θεωρεί ότι μέχρι τώρα αντιμετώπισε με υπευθυνότητα τα ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, πέρα από λογικές «σεχταρισμού και αυτοαναφορικότητας» και τονίζει ότι θα σταθεί και τώρα από θέσεις ουσίας για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Σε αυτά τα πλαίσια υπενθυμίζει τις προτάσεις που έχει καταθέσει από τις εκλογές και μετά για την ενιαιοποίηση του φορέα. Για ένα κόμμα-κίνημα, για την «εισβολή του λαϊκού στοιχείου στο ΣΥΡΙΖΑ», για την υπέρβαση του «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών», για την κατάργηση κάθε «προνομίου» στο νέο φορέα, για μια ποσόστωση 50% συμμετοχής σε όλα τα όργανα του νέου δυναμικού και της βάσης και, τέλος, για τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος ανατροπής και διεξόδου.
Η ΚΟΕ εκτιμά ότι το καθοριστικό στοιχείο είναι ο πολιτικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των μερών του στην οργάνωση του αγώνα αλλά τοποθετείται με την ανακοίνωσή της και στα συγκεκριμένα οργανωτικά ζητήματα που συζητιούνται:
• Υποστηρίζει το πέρασμα από τον «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών» στον ενιαίο φορέα και θεωρεί ότι αυτό πρέπει να γίνει ξεπερνώντας τις όποιες παθογένειες κάθε συνιστώσας αλλά και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και το ξεχωριστό φορτίο που έχει κάθε μία από αυτές. Δηλαδή, όπως αναφέρει, χωρίς διλημματικού χαρακτήρα επιλογές, αλλά με ανάδειξη μιας πιο δημιουργικής και συνθετικής διαδικασίας.
• Θεωρεί θετική την απόφαση της Κ.Ε. για μέτρο «1 προς 10», αφού συμβάλλει σε ένα Συνέδριο που θα είναι «λιγότερο κλειστή υπόθεση στελεχών και περισσότερο μαζική διαδικασία».
• Επιχειρηματολογεί, επίσης, για την εκλογή του προέδρου από το Συνέδριο μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βαδίσει με τα δικά του χαρακτηριστικά ως μαζικό αριστερό κόμμα στις σύγχρονες ελλαδικές συνθήκες και όχι κόμμα «ιδεολογικής ενότητας» όπου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «μια ομογενοποιημένη Κ.Ε. εκλέγει και ένα γραμματέα».
• Τάσσεται υπέρ μιας ενιαίας λίστας για την εκλογή των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι από θέση «αρχής» αλλά ως θετικό βήμα που θα έδινε ένα σαφές μήνυμα μιας διαφορετικής, πιο ενωτικής πορείας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την αρνητική εμπειρία των ξεχωριστών λιστών στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη.

Μ.Σ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!