Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Η κλιματική κρίση οδηγεί τον κόσμο σε επίπεδα θερμοκρασίας όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν κάλυψη για πολλούς κλιματικούς κινδύνους, δήλωσε ο Günther Thallinger, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Allianz SE, μιας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο.
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξακολουθούν να αυξάνονται και οι τρέχουσες πολιτικές θα οδηγήσουν σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μεταξύ 2,2C και 3,4C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ο Thallinger δήλωσε: «Τα καλά νέα είναι ότι διαθέτουμε ήδη τις τεχνολογίες για τη μετάβαση από την καύση ορυκτών καυσίμων σε ενέργεια μηδενικών εκπομπών. Το μόνο που λείπει είναι η ταχύτητα και η κλίμακα. Πρόκειται για τη διάσωση των συνθηκών υπό τις οποίες οι αγορές, η χρηματοδότηση και ο ίδιος ο πολιτισμός μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν».
Ο Nick Robins, πρόεδρος του Just Transition Finance Lab στο London School of Economics, δήλωσε: «Αυτή η καταστροφική ανάλυση από έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των ασφαλίσεων εκθέτει όχι μόνο την οικονομική αλλά και την πολιτιστική απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή. Πρέπει να αποτελέσει τη βάση για ανανεωμένη δράση, ιδίως στις χώρες του παγκόσμιου Νότου».
Το επιχείρημα που εκθέτει ο Thallinger ξεκινά με τις όλο και πιο σοβαρές ζημιές που προκαλεί η κλιματική κρίση: «Η θερμότητα και το νερό καταστρέφουν το κεφάλαιο. Τα πλημμυρισμένα σπίτια χάνουν την αξία τους. Οι υπερθερμασμένες πόλεις γίνονται ακατοίκητες. Ολόκληρες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υποβαθμίζονται σε πραγματικό χρόνο».
«Η οικονομική αξία ολόκληρων περιοχών –παράκτιων, άγονων, επιρρεπών σε πυρκαγιές– θα αρχίσει να εξαφανίζεται από τα χρηματοοικονομικά βιβλία. Οι αγορές θα αναπροσαρμόσουν τις τιμές, γρήγορα και βίαια. Κάπως έτσι μοιάζει μια αποτυχία της αγοράς που οφείλεται στο κλίμα».
Οι δαπάνες της Αυστραλίας για την αποκατάσταση των καταστροφών έχουν ήδη επταπλασιαστεί μεταξύ 2017 και 2023, σημείωσε ο Thallinger.
Η ιδέα ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι μπορούν απλώς να προσαρμοστούν στις επιδεινούμενες κλιματικές επιπτώσεις είναι μια «ψεύτικη παρηγοριά», είπε: «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προσαρμοστούμε σε θερμοκρασίες πέραν της ανθρώπινης ανοχής… Ολόκληρες πόλεις που έχουν χτιστεί σε πλημμυρικές πεδιάδες δεν μπορούν απλώς να σηκωθούν και να μετακινηθούν προς τα πάνω».
«Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον υποθήκες, δεν υπάρχει νέα ανάπτυξη ακινήτων, δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας όπως τον ξέρουμε παύει να λειτουργεί. Και μαζί του, ο καπιταλισμός όπως τον ξέρουμε παύει να είναι βιώσιμος».
Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν απομακρυνθεί από τη δράση για το κλίμα μετά την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αποκαλέσει την εν λόγω δράση «πράσινη απάτη».
Ο Thallinger δήλωσε τον Φεβρουάριο: «Το κόστος της αδράνειας είναι υψηλότερο από το κόστος του μετασχηματισμού και της προσαρμογής. Εάν επιτύχουμε τη μετάβαση, θα απολαύσουμε μια πιο αποτελεσματική, ανταγωνιστική οικονομία και μια υψηλότερη ποιότητα ζωής».
Τεράστια ηλιακή έκρηξη «κατευθύνεται» προς τη Γη
Ο Ήλιος εξαπέλυσε ξανά μια ισχυρή ηλιακή έκρηξη, γνωστή και ως έκλαμψη (solar flare). Την 1η Απριλίου, στις 06:46 ώρα Γκρίνουιτς, μια έκλαμψη κλάσης M5.6 απελευθερώθηκε προς τη Γη. Σύμφωνα με το Space.com, σε αντίθεση με την αμέσως προηγούμενή της, αυτή η τελευταία έκρηξη θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Γη, καθώς η περιοχή έκλυσής της στην επιφάνεια του Ήλιου, έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να χτυπήσει τον πλανήτη μας.
Εάν αυτή η έκλαμψη συνοδεύεται και από στεμματική εκπομπή μάζας (CME), θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις αυξημένης γεωμαγνητικής δραστηριότητας, προκαλώντας πιθανώς γεωμαγνητικές καταιγίδες ακόμα και σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη της Γης.
Η λεγόμενη στεμματική εκπομπή μάζας προκαλείται συχνά από τις εκλάμψεις στην επιφάνεια του Ήλιου, και αποτελεί στην ουσία μία μαζική εκπομπή πλάσματος, που μπορεί να ταξιδέψει για τεράστιες αποστάσεις.
Οι στεμματικές εκπομπές μάζας διαταράσσουν τη φυσιολογική ροή του ηλιακού ανέμου και κατά συνέπεια μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση του διαστημικού καιρού, προκαλώντας διαταραχές και στη Γη.
Το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της NOAA τοποθετεί τις πιθανότητες για μια έκλαμψη κατηγορίας X ‒την πιο ισχυρή κατηγορία ηλιακών εκλάμψεων‒ στο 25% τις επόμενες τρεις ημέρες.
Εάν συμβεί μια τέτοια έκρηξη και συνοδεύεται από CME, η Γη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπές στις ραδιοεπικοινωνίες, τις δορυφορικές λειτουργίες και τα συστήματα GPS.
Σαχάρα: DNA από δύο μούμιες 7.000 ετών
Σήμερα, η θέα από το σύμπλεγμα βράχων Τακαρκόρι στη νοτιοδυτική Λιβύη είναι ατελείωτοι αμμώδεις αμμόλοφοι και άγονοι βράχοι, αλλά πριν από 7.000 χρόνια, αυτή η περιοχή της ερήμου Σαχάρα ήταν ένα πολύ πιο πλούσιο και φιλόξενο μέρος, όπως αναφέρει το CNN.
Στο μακρινό παρελθόν, η περιοχή ήταν μια καταπράσινη σαβάνα με δέντρα, μόνιμες λίμνες και ποτάμια που συντηρούσαν μεγάλα ζώα όπως ιπποπόταμους και ελέφαντες.
Φιλοξενούσε επίσης πρώιμες ανθρώπινες κοινότητες, μεταξύ των οποίων 15 γυναίκες και παιδιά που βρήκαν οι αρχαιολόγοι θαμμένα στο βραχώδες καταφύγιο, οι οποίες ζούσαν από ψάρια και εκτρέφανε πρόβατα και κατσίκες.
«Ξεκινήσαμε με αυτούς τους δύο (σκελετούς) επειδή είναι πολύ καλά διατηρημένοι – το δέρμα, οι σύνδεσμοι, οι ιστοί», δήλωσε ο Σαβίνο ντι Λερνία , συν-συγγραφέας της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.
Τα ευρήματα σηματοδοτούν την πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να αλληλουχήσουν ολόκληρα γονιδιώματα από ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν σε ένα τόσο θερμό και ξηρό περιβάλλον, δήλωσε ο ντι Λέρνια. Η γονιδιωματική ανάλυση επεφύλασσε εκπλήξεις για την ομάδα μελέτης, αποκαλύπτοντας ότι οι κάτοικοι της πράσινης Σαχάρας ήταν ένας άγνωστος και απομονωμένος πληθυσμός που πιθανότατα κατοικούσε στην περιοχή για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
Η ανασκαφή του βραχώδους συμπλέγματος Τακαρκόρι, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο με 4χ4, ξεκίνησε το 2003, με τις δύο μούμιες να συγκαταλέγονται στα πρώτα ευρήματα. Η μικρή κοινότητα που εγκαταστάθηκε στο βραχώδες καταφύγιο πιθανώς μετανάστευσε εκεί με την πρώτη μεγάλη ώθηση της ανθρωπότητας από την Αφρική πριν από 50.000 χρόνια. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Χάραλντ Ρίνγκμπαουερ δήλωσε ότι ήταν ασυνήθιστο να συναντά κανείς μια τόσο απομονωμένη γενετική καταγωγή, ειδικά σε σύγκριση με την Ευρώπη, όπου υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ανάμειξη.
Παλαιότερες αναλύσεις σπηλαιογραφιών και υπολειμμάτων ζώων που βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη Σαχάρα έχουν υποδείξει ότι οι κάτοικοί της ήταν κτηνοτρόφοι που έβοσκαν πρόβατα, κατσίκες ή βοοειδή, γεγονός που ώθησε ορισμένους ερευνητές να υποθέσουν ότι οι κτηνοτρόφοι εξαπλώθηκαν από την Εγγύς Ανατολή, όπου ξεκίνησε η γεωργία.
«Γνωρίζουμε τώρα ότι ήταν απομονωμένοι από άποψη γενετικής, αλλά όχι από άποψη πολιτισμού. Υπάρχουν πολλά δίκτυα που γνωρίζουμε από διάφορα μέρη της ηπείρου, επειδή έχουμε κεραμικά που προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική. Έχουμε κεραμικά που προέρχονται από την κοιλάδα του Νείλου και άλλα παρόμοια», δήλωσε ο ντι Λέρνια.
«Είχαν αυτού του είδους τη γενεαλογία, η οποία είναι αρκετά προγονική, (η οποία) παραπέμπει σε κάποιου είδους κληρονομιά του Πλειστόκαινου, η οποία πρέπει να διερευνηθεί», είπε, αναφερόμενος στη χρονική περίοδο που έληξε πριν από περίπου 11.000 χρόνια πριν από τη σημερινή Ολόκαινο Εποχή.
Η Λουίζ Χάμφρεϊ, επικεφαλής έρευνας στο Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Εξέλιξης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, δήλωσε: «Το DNA που εξήχθη από δύο κτηνοτρόφους γυναίκες που είχαν ταφεί στο βραχώδες καταφύγιο πριν από περίπου 7.000 χρόνια αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος της καταγωγής τους μπορεί να αποδοθεί σε μια άγνωστη προηγουμένως αρχαία γενετική γραμμή της Βόρειας Αφρικής».
Ο Κρίστοφερ Στογιανόφσκι, βιοαρχαιολόγος και καθηγητής στο Arizona State University, δήλωσε ότι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης ήταν το «συμπέρασμα ενός μέτριου μεγέθους πληθυσμού και καμία ένδειξη ενδογαμίας».
Οι ειδικοί έχουν μελετήσει τους σκελετούς και τα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια, αλλά οι προσπάθειες ανάκτησης DNA από τα λείψανα αποδείχθηκαν άπιαστες.
Επιμέλεια Σοφοκλής Αρχοντάκης