Στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου  αναφερθήκαμε και στον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε. για το Κόσοβο. Όμως οι εξελίξεις υπέρ των ΗΠΑ (ανατροπή της κυβέρνησης Κούρτι με στόχο τη συμφωνία Σερβίας-Κοσόβου με ανταλλαγή εδαφών) αναβάλλονται ή ανατρέπονται. Μια «φίλη» από τα παλιά, η πρώην Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε, με ουσιαστικό ρόλο στην ηθική και πολιτική εξόντωση των Σέρβων για λογαριασμό της ευρωαμερικανικής συμμαχίας, αναποδογύρισε το σκηνικό. Αποκάλυψε στο βιβλίο της την εγκληματική δραστηριότητα του Χασίμ Θάτσι, πολιτικού αρχηγού του UCK και σημερινού Αλβανοκοσοβάρου προέδρου, όπως και του περιβόητου πρώην πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι: μεταξύ άλλων, την εμπορία ανθρώπινων οργάνων 300 Σέρβων αιχμαλώτων.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι ο ειδικός εισαγγελέας του Κοσσυφοπεδίου έχει από τις 24 Απριλίου αποστείλει κατηγορητήριο στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης με υπόλογους τους Χασίμ Θάτσι και Καντρί Βεσέλι (πρώην πρόεδρο του Κοινοβουλίου) για εγκλήματα πολέμου. Οι δέκα κατηγορίες αφορούν σε «δολοφονίες, απαγωγές, παρενόχληση και βασανιστήρια» όπως αναφέρεται στο Βαλκανικό Περισκόπιο  (www.echedoros-a.gr). «Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Χασίμ Θάτσι και Καντρί Βεσέλι  είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία σχεδόν 100 ανθρώπων, μεταξύ αυτών Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Σέρβων και εκπροσώπων άλλων εθνικών ομάδων και πολιτικών αντιπάλων», επισημαίνει το σχετικό δελτίο Τύπου της Ειδικής Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου…

Αυτά συμβαίνουν ενώ είχε οριστεί η 27η Ιουνίου ως η ημέρα συνάντησης του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς και του Θάτσι στην Ουάσιγκτον, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, Ρίτσαρντ Γκρενέλ. Ο τελευταίος, με μια κυνική δήλωση εξέφρασε την κατανόησή του που ο Θάτσι ανέβαλε τη συνάντηση «έως ότου επιλυθούν τα νομικά ζητήματα αυτών των ισχυρισμών». Από την άλλη, ο διορισμένος πρωθυπουργός ευκαιρίας Αμπντουλάχ Χότι, αφού έκανε δήλωση υποστήριξης στους Θάτσι και Βεσέλι που έδρασαν σε έναν «δίκαιο και απελευθερωτικό πόλεμο», ενημέρωσε τον Γκρενέλ ότι δεν θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις «μετά τις κατηγορίες του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης». Η στάση του φαίνεται να δείχνει μια συνέχεια κρίσεων μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία ανταλλαγής εδαφών, με την οποία διαφωνεί.

Άγνωστη η συνέχεια, διότι ο πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε. εξαρτάται από τις εξελίξεις, όχι μόνο στο Διεθνές Δικαστήριο (που ελπίζουμε να μην λειτουργήσει ως κολυμπήθρα των δολοφόνων του UCK) αλλά και από τις πολιτικές εξελίξεις στα ρήγματα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Γιώργος Κυριακού

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!