Με το σύνθημα «Όχι στις μειώσεις των μισθών –γενική απεργία», χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν στην Πιάτσα ντελ Πόπολο της Ρώμης.

100.000 ήταν ο αριθμός που έδωσε στη δημοσιότητα η CGIL, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της Ιταλίας που διοργάνωσε την κινητοποίηση ενάντια στα πρόσφατα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. 400.000 θέσεις μερικώς και προσωρινώς εργαζομένων στο δημόσιο τομέα θα καταργηθούν, μισθοί θα παγώσουν ή θα μειωθούν και θα αυξηθεί το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, όπως εξήγγειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ακολουθώντας το γενικό πρόσταγμα του ευρωπαϊκού κατεστημένου.
Ιδιαίτερα πλήττονται η υγεία, η εκπαίδευση και η τοπική αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό και ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή της ομιλίας του ηγέτη της CGIL Γ. Επιφάνι, ο οποίος προσπάθησε να αντιπαραθέσει τον «κακό» Μπερλουσκόνι στους «καλούς» Κάμερον, Θαπατέρο και Μέρκελ. Τη διαδήλωση στήριξαν το Δημοκρατικό Κόμμα, το Ιταλικό Κόμμα Αξιών του Αντόνιο ντι Πιέτρο και το Κόμμα Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία του Ν. Βέντολα. Τα συνδικάτα προγραμματίζουν γενική απεργία στον δημόσιο τομέα και 4ωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό για τις 25 Ιουνίου, ενώ τα συνδικάτα βάσης Cobas απήργησαν στις 14/6.

«Αθήνα-Βερολίνο, την κρίση να πληρώσει το κατεστημένο»
Το Σάββατο 12/6 πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές διαδηλώσεις στο Βερολίνο και τη Στουτκάρδη, με πρωτοβουλία της ομάδας «Αρνούμαστε να πληρώσουμε την κρίση σας», η οποία υποστηρίχθηκε και από φοιτητές. Στην ιδιάζουσα γερμανική ατμόσφαιρα των τελευταίων μηνών, στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση και ο λαϊκίζων δεξιός Τύπος προσπάθησαν να στρέψουν την οργή προς τους άλλους λαούς και ιδίως της Νότιας Ευρώπης, αυτές οι πρώτες αντιδράσεις ταράζουν τα λιμνάζοντα ύδατα και αποτελούν το έναυσμα για ευρύτερες κινητοποιήσεις ενόψει των περικοπών 80 δισ. ευρώ στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2014, που εξήγγειλε η Άγκελα Μέρκελ. Περικοπές που θα επιδεινώσουν περαιτέρω το ήδη υποβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο των Γερμανών εργαζομένων. Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς θεωρούν τα μέτρα άδικα και το 67% ζητά να φορολογηθούν τα «παχιά πορτοφόλια», όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 250.000 ευρώ. Ιδιαίτερο στοιχείο των διαδηλώσεων ήταν η έκφραση αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της Ελλάδας.
Από τα μεγάλα συνδικάτα παρουσία δήλωσε μόνο το Verdi (των δημοσίων υπαλλήλων) στη διαδήλωση της Στουτγάρδης, όπου μίλησε ο ηγέτης του Φ. Μπσίρσκε, ενώ η ηγεσία του IGMetall αρνήθηκε να τις στηρίξει. Η κινητοποίηση των εργαζομένων στα εργοστάσια ήταν χαμηλή, αν και αρκετοί πιστεύουν ότι αναπτύσσεται ένα «βουβό κύμα».
Σ’ αυτό συντελεί και η κρίση του κυβερνητικού συνασπισμού, που δεν μπορεί να εγγυηθεί τη «σταθερότητα» που λέγεται ότι αγαπούν οι Γερμανοί. Ένα σχήμα του κατεστημένου το οποίο, όπως φαίνεται, αντιλαμβάνονται πλέον οι εργαζόμενοι ότι δεν χωράει τα αντιτιθέμενα ταξικά συμφέροντα, ενώ η αστάθεια έχει παρεισφρήσει σε όλες τις σταθερές της ζωής των Γερμανών εργατών εδώ και αρκετά χρόνια.
Στις διαδηλώσεις της Στουτγάρδης έλαβαν μέρος, εκτός από το Κόμμα της Αριστεράς, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Πράσινοι, που δέχτηκαν έντονες επικρίσεις από διαδηλωτές, εφόσον ήταν τα κόμματα που άνοιξαν το δρόμο των μέτρων λιτότητας επί καγκελαρίου Σρέντερ. Στο Βερολίνο, έλαβε μέρος μόνο το Κόμμα της Αριστεράς και μίλησε η πρόσφατα εκλεγμένη συμπρόεδρος Γκεζίνε Λετς, η οποία απηύθυνε έκκληση για τη συγκρότηση μιας «μεγάλης συμμαχίας ενάντια στις περικοπές της κοινωνικής πρόνοιας».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!