Αρχική διεθνή Η Δύση επιμένει με κλιμάκωση στην Ουκρανία

Η Δύση επιμένει με κλιμάκωση στην Ουκρανία

Και νέες απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν

Παρά το γεγονός ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες «κατέκριναν» τις εμπρηστικές δηλώσεις Μακρόν σχετικά με την ανάγκη αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία, νέες δυνάμεις προστίθενται στη λίστα των χωρών που δηλώνουν πρόθυμες να συνδράμουν τον Γάλλο πρόεδρο.

Πρόσφατα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ρ. Σικόρσκι υποστήριξε ότι ήδη «στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται στην Ουκρανία», αρνήθηκε όμως να δώσει διευκρινίσεις. Οι δηλώσεις αυτές συνοδεύτηκαν με την παρατήρηση ότι η αποστολή δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία «δεν μπορεί να θεωρηθεί αδιανόητη». Δεν παρέλειψε ακόμα να διευκρινίσει ότι η χώρα του «επικροτεί την πρόσφατη γαλλική πρωτοβουλία», καθώς θα υποχρεώσει τον Ρώσο πρόεδρο «να αναρωτηθεί ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μας, αντί να του επιτρέπουμε να σχεδιάζει ανενόχλητος τα δικά του σενάρια». Κατέληξε μάλιστα δηλώνοντας ότι η Δύση θα πρέπει «να εφαρμόσει δημιουργικά καθορισμένη και ασύμμετρη κλιμάκωση» κατά της Ρωσίας.

Είναι βέβαια γνωστό ότι η Πολωνία φιλοδοξεί να προσεταιρισθεί εδάφη της Ουκρανίας που θεωρεί ότι ιστορικά της ανήκουν, και με αυτές τις δηλώσεις επιχειρεί να κατοχυρώσει θέσεις για τη μοιρασιά μετά το τέλος του πολέμου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι χώρες της Βαλτικής χωρίς όμως προς το παρόν οι «σύμμαχοι» του Μακρόν να είναι σε θέση να επηρεάσουν τις εξελίξεις, αρκούμενοι στο ρόλο «λαγού».

 Αποστολές κι άλλων όπλων, αλλά και «ζεστού χρήματος»

Η δυτική συμμαχία σε αυτή τη φάση επιλέγει τη στήριξη του Κιέβου με χρήματα και οπλικά συστήματα, και αρκείται να δηλώνει ότι οι «ευρωπαίοι ειδικοί» που εκπονούν σχέδια, εκπαιδεύουν Ουκρανούς ή χειρίζονται σύγχρονα δυτικά οπλικά συστήματα είναι «εθελοντές». Έτσι, πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ικανούς να πλήξουν βαθιά το ρωσικό έδαφος ή να απειλήσουν την Κριμαία. Επιπλέον, πριν το βέτο των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, είχαν εγκριθεί πόροι που αφορούν κυρίως την αποστολή πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. Όπως μάλιστα ισχυρίζεται το Politico, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία «κρυφά», όπως είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι με πυραύλους κατά προσωπικού.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν, ανέβασε στα 138 δισεκατομμύρια τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για τη στήριξη της Ουκρανίας, πρόσθεσε ότι πέραν αυτών θα αποφασιστεί και άλλη βοήθεια, και παρότρυνε τις ΗΠΑ να δώσουν κι εκείνες περισσότερα!

Στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού, η Ε.Ε. φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια δύναμη του εξοπλισμού της Ουκρανίας. Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, το ποσό της βοήθειας που είχε ήδη μεταφερθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στο Κίεβο ανέρχεται σε 88 δισεκατομμύρια ευρώ! Ο πακτωλός αυτός καλύπτει παραδόσεις όπλων, χρηματοδότηση του ουκρανικού προϋπολογισμού, αλλά και κονδύλια για τη φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων. Το ποσό αυτό επιβεβαίωσε ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Μάλιστα, προσθέτοντας και τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. που αποφασίστηκαν πρόσφατα, ανέβασε στα 138 δισεκατομμύρια τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για τη στήριξη της Ουκρανίας, πρόσθεσε ότι πέραν αυτών θα αποφασιστεί και άλλη βοήθεια, και παρότρυνε τις ΗΠΑ να δώσουν κι εκείνες περισσότερα!

«Τα όπλα υπάρχουν για να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις»

Σε αυτή τη συγκυρία, ο Πούτιν έδωσε συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του ενόψει των προεδρικών εκλογών, που ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν αύριο. Έχοντας ως πλεονέκτημα τις πρόσφατες επιτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, διακήρυξε την ετοιμότητα της Ρωσίας για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, αποκλείοντας όμως ως συνομιλητή τον Ζελένσκι. Υπενθύμισε ακόμα ότι η ένταξη της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ θα φέρει αλλαγές στα σύνορα των δύο χωρών: «Δεν είχαμε στρατεύματα εκεί, τώρα θα μεταφέρουμε. Δεν υπήρχαν εκεί συστήματα καταστροφής, τώρα θα εμφανιστούν».

Το πιο σημαντικό όμως σημείο των δηλώσεων του ήταν η επαναφορά της απειλής χρήσης πυρηνικών. «H Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειληθεί η κρατική της υπόσταση», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η χώρα παραμένει σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας για έναν πυρηνικό πόλεμο. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στη Δύση, προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις: «Υπάρχουν αρκετοί ειδικοί όσον αφορά τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και όσον αφορά την στρατηγική αυτοσυγκράτηση. Επομένως δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι τώρα που να δείχνει ότι πλησιάζουμε σε πυρηνικό πόλεμο. Αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι», είπε. Και κατέληξε: «Τα όπλα υπάρχουν για να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις»…

Με τη Δύση λοιπόν να πυροδοτεί τις συγκρούσεις και να υποδαυλίζει περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία, και με τη Ρωσία να δηλώνει ότι «τα όπλα υπάρχουν για να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις», τίποτα καθησυχαστικό δεν διαφαίνεται στον διεθνή ορίζοντα, και μάλιστα πολύ κοντά στη γειτονιά μας.

 

Σχόλια

Exit mobile version