Αρχική διεθνή HDP: Η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη κάτω από τα ερείπια

HDP: Η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη κάτω από τα ερείπια

Επικριτικό προς την κυβέρνηση Ερντογάν είναι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), κάνοντας λόγο για εγκληματικές πολιτικές στην διαχείριση του σεισμού. Με πάνω από 2.000 μέλη του να αποστέλλονται ως εθελοντές στις πληγείσες περιοχές, το φιλοκουρδικό κόμμα, δια μέσω του συντονιστικού κέντρου έκτακτης ανάγκης που έχει συγκρότησε κάνει έκκληση για αλληλεγγύη και κοινωνική κινητοποίηση.

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα, ο Mahfuz Güleryüz, εκ μέρους του συντονιστικού κέντρου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ότι συμβαίνει στις περιοχές του σεισμού είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα ανακοινώνει η κυβέρνηση AKP/MHP. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και πραγματικά ανησυχητική. Υπάρχουν ακόμη περιοχές, χωριά και οικισμοί, τα οποία ακόμη δεν έχουν προσεγγιστεί, και στα οποία δεν έχει φτάσει καμία βοήθεια. […] Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που δεν επιθυμεί την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, και επιβάλει ένα συγκεντρωτικό μηχανισμό που είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει την έκτακτη συνθήκη. Η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη κάτω από τα χαλάσματα. Βρισκόμαστε αντιμέτωπη με μια κυβέρνηση που βλέπει τον θάνατο, ως αναπόφευκτη μοίρα και τρομοκρατεί την κοινωνία.

 «Τώρα όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να αποτρέψουμε να υπάρξουν επιπλέον νεκροί, και να ξεπεράσουμε αυτές τις σκοτεινές μέρες μαζί μέσα από την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης. Μπορούμε να γιατρέψουμε αυτή την πληγή ενωμένοι. Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μια ανοιχτή παραδοχή πως το κράτος είναι θαμμένο κάτω από τα ερείπια»

Η διεθνής εμπειρία όμως μας δείχνει ότι η φυσικές καταστροφές δεν είναι αποτέλεσμα της μοίρας. Οι θάνατοι που λαμβάνουν χώρα μετά από καταστροφές είναι το αποτέλεσμα τη λανθασμένης αστικοποίησης και ενός συστήματος βασισμένου στο κέρδος. Δεν δεχόμαστε να έρχονται τώρα και να λένε: “Τι μπορούμε να κάνουμε; Είναι η μοίρα μας”.

Φταίει η μοίρα που σπατάλησαν τους φόρους που προορίζονταν για αντισεισμικά έργα για να φτιάξουν μεγάλους αυτοκινητόδρομους; Φταίει η μοίρα που δεν άκουσαν την επιστήμη για να πάρουν μέτρα πρόληψης απέναντι σε μια προβλέψιμη καταστροφή; Φταίει η μοίρα που χάρισαν κατασκευαστικά συμβόλαια σε φίλους εργολάβους για να χτίσουν τεράστιες οικοδομές σε ακατάλληλες περιοχές; Είναι η μοίρα που επενδύει σε όπλα και τανκς ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια στην πολεμική της μηχανή, και εξαφανίζεται όταν πρέπει να καθαρίσει τα χαλάσματα; Όχι και πάλι όχι. Γι’ αυτό κάνουμε λόγο για εγκληματική δολοφονία και όχι για μοιραίο γεγονός.

 Τώρα όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να αποτρέψουμε να υπάρξουν επιπλέον νεκροί, και να ξεπεράσουμε αυτές τις σκοτεινές μέρες μαζί μέσα από την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης. Μπορούμε να γιατρέψουμε αυτή την πληγή ενωμένοι. Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μια ανοιχτή παραδοχή πως το κράτος είναι θαμμένο κάτω από τα ερείπια. Ο σεισμός απέδειξε τη σημασία της τοπικής δημοκρατίας και της αποκέντρωσης, καθώς η κεντρική διοίκηση κατέρρευσε. Σκοπός μας τώρα είναι να δυναμώσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη απέναντι σε ένα αχόρταγο για κέρδος καθεστώς και μια αδίστακτη εξουσία.»

Συγκινητικό κύμα δοτικότητας και ανθρωπιάς

Συνεχίζονται οι μικρές και μεγάλες κινήσεις αλληλεγγύης και στήριξης των πληγέντων σε Τουρκία και Συρία, σε όλη την Ελλάδα. Δήμοι, σύλλογοι πολιτών, εργατικά σωματεία καλούν σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης σε μια σειρά πόλεις. Μεγάλες οργανώσεις όπως οι «Γιατροί του Κόσμου» και ο «Ερυθρός Σταυρός» δημοσιοποιούν λογαριασμούς συλλογής χρημάτων προς ενίσχυση των πληγέντων. Η πρεσβεία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στην Αθήνα, κάνει έρανο για ενίσχυση των πληγέντων στην έδρα της στην Λεωφ. Διαμαντίδου 61, στο Ψυχικό, καλώντας τόσο ομογενείς που βρίσκονται στη χώρα μας όσο και Έλληνες να στηρίξουν την προσπάθεια, σπάζοντας στην πράξη το τείχος που έχει στήσει η Δύση προς τη Συρία.

Επίσης έκκληση για οικονομική ενίσχυση των Κούρδων στο Βόρειο Κουρδιστάν (Τουρκία) και τη Ροζάβα (Συρία) κάνουν η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους Πρόσφυγες του Λαυρίου και το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν (Αθήνας) δημοσιεύοντας τους αντίστοιχους λογαριασμούς (720 / 648866 – 81 IBAN: GR1001107200000072064886681).

Σχόλια

Exit mobile version