Αρχική διεθνή Η UNRWA για το Γιαρμούκ και τη Γάζα

Η UNRWA για το Γιαρμούκ και τη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Pierre Krähenbühl, ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας το ΟΗΕ για την κατάσταση στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, στη Συρία, όπου έχει εισβάλει και σκοτώνει ανθρώπους το Ισλαμικό Κράτος.

Υπολογίζει ότι 18.000 πολίτες -ανάμεσά τους 3.500 παιδιά- ήταν στον καταυλισμό πριν μπουν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί έχουν φύγει προς άγνωστη κατεύθυνση αλλά πολλοί παραμένουν. Η υπηρεσία δεν μπορεί να φτάσει και να βοηθήσει τους περισσότερους από αυτούς. Η ενημέρωση έγινε μια μέρα μετά από τις χειρότερες τραγωδίες πνιγμού μεταναστών στη Μεσόγειο και ο Krähenbühl είπε ότι, φυσικά, πολλοί από αυτούς που έφυγαν από τον καταυλισμό θα βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που χάνονται στη Μεσόγειο. Προσέθεσε επίσης το αυτονόητο, ότι απουσία πολιτικής λύσης θα αυξάνεται στη Μεσόγειο ο χαμός ανθρώπων που επιβίωσαν του πολέμου στη Συρία, μια κατάσταση που δεν μπορεί να περιγραφεί με τους όρους που γνωρίζουμε.

Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, απέστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας περίληψη έκθεσης της επίσημης επιτροπής διερεύνησης του ΟΗΕ για τις επιθέσεις του Ισραήλ σε σχολεία του ΟΗΕ, το προηγούμενο καλοκαίρι στη Λωρίδα της Γάζας. Η έκθεση διαπιστώνει ότι το Ισραήλ χτύπησε σχολεία-καταφύγια του ΟΗΕ σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης επίθεσής του. Είναι σαφές από την έκθεση ότι τα χτυπήματα ήταν προμελετημένα και όχι τυχαία.

Ο Μπαν Κι Μουν, ωστόσο, δεν ζητάει κανένα μέτρο λογοδοσίας του Ισραήλ για τα εγκλήματά του, ενώ γράφει «καταδικάζω το γεγονός ότι τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα ισραηλινών ενεργειών και τουλάχιστον 227 τραυματίστηκαν σε χώρους του ΟΗΕ οι οποίοι χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια». Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, όπως προκύπτει από την έρευνα, από επιθέσεις που δεν επιβεβαιώνονται από το Ισραήλ. Όμως, για παράδειγμα, μια από τις επιθέσεις που αρνείται το Ισραήλ, στην Ζαϊτούνα στην πόλη της Γάζας η οβίδα που έπληξε το σχολείο φέρει το όνομα της ισραηλινής εταιρίας Rafael που τη κατασκεύασε. Μια οβίδα που η εταιρία διαφημίζει ως «πολύ μεγάλης ακρίβειας».

Ο εκπρόσωπος της UNRWA η οποία είναι υπεύθυνη για τα καταφύγια είπε ότι θα μελετήσει την έκθεση χωρίς επίσης να κάνει καμία έκκληση για λογοδοσία. Αυτή είναι μια σίγουρη συνταγή για την επανάληψη των εγκλημάτων, άλλωστε παρόμοια ευρήματα περιείχε και η έκθεση για τα εγκλήματα της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2008-2009.

Αν κανείς λέει ότι ανεξάρτητα από τις πολιτικές διασυνδέσεις του Ισλαμικού Κράτους μια πολιτική λύση μαζί τους είναι αδύνατη, τι γίνεται με το Ισραήλ;

Σύλλογος Ιντιφάντα

https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Exit mobile version