Αρχική διεθνή Στη χώρα της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…

Στη χώρα της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…

 Το 1972 στην «Αγκόλα», μια από τις πλέον σκληρές φυλακές των ΗΠΑ στη Λουιζιάνα, ένας δεσμοφύλακας δολοφονήθηκε. «Χάνοντας» και αποκρύπτοντας μια σειρά αποδεικτικά στοιχεία, οι αρχές στοχοποίησαν τρεις νεαρούς μαύρους κρατούμενους που ήταν μέλη των Μαύρων Πανθήρων. Η δικαστική σκευωρία κατέληξε στην καταδίκη τους σε ισόβια: αγνοήθηκε, για παράδειγμα, το μοναδικό αποτύπωμα που βρέθηκε και δεν ανήκε σε κανέναν από τους τρεις «υπόπτους», και η καταδίκη βασίστηκε κυρίως στην κατάθεση ενός συγκρατούμενου βιαστή, ο οποίος σε αντάλλαγμα απέκτησε πρωτοφανή προνόμια. Και οι τρεις τοποθετήθηκαν έκτοτε σε διαρκή απομόνωση, σε μικροσκοπικά κελιά διαστάσεων 1,8 x 2,7 μέτρων – γεγονός που οδήγησε ακόμη και τον Χουάν Μέντεζ, ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μιλήσει για «διαρκές βασανιστήριο» και «απάνθρωπη μεταχείριση».

Το 2001, κάτω από το βάρος αποκαλύψεων που ενίσχυαν την εκδοχή ότι η δίκη ήταν σκευωρία, επαναλήφθηκε η δίκη για τον Ρόμπερτ Κινγκ, τον έναν από τους «Τρεις της Αγκόλα», όπως ονομάστηκαν. Η καταδίκη του ακυρώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος – μετά από 29 χρόνια σε πλήρη απομόνωση… Ο δεύτερος, ο Χέρμαν Γουάλας, αφέθηκε ελεύθερος πρόπερσι – τρεις μόλις μέρες πριν πεθάνει από καρκίνο. Είχε «ζήσει» 41 χρόνια στην απομόνωση, χωρίς να πάψει στιγμή να διακηρύττει την αθωότητά του και την πεποίθησή του ότι το «έγκλημά» του ήταν ότι ανήκει στους Μαύρους Πάνθηρες. Ο τρίτος, ο Άλμπερτ Γούντφοξ, παραμένει ακόμη και σήμερα έγκλειστος – σε απομόνωση στο μικροσκοπικό κελί του για πάνω από 42 χρόνια!

Σε μια πρόσφατη δήλωσή του, μετά τη ματαίωση των ελπίδων για απελευθέρωσή του παρόλο που εκδόθηκε δικαστική απόφαση η οποία αποφαίνεται ότι δεν είχε δίκαιη δίκη, ο Άλμπερτ Γούντφοξ τονίζει ότι δεν πρόκειται να αποκηρύξει τα πιστεύω του. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το «πρόβλημα»: ενώ όλοι σχεδόν οι καταδικασμένοι σε ισόβια απελευθερώνονται πολύ νωρίτερα, ο Γούντφοξ κρατιέται έγκλειστος επί 42 χρόνια, και μάλιστα στην απομόνωση, ακριβώς επειδή ανήκε στους Μαύρους Πάνθηρες κι επειδή είναι «αμετανόητος». Χωρίς περαιτέρω σχόλια, παραθέτουμε την απάντηση του διευθυντή της φυλακής στην ερώτηση του δικηγόρου του Γούντφοξ αν θα τον κρατούσε φυλακισμένο στην απομόνωση «εάν υποθέσουμε ότι αποδεικνύεται ότι δεν είναι ο δολοφόνος του δεσμοφύλακα»:

«Φυσικά! Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ακόμη πιστεύει στην ιδεολογία των Μαύρων Πανθήρων κι ότι προσπαθεί να τη διαδώσει στους νέους φυλακισμένους. Τόσα χρόνια δεν έχει δείξει καμία μετάνοια και καμία διάθεση να επανενταχθεί στην κοινωνία»…

Σχόλια

Exit mobile version