Συρία, κοινωνικοί αγώνες και Αυτοδιοίκηση στην ατζέντα της Κ.Ε., σήμερα και αύριο
Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να ασχοληθεί με την εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης, τον καθορισμό των πολιτικών κατευθύνσεων και τον προγραμματισμό της δράσης του κόμματος. Όπως είναι φυσικό, το καυτό θέμα της Συρίας δεν θα λείψει από την ατζέντα της συζήτησης. Αποτελεί μάλιστα το πρώτο κομμάτι του εισηγητικού σημειώματος προς τα μέλη της Κ.Ε., το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει πως «δεν πρέπει να διαφεύγει ούτε στιγμή από την προσοχή μας ότι η Συρία, όπως και η ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, αποτελεί πεδίο οξύτατων διεθνών ανταγωνισμών, με εμπλεκόμενες όλες τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά και επίδοξες περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Σ. Αραβία και η Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011, πήρε τρομακτικές διαστάσεις, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ότι οι προσπάθειες για πολιτική λύση της κρίσης δεν ευοδώθηκαν έως τώρα με ευθύνη και των δύο πλευρών του εμφυλίου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πρωτοστατήσει σε μια πολιτική λύση. Αντίθετα όμως, από τις ως τώρα κινήσεις, φαίνεται έτοιμη να σύρει τη χώρα σε περιπέτεια, να την εμπλέξει στον πόλεμο παρέχοντας στρατιωτικές διευκολύνσεις. […] Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποφασίσει εν κρυπτώ και υπό ιμπεριαλιστικές εντολές για την ειρήνη στην περιοχή αλλά και για τα εθνικά συμφέροντα. Ήδη έχουμε ζητήσει άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής».
Στην πρώτη γραμμή των αγώνων
Η συζήτηση πάντως αναμένεται να επικεντρωθεί στα υπόλοιπα επίδικα των ημερών, που αφορούν την ένταση της κυβερνητικής επίθεσης και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Εισηγητικά η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τα «σχέδια της κυβέρνησης για αθρόες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και διευκόλυνση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, κατασχέσεις σπιτιών, συνέχιση και ένταση της υπερφορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων», και για το γεγονός ότι «η Ελλάδα που οραματίζεται η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια χώρα πλήρως υποταγμένη στις μνημονιακές επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και των δανειστών, και για τον λόγο αυτό δεν έχει να αντιπαραβάλει καμία εναλλακτική πρόταση ανασυγκρότησης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, όντας άφωνη και άβουλη στα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων».
Για μια περίοδο εξαιρετικά πυκνή σε διεργασίες κάνει λόγο η Γραμματεία του κόμ ματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην εισήγησή της ότι «η επόμενη περίοδος θα είναι πυκνή σε κοινωνικές διεργασίες και αγώνες και εκτιμούμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και την απόφαση του τελευταίου του Συνεδρίου, είναι να υψώσει ασπίδα προστασίας σε όλους εκείνους και εκείνες που πλήττονται από τη μνημονιακή πολιτική, αλλά και να διαμορφώσει τους όρους πολιτικής ανατροπής της κυβέρνησης και της συγκρότησης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς η οποία αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας σε όφελος του λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, στις μεγάλες μάχες ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, θα σταθεί στο πλευρό των κοινωνικών δυνάμεων που αγωνίζονται για μια ζωή με δημοκρατία και αξιοπρέπεια».
Και η Αυτοδιοίκηση στο μενού
Από τη συζήτηση πάντως δεν θα απουσιάσει ούτε το θέμα των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Όπως διαβάζουμε στο εισηγητικό σημείωμα, «η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό καλλικρατικό – μνημονιακό πλαίσιο ή θα μετασχηματιστεί σε αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία με λαϊκή συμμετοχή για να αποτελέσει βασικό στήριγμα του κοινωνικού κράτους και φορέα της παραγωγικής, κοινωνικής, και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας. […] Για τη ριζοσπαστική Αριστερά, η Αυτοδιοίκηση είναι συνυφασμένη με τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη λαϊκή συμμετοχή. Ο κοινωνικός, κινηματικός και διεκδικητικός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο δεν αναιρεί, αλλά ενισχύει τον θεσμικό της ρόλο. Στις μέρες μας, που η χώρα βιώνει μια μεγάλη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, η Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Να οργανώσει τις συλλογικές αντιστάσεις για την απόκρουση της μνημονιακής πολιτικής. Να αποτελέσει παράγοντα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών. Να γίνει μοχλός ανάπτυξης, με δημοκρατικό προγραμματισμό, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αλλά και πιο πέρα, για την κυβέρνηση της Αριστεράς η Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει πυλώνα της αποκέντρωσης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και μοντέλο των νέων μορφών διακυβέρνησης, με θεσμούς συμμετοχικούς και αμεσοδημοκρατικούς».