Αρχική πολιτική Γεράνια Όρη: Ακόμα ένα έγκλημα συντελέστηκε

Γεράνια Όρη: Ακόμα ένα έγκλημα συντελέστηκε

Πολύ νωρίς ξεκίνησε φέτος η περίοδος των πυρκαγιών για τη χώρα μας, με τη φωτιά στα Γεράνια Όρη να κατακαίει, για τρίτη συνεχόμενη μέρα το πευκοδάσος αλλά και κατοικίες των οικισμών της περιοχής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν μέχρι στιγμής καταστραφεί από τις φλόγες, σε μια περιοχή που ξεκινά δυτικά από τον Σχίνο Κορινθίας και φτάνει ανατολικά μέχρι και τους οικισμούς κοντά στα Μέγαρα της Αττικής. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της πυρκαγιάς είναι πως οι καπνοί και η μυρωδιά του καμένου δάσους, πέρα από την Αθήνα όπως ήταν αναμενόμενο, έφτασαν μέχρι και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ έγιναν αισθητοί έως και την Ικαρία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά –τα αίτια της οποίας ερευνώνται ακόμη, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο για αγροτικές εργασίες– δεν έγινε εφικτό να ελεγχθεί στα πρώτα της στάδια, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τις μέρες αυτές στη χώρα μας λειτούργησαν ευνοϊκά για τη γρήγορη εξάπλωσή της.

Ως συνήθως για τους εκπροσώπους του κράτους, για αυτού του τύπου τις καταστροφές είναι πάντα εύκολο να πέσουν οι ευθύνες στις καιρικές συνθήκες και την κακή μας τύχη. Όμως τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και μιλούν για τη χρόνια απαξίωση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, που οδηγεί κάθε χρόνο σε εγκληματικές ελλείψεις αφήνοντας τεράστια κενά στην πολιτική προστασία παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών. Η τραγωδία του 2018 στο Μάτι, μπορεί να αποτέλεσε αντικείμενο επικοινωνιακής αντιπαράθεσης από το πολιτικό σύστημα αλλά μοιάζει να μη γίνεται μάθημα. Οι επαναλαμβανόμενες καταστροφικές πυρκαγιές, κάθε καλοκαίρι, θα έπρεπε να οδηγήσουν σε γενναία ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης με μέσα και έμψυχο δυναμικό, αλλά και σε συνολικότερο αναπροσανατολισμό της δασικής διαχείρισης.

Οι πυρκαγιές βέβαια δεν είναι καταστροφή για όλους. Είναι γνωστά τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εδώ και χρόνια εποφθαλμιούν την περιοχή των Γερανίων, και σχετίζονται με εξορυκτικές δραστηριότητες αλλά και με «πράσινες επενδύσεις» αιολικών πάρκων. Για όλους αυτούς η καταστροφή του δάσους στα Γεράνια Όρη, που ξεκίνησε με την πυρκαγιά στην Κινέττα το 2018 και ολοκληρώνεται σήμερα στη δυτική πλευρά του δάσους, ίσως να αποτελεί ευκαιρία για τα «αναπτυξιακά» τους πλάνα.

Δ. Γκ.

Σχόλια

Exit mobile version