Αγκάθια στη Σύνοδο των ισχυρών του πλανήτη

Στο διχασμένο πάνω στο θέμα της Συρίας G20, οι διεθνείς ανταποκριτές συμφωνούν ότι οι αντίπαλοι μιας επέμβασης στη Συρία είναι πολύ περισσότεροι από τους υποστηρικτές της, δηλαδή μόνο τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Καναδά και Τουρκία.
Οι δηλώσεις που ανταλλάσσονται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία είναι σκληρές. Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να κρατά όμηρο το Συμβούλιο Ασφαλείας και να αποφεύγει τις ευθύνες της», ενώ ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωνε πως μια επέμβαση στη Συρία θα ήταν «ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του Διεθνούς Δικαίου».
Δεν είναι μόνο το συριακό πρόβλημα και ο Σνόουντεν που φιλοξενείται στη Ρωσία εξοργίζοντας τις ΗΠΑ. Η «επανεκκίνηση» στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις που μάλιστα θα έπαιρνε –υποτίθεται– νέα ορμή μετά την επανεκλογή Ομπάμα, δεν πάει καθόλου καλά, ενώ η Ρωσία έχει τελευταία βάλει αρκετές σφήνες στο γεωπολιτικό σκηνικό.
Ωστόσο, τα οικονομικά ζητήματα δεν θα απασχολήσουν λιγότερο τη σύνοδο. Τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση πάνω στις «Αρχές του Πίτσμπουργκ» στη σχετική σύνοδο του 2009, που έθεταν κάποιες κανονιστικές ρυθμίσεις λειτουργίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά το παγκόσμιο σοκ της κατάρρευσης της Lehman Brothers, οι ρυθμίσεις αυτές έχουν μπει στο δρόμο της εφαρμογής. Ωστόσο κανείς δεν υποστηρίζει ότι εξασφαλίζουν το διεθνές σύστημα από μια νέα Lehman Brothers.
Μηδενικές ελπίδες να υιοθετηθεί έχει και η πρόταση για το Φόρο Χρηματιστικών Συναλλαγών (FTT) που προωθεί η Μέρκελ, αλλά δεν έχει καν τη στήριξη των άλλων Ευρωπαίων.
Τέλος, η σύνοδος του G20 οργανώνεται σε μια περίοδο που για πρώτη φορά μετά τη δυναμική εμφάνιση των BRICS στο οικονομικό προσκήνιο (εμφάνιση άλλωστε που οδήγησε και στην αντικατάσταση του G8 από το G20), αυτές αντιμετωπίζουν πλέον με βαριά συμπτώματα τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, αν και όχι όλες εξίσου. Σχετικό είναι και το άρθρο που ακολουθεί.

Γ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!