Αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας η σύνοδος κορυφής της ομάδας G20, δηλαδή των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (περιλαμβανομένης της Ε.Ε.). Οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή τη συνάντηση –η οποία θεωρητικά ασχολείται με τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας– αντιπροσωπεύουν χοντρικά το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 70% του παγκόσμιου εμπορίου και το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η λέξη «θεωρητικά» της προηγούμενης πρότασης δικαιολογείται από το γεγονός ότι, αυτή τη φορά, ήταν ακριβώς η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας που κυριάρχησε στη σύνοδο, κι όχι οικονομικά ζητήματα. Ήδη μήνες πριν τη σύνοδο μια σειρά Δυτικές χώρες επιχείρησαν να «απαγορεύσουν» τη συμμετοχή της Ρωσίας, προτάσσοντας το θέμα της εισβολής της στην Ουκρανία: πρωταγωνίστησαν φυσικά οι ΗΠΑ και ο πάντα πιστός Καναδάς, καθώς και χώρες που δεν ανήκουν στην G20, όπως η Πολωνία.

 ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ αποκλεισμού του Πούτιν απορρίφθηκαν από τη φιλοξενούσα Ινδονησία, που υποστηρίχθηκε σθεναρά από την Κίνα – η οποία τόνισε ότι καμία χώρα δεν δικαιούται να εμποδίσει μια άλλη να συμμετάσχει στη σύνοδο. Η Ινδονήσια ΥΠΕΞ Ρέτνο Μαρσούντι δήλωσε σχετικά: «Λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες ορισμένων χωρών, αλλά υπενθυμίζουμε ότι θέμα της συνόδου κορυφής είναι η επιδίωξη οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία». Αργότερα, για να κατευνάσουν τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των ΗΠΑ, οι Ινδονήσιοι περιέλαβαν και τον Ζελένσκι στη λίστα των προσκεκλημένων – όπου φιγουράρουν μεταξύ άλλων ο χαλίφης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ο πρόεδρος της… FIFA. Σταδιακά οι επικεφαλής μιας σειράς Δυτικών χωρών (μεταξύ των οποίων ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αλμπανέζε, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Μελόνι) ανακοίνωσαν ότι θα μεταβούν στο Μπαλί ούτως ή άλλως. Η οριστική σύνθεση διευκρινίστηκε όταν η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον ΥΠΕΞ Λαβρόφ.

ΑΥΤΗ ΚΑΘΑΥΤΗ η σύνοδος «προσαρμόστηκε» στην επικαιρότητα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Αντ’ αυτών, κυριάρχησε η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας αλλά και οι διερευνητικές συνομιλίες των Αμερικάνων με τους σημαντικότερους στρατηγικούς αντιπάλους τους, τους Κινέζους. Στη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ και οι δύο πλευρές έκαναν επίδειξη μετριοπάθειας, ιδίως αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αδειάσει απότομα τον Ζελένσκι, αποκαλύπτοντας ότι το θανατηφόρο πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία δεν προήλθε από τη Ρωσία (με αποτέλεσμα να μασάνε τα λόγια τους τα ζαλισμένα Δυτικά ΜΜΕ, που λίγες ώρες πριν καλούσαν σε στρατιωτική κλιμάκωση). Στο αγκάθι της Ταϊβάν οι Μπάιντεν-Σι συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, αλλά ο πρώτος υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Αμέσως μετά, τηρώντας αριστοτεχνικές ισορροπίες, οι Κινέζοι έπλεξαν το εγκώμιο της Ρωσίας που είναι «λογική και υπεύθυνη» αφού δεν θα εξαπολύσει πυρηνικά στο ουκρανικό μέτωπο…

ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ πόσο θα κρατήσει αυτή η εκεχειρία, καθώς η τάση για πόλεμο παραμένει ισχυρή σε όλα τα ανοιχτά και… μισάνοιχτα μέτωπα – από την Ουκρανία ως την Κορέα και τα στενά της Ταϊβάν. Tο τελικό ανακοινωθέν πάντως ήταν περιβόλι: «Τα περισσότερα μέλη της G20 καταδικάζουν την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και απαιτούν την πλήρη και άνευ όρων αποχώρησή της από το έδαφος της Ουκρανίας. Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για το ζήτημα αυτό»! Κι ενώ όλοι οι Μεγάλοι είχαν βγει… εκτός θέματος, υπήρχαν και κάποιοι που επέμεναν στην αρχική ατζέντα τους. Ο λόγος περί των κύκλων που προωθούν τα μεγάλα οράματα των διεθνών ελίτ: Μεγάλες Επανεκιννήσεις, Μεγάλες Μεταβάσεις κ.ο.κ. Αυτοί συναντήθηκαν σε μια «επιχειρηματική» σύνοδο παράλληλη με την G20 και, με πρωθιερέα τον Κλάους Σβαμπ, ξετύλιξαν τον εφιάλτη με τον οποίο ονειρεύονται να κυριαρχήσουν στο 99% του ανθρώπινου είδους [περισσότερα στο editorial, σελ. 3]. Τέλος, ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η φιλική συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, με τον πρώτο να διαβεβαιώνει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε η σύμμαχος Τουρκία να προμηθευτεί αμερικανικά αεροσκάφη, και τον δεύτερο να επαναλαμβάνει «θα έρθουμε νύχτα» (αυτό δεν το πρόσεξε ο Μπάιντεν, που βαριακούει επιλεκτικά). Άφεριμ!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!