Άνθρωποι από την Γαύδο και απ’ όλη την Κρήτη, Αθηναίοι αλλά και φίλοι του νησιού από άλλες χώρες του κόσμου, εκφράζουν τις απόψεις τους για το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων… Οι τοποθετήσεις αυτές κατατέθηκαν σε διαδικτυακή συζήτηση.
Μάρω Στυλιανουδάκη, Γαύδος: Καλά θα είναι να αφήσουν κι ένα μέρος στον κόσμο σαν τη Γαύδο, με την φύση της όπως είναι. Ήδη έχει αλλοιωθεί, φαντάσου αν γίνουν επεμβάσεις πώς θα καταντήσει! […] Εδώ στη Γαύδο θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε παλιές τέχνες όπως είναι η αγγειοπλαστική, έχει τόσο άργιλο εδώ. Θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ ωραίο εργαστήριο κεραμικής και να ζούνε όλοι από αυτό και όχι μόνο από τις ταβέρνες. Δηλαδή, να γίνει η Γαύδος ένα καλλιτεχνικό νησί με διαφορές δραστηριότητες και να έρχονται καλλιτέχνες, χίλια πράγματα μπορούν να γίνουν επίσης και με φυσικά υλικά. Να μείνει η Γαύδος όπως είναι με την πανέμορφη φύση της.
Εύα Παντελάκη, Αθήνα: Αν αρχίζουν να βγάζουν τα πετρέλαια υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης και για το νησί και για τα ψάρια στη θάλασσα. Σε μας στην Κρήτη ήθελαν να χτίσουν ανεμογεννήτριες, αλλά οι άνθρωποι δεν συμφωνούσαν με την ιδέα και ξεσηκώθηκαν γιατί αυτές οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν κάποια είδη πουλιών και έτσι σταμάτησαν για την ώρα. Τώρα με την κρίση όμως ψάχνουν τα πάντα.
Martin Zaegel, Γαύδος (Γαλλία): Η Γαύδος είναι ο τελευταίος παράδεισος στην Ευρώπη και θα καταστραφεί για τα πετρέλαια;
Έφη Λουγιάκη, Γαύδος: Αν θα γίνει αυτό, η μοίρα μου θα είναι στα χέρια άλλων και δε θα μπορώ να κάνω σχέδια για τη ζωή μου, για το μέλλον μου και για το μέλλον των παιδιών μου. Εμείς που μένουμε εδώ στερούμαστε από πολλά πράγματα, ώστε να έχουμε την ελευθερία μας και την καθαρή ατμόσφαιρα. Άμα δεν θα τα έχουμε αυτά, για ποιο λόγο να μένουμε εδώ, στερημένοι; Να αντισταθούμε, να μην αφήσουμε ούτε να έρθει η επιτροπή, να μην τους αφήσουμε να κατεβούν από το καράβι.
Πρόδρομος Πωγωνάτος, Αθήνα: Θεωρώ σημαντικό ως πρώτο βήμα να υπάρχει μια κοινή φωνή στην Γαύδο και στη νότια Κρήτη. Είναι πολύ σημαντικό να είναι όλοι μια γροθιά.
Γιάννης Χατζηγιάννης (fb)