Σελίδες κιτρινισμένες, κακοτυπωμένες, με το μελάνι τόπους-τόπους ξεθωριασμένο από το πέρασμα του χρόνου, αντιπροσωπεύουν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές, όπου καταγράφτηκε μέρα τη μέρα, μήνα το μήνα, η επτάχρονη τυραννία και η αντίσταση σε αυτήν… Εφημερίδες, προκηρύξεις, περιοδικά, που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, περιλαμβάνονται στην έκθεση τεκμηρίων Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση, που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20) του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Η έκθεση που διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ και είχε παρουσιαστεί στις αρχές της χρονιάς στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρεται τώρα και στην Αθήνα, με τη συνεργασία του ΜΙΕΤ. Σε αυτήν παρουσιάζονται πάνω από 120 έντυπα (από τα περίπου 400 που έχουν έως σήμερα εντοπιστεί) που εκδόθηκαν στην περίοδο της δικτατορίας και διακινήθηκαν εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Πρόκειται αφενός για παράνομα έντυπα (ξεκινώντας με τη Νέα Ελλάδα, την πρώτη παράνομη εφημερίδα που κυκλοφόρησε το ΠΑΜ), για εκδόσεις του εξωτερικού και για τον νόμιμο Tύπο της περιόδου 1971-73, όταν είχε αρθεί η προληπτική λογοκρισία.
Παράλληλα, με την έναρξη λειτουργίας της έκθεσης (η οποία θα διαρκέσει μέχρι τέλος Ιανουαρίου) κυκλοφορεί και ο ομότιτλος τόμος στον οποίο το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ συγκέντρωσε το πληροφοριακό και εικαστικό υλικό της έκθεσης, μαζί με τα πρακτικά της ημερίδας που οργάνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο με το ίδιο θέμα.
Ελπίς, με αφορμή μια παράσταση…
Ανοιχτή συζήτηση για τις κοινωνικές μεταπλάσεις και τους μετασχηματισμοί της νεότερης Ελλάδας, του 19ου και 20ού αιώνα, με φόντο τα ίχνη τους στο δομημένο αστικό χώρο και τις συνεκτικές αξίες της κοινωνικής δράσης των πολιτών, διοργανώνεται την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στις 6.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας, από την θεατρική ομάδα «Όχι παίζουμε» και τον Πολιτισμικό Οργανισμό του δήμου.
Στη συζήτηση με θέμα Κοινωνικές μεταπλάσεις του αστικού χώρου και μνημονικά ίχνη θα μιλήσουν οι καθηγητές Γιάννης Μηλιός (Ο κοινωνικός και οικονομικός μετασχηματισμός της Ελλάδας: 19ος-20ός αιώνας), Δημήτρης Μόσχος (Φιλανθρωπία και κοινότητες) και Κώστας Θεολόγου (Τα εργαλεία της κοινωνικής μνήμης στον αστικό χώρο), καθώς και ο λογοτέχνης Γιάννης Ζευγώλης (Προσεγγίζοντας λογοτεχνικά τους άστεγους). Αφορμή γι’ αυτήν τη συζήτηση η παράσταση Ελπίς, που παρουσιάζει η ομάδα «Όχι παίζουμε», η οποία, μέσα από την σκηνική ανάπλαση της ιστορικής διαδρομής του νοσοκομείου «Ελπίς», το οποίο στεγαζόταν μέχρι το 1971 στο σημερινό Πνευματικό Κέντρο, επιχειρεί να εξετάσει τα δύσκολα χρόνια της ενηλικίωσής της πρωτεύουσας, μιλώντας όμως για το σήμερα, ένα σήμερα που συμβολίζουν οι άστεγοι που περιβάλλουν μονίμως το κτίριο…
Μετά τη συζήτηση, στις 8.00 μ.μ., θα ακολουθήσει η παράσταση, στην οποία παίρνουν μέρος οι Αντώνης Στρούζας, Pauline Huguet και Ανδρέας Μαριανός.