Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σύμφωνα με τη dailymail ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη με την ονομασία HD 20794 d που θα μπορούσε να έχει τις κατάλληλες συνθήκες για ζωή.
Με έξι φορές μεγαλύτερη μάζα από τη Γη, οι επιστήμονες τον χαρακτηρίζουν ως «σούπερ Γη». Βρίσκεται στον αστερισμό του Εριδανού και βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του, πράγμα που σημαίνει ότι νερό –και επομένως ζωή– θα μπορούσαν δυνητικά να υπάρχουν. Το καλύτερο από όλα είναι ότι απέχει μόλις 19,7 έτη φωτός από τη Γη.
Αυτό σημαίνει ότι ίσως να μπορέσουμε να τραβήξουμε φωτογραφίες τυχόν εξωγήινων που παραμονεύουν εκεί. «Η εγγύτητά του με εμάς –μόλις 20 έτη φωτός– σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα για μελλοντικές διαστημικές αποστολές να πάρουμε μια εικόνα του», δήλωσε ο Δρ Michael Cretignier, ο οποίος εντόπισε για πρώτη φορά σημάδια του πλανήτη το 2022. […]
Αν και η ανακάλυψη είναι συναρπαστική, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να μάθουμε περισσότερα για τον HD 20794 d. Παρόλο που βρίσκεται στη ζώνη κατοικησιμότητας, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν μπορεί να υποστηρίξει ζωή. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο πλανήτης διαθέτει νερό ή ατμόσφαιρα, δύο βασικά στοιχεία για τη ζωή. «Το να βρίσκεται ένας πλανήτης στη ζώνη κατοικησιμότητας δεν είναι αρκετό για να εγγυηθούμε τη ζωή», εξηγεί ο Dr Michael Cretignier, αναφέροντας την Αφροδίτη και τον Άρη ως παραδείγματα πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα που είναι επίσης στη ζώνη κατοικησιμότητας, αλλά δεν είναι κατάλληλοι για ζωή.
Η Δανία δίνει 2 δισ. για την Αρκτική
Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει 14,6 δισεκατομμύρια κορώνες (δύο δισεκατομμύρια ευρώ), για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική..
«Το επίπεδο απειλής στην Αρκτική και τον Βόρειο Ατλαντικό έχει επιδεινωθεί. Πρέπει να ενισχύσουμε σημαντικά την παρουσία της άμυνας στις περιοχές αυτές», δήλωσε ο Δανός υπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν σε ανακοίνωση, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία γα να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας του.
Η κυβέρνηση της Δανίας υπόσχεται επομένως να στείλει τρία νέα πλοία για την Αρκτική, πρόσθετα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, εξοπλισμένα με προηγμένες δυνατότητες απόκτησης εικόνων και μια ενίσχυση των δορυφορικών ικανοτήτων.
Διευκρινίζει ότι αυτό το πρόγραμμα, για το οποίο συμφώνησαν τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Δανίας, τέθηκε υπό επεξεργασία σε «στενή συνεργασία» με τη Γροιλανδία και τα νησιά Φερόες, δύο αυτόνομα εδάφη της Δανίας.
«Η απόκτηση νέων πλοίων για την Αρκτική αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Είναι πολύ σημαντικά για την ασφάλεια των Γροιλανδών», αντέδρασε η Βίβιαν Μότσφελντ, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Γροιλανδίας. Η Γροιλανδία, η οποία θέλει να αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τη Δανία, είναι ιδιαίτερα περιζήτητη λόγω της στρατηγικής της θέσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια ενεργή βάση στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στο Πίτουφικ.
Μόλις πριν από τα Χριστούγεννα, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο έλεγχος του αυτόνομου εδάφους της Δανίας είναι «απόλυτη ανάγκη» για την «εθνική ασφάλεια και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο».
Το 2021, μια συμφωνία για την Αρκτική είχε επίσης υπογραφεί από τη Δανία, αλλά ο εγχώριος Τύπος αποκάλυψε ότι αρκετά σκέλη της συμφωνίας αυτής δεν είχαν υλοποιηθεί. Υπήρχε επίσης δέσμευση για τη διάθεση ποσού 1,5 δισεκατομμυρίου κορωνών Δανίας για μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς και για σταθμούς ραντάρ.
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν έκαναν αρκετά» για την άμυνα της Αρκτικής. Δήλωσε ότι μια νέα συμφωνία θα επιτευχθεί για «την αποτροπή και την άμυνα» στην περιοχή αργότερα το 2025.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Ζηλανδία: Βουνό με νομικά δικαιώματα
Έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων το όρος Taranaki στη Νέα Ζηλανδία αποκτά διά νόμου τα ίδια δικαιώματα με έναν… άνθρωπο. Με λίγα λόγια, το βουνό θα ανήκει πλέον στον εαυτό του, με τους εκπροσώπους των τοπικών φυλών και της κυβέρνησης να συνεργάζονται για τη διαχείρισή του.
Η συμφωνία αποσκοπεί στην αποζημίωση των Μαορί από την περιοχή Taranaki για τις αδικίες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, περιλαμβανομένων των εκτεταμένων κατασχέσεων γης.
«Σήμερα, το Taranaki απελευθερώνεται από τα δεσμά της αδικίας, της άγνοιας, του μίσους», δήλωσε η Debbie Ngarewa-Packer, μία εκ των αρχηγών του πολιτικού κόμματος Te Pāti Māori [Κόμμα των Μαορί].
Το βουνό δεν θα είναι πλέον επίσημα γνωστό ως Egmont –το όνομα που του έδωσε ο Βρετανός εξερευνητής Τζέιμς Κουκ τον 18ο αιώνα– και θα ονομάζεται Taranaki Maunga. Επιπλέον θα μετονομαστεί και το εθνικό πάρκο γύρω του.
Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
Ο σε μέγεθος ανθρώπινης παλάμης LignoSat έχει ως αποστολή να δείξει τις κοσμικές δυνατότητες του ανανεώσιμου υλικού καθώς η εξερεύνηση του Διαστήματος έχει μπει σε νέα φάση και την επιστροφή του ανθρώπου αρχικά στη Σελήνη και στη συνέχεια στον Άρη με στόχο την μόνιμη παραμονή εκεί.
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο, που κατασκευάστηκε από Ιάπωνες ερευνητές, εκτοξεύτηκε στο Διάστημα σε μια πρώιμη δοκιμή χρήσης ξύλινων εργαλείων και υλικών στην εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη.
Ο δορυφόρος LignoSat αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και την εταιρεία Sumitomo Forestry. Ο δορυφόρος αποτελεί μέρος του φορτίου που εκτοξεύτηκε την Τρίτη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με σκάφος της SpaceX, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, και το πλήρωμα του ISS θα τον απελευθερώσουν σε τροχιά περίπου 400 χλμ. πάνω από τη Γη.
Ο μέγεθος ανθρώπινης παλάμης LignoSat έχει ως αποστολή να δείξει τις κοσμικές δυνατότητες του ανανεώσιμου υλικού καθώς η εξερεύνηση του Διαστήματος έχει μπει σε νέα φάση και την επιστροφή του ανθρώπου αρχικά στη Σελήνη και στη συνέχεια στον Άρη με στόχο την μόνιμη παραμονή εκεί.
«Με την ξυλεία, ένα υλικό που μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας, θα μπορούμε να χτίζουμε σπίτια, να ζούμε και να εργαζόμαστε στο Διάστημα για πάντα» είπε ο Τακάο Ντόι, πρώην αστροναύτης που μελετά τις ανθρώπινες διαστημικές δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.
Με ένα 50ετές σχέδιο φύτευσης δέντρων και κατασκευής ξύλινων σπιτιών στη Σελήνη και στον Άρη ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ντόι αποφάσισε να αναπτύξει έναν ξύλινο δορυφόρο πιστοποιημένο από τη NASA για να αποδείξει ότι το ξύλο μπορεί να αποτελέσει ένα διαστημικό υλικό. «Τα αεροπλάνα των αρχών του 1900 ήταν κατασκευασμένα από ξύλο. Ένας ξύλινος δορυφόρος θα πρέπει επίσης να είναι εφικτός» είπε ο Κότζι Μουράτα, καθηγητής δασικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Κιότο.
Το ξύλο είναι πιο ανθεκτικό στο Διάστημα από ό,τι στη Γη επειδή δεν υπάρχει νερό ή οξυγόνο για να του προκαλέσουν φθορές. Ένας ξύλινος δορυφόρος ελαχιστοποιεί επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο τέλος της ζωής του, λένε οι ερευνητές. «Οι παροπλισμένοι δορυφόροι πρέπει να εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα για να μην γίνουν διαστημικά σκουπίδια. Οι συμβατικοί μεταλλικοί δορυφόροι δημιουργούν σωματίδια οξειδίου του αλουμινίου κατά την επανείσοδο αλλά οι ξύλινοι θα καίγονταν με λιγότερη ρύπανση» λέει ο Ντόι.