Αρχική διεθνή Επιμένουν οι Καναδοί «ταραξίες»

Επιμένουν οι Καναδοί «ταραξίες»

Η κυβέρνηση Τριντό φοβάται μια κατά μέτωπο σύγκρουση – Οι πολιτειακές κυβερνήσεις παίρνουν πίσω χαράτσια και περιοριστικά μέτρα

Η συμπαράσταση στα «Κονβόι της Ελευθερίας» έχει εξελιχθεί σε μια πεισματική μαζική διαμαρτυρία όχι μόνο για τη «διαχείριση» της πανδημίας από την κυβέρνηση Τριντό, αλλά συνολικά ενάντια στην πολιτική της. Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στην Οτάβα: πέρα από τις καναδικές σημαίες, ανεμίζουν και σημαίες πειρατικές, σημαίες του Κεμπέκ, ακόμη και μια ελληνική!

Δύο εβδομάδες συμπληρώθηκαν από την «εισβολή» των φορτηγατζήδων και των υποστηρικτών τους στο κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας*. Η κυβέρνηση του Τριντό και οι λοιπές αρχές δοκίμασαν με πολλούς τρόπους να τους ξεφορτωθούν:

– υποδαυλίζοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, και βαφτίζοντας όσους διαμαρτύρονται «αισχρή μειοψηφία» και «εχθρούς της επιστήμης και της δημοκρατίας»,

– κηρύσσοντας την Οτάβα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απειλώντας με επέμβαση του στρατού, συλλαμβάνοντας διαδηλωτές και κατάσχοντας νταλίκες,

– απαγορεύοντας την οικονομική ενίσχυση των κονβόι και κατάσχοντας περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια που είχαν συγκεντρωθεί τις 4 πρώτες μέρες,

– ποινικοποιώντας τον ανεφοδιασμό των συγκεντρωμένων, πιέζοντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαγράψουν λογαριασμούς και σελίδες, κ.ο.κ.

Δεν τα κατάφεραν: οι διαμαρτυρόμενοι παραμένουν στο κέντρο της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων αψηφώντας τις απειλές, την κούραση και το ψύχος, ενώ πολλαπλασιάζονται και τα μπλόκα στα σημαντικότερα συνοριακά περάσματα μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ. Η εμπορική ζωή στην Οτάβα και άλλες πόλεις έχει παραλύσει. Οι εισαγωγές-εξαγωγές έχουν παγώσει. Εργοστάσια της Ford, της Toyota και της GM και στις δύο πλευρές των συνόρων σταμάτησαν ή επιβράδυναν την παραγωγή αυτοκινήτων. Ο «επιχειρηματικός κόσμος» (αγροδιατροφικές βιομηχανίες, αλυσίδες λιανεμπορίου, αυτοκινητοβιομηχανίες κ.ά.) χάνει την υπομονή του και καλεί την κυβέρνηση Τριντό να αντιδράσει πιο σκληρά. Πόσο πιο σκληρά; Με μια έννοια, ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Οτάβα είχε δίκιο όταν δήλωνε ότι «χρειάζεται ο στρατός για να επανέλθει η τάξη». Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις: ακόμη κι ο αλαζόνας Τριντό δεν παίρνει το ρίσκο.

Απόπειρες κατευνασμού

Έτσι ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί και ο κατευνασμός: την αρχή έκανε η πολιτειακή κυβέρνηση του γαλλόφωνου Κεμπέκ, ανακοινώνοντας ότι τελικά δεν θα εφαρμόσει την επιβολή «ειδικού φόρου» στους ανεμβολίαστους. Στις 11 Ιανουαρίου ο Φρανσουά Λεγκό, πρωθυπουργός του Κεμπέκ, δήλωνε: «Το 10% δεν μπορεί να γίνεται βάρος στο 90%. Τα νοσοκομεία μας δεν το αντέχουν. Γι’ αυτό θα επιβληθεί μια “συνεισφορά υγείας” στους ανεμβολίαστους». Ο Λεγκό επέμεινε σε αυτή τη γραμμή παρά την αντίθεση του νομικού και ιατρικού κόσμου και παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο χαράτσι παραβιάζει το καναδικό Σύνταγμα. Όμως τρεις μέρες μετά την «εισβολή» στην Οτάβα το ξανασκέφτηκε, και είπε: «Κατανοώ ότι η “συνεισφορά υγείας” διχάζει. Δεν θα την εφαρμόσουμε»…

Ταυτόχρονα οι πολιτειακές κυβερνήσεις του Κεμπέκ και του γειτονικού Οντάριο, που συγκεντρώνουν τα 24 από τα συνολικά 38 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας, ανακοίνωσαν τη σταδιακή άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας, ξεκινώντας από την επαναλειτουργία εστιατορίων και κινηματογράφων. Ακολούθησαν, με παρεμφερείς ανακοινώσεις, οι πολιτειακές κυβερνήσεις της Αλμπέρτα (που κατάργησε και το υγειονομικό πιστοποιητικό), του Σασκάτσεουαν, της Νέας Σκοτίας, του Νιου Μπράνσγουικ και της Νήσου Πρινς Έντουαρντ. Μάλιστα οι αρχές δήλωσαν ότι «έχουμε τις νοσοκομειακές κλίνες που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε σε τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας λόγω της άρσης των περιορισμών». Να λοιπόν που και οι απολίτιστοι φορτηγατζήδες κάνουν θαύματα: τη μια μέρα τα νοσοκομεία καταρρέουν υπό το βάρος των ανεμβολίαστων, την επόμενη οι κλίνες φτάνουν και περισσεύουν…

Η συμπαράσταση στα «Κονβόι της Ελευθερίας» έχει εξελιχθεί σε μια πεισματική μαζική διαμαρτυρία όχι μόνο για τη «διαχείριση» της πανδημίας από την κυβέρνηση Τριντό, αλλά συνολικά ενάντια στην πολιτική της. Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στην Οτάβα: πέρα από τις καναδικές σημαίες, ανεμίζουν και σημαίες πειρατικές, σημαίες του Κεμπέκ, ακόμη και μια ελληνική!

Οι αγορές φτερνίζονται, ο Τριντό συναχώνεται

Προχθές τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια των ΗΠΑ και του Καναδά σε κοινή ανακοίνωσή τους έλεγαν ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε ομάδα διαδηλωτών να υπονομεύει το διασυνοριακό εμπόριο». Λίγες ώρες αργότερα ακούστηκε η ηχώ τους μέσα στην καναδική βουλή διά στόματος Τριντό: «Τα μπλόκα και οι παράνομες διαδηλώσεις είναι απαράδεκτες καταστάσεις, διότι επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια. Θα κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε τέλος στην αταξία»… Αλλά αυτά είναι λόγια. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει παγώσει, αδυνατώντας να επιλέξει: ταπεινωτική υποχώρηση ή «δυναμική παρέμβαση» με άγνωστες συνέπειες;

Αυτήν την εβδομάδα δύο βουλευτές ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το Φιλελεύθερο Κόμμα του Τριντό, κατηγορώντας τον ότι «πολιτικοποίησε» την πανδημία και «εργαλειοποίησε» τον εμβολιασμό. Η δυσαρέσκεια αβγαταίνει και για άλλος λόγους: ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό τριακονταετίας, η ακρίβεια καλπάζει και η «διατροφική ανεπάρκεια» πλήττει πλέον πάνω από 5 εκατομμύρια Καναδούς. Πέρα από τη «διαχείριση» της πανδημίας, δηλαδή, υπάρχουν πολλοί ακόμη λόγοι για το ξέσπασμα που ο Τριντό βολεύεται να «πιστώνει» στην Ακροδεξιά. Δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος: μετά από αφωνία μιας βδομάδας, και η καναδική Αριστερά αποφάνθηκε ότι οι φορτηγατζήδες και λοιποί διαδηλωτές «δεν έχουν ταξικά αιτήματα» και άρα «υπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης»! Ίσως θα ήταν χρήσιμο να ενημερώσει σχετικά και την άρχουσα τάξη, που έχει λυσσάξει να ζητά την κεφαλή των ταραξιών επί πίνακι.


Κακό παράδειγμα

Το καναδικό ξέσπασμα βγαίνει και εκτός συνόρων. Αυτήν την εβδομάδα το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ «διέρρευσε» πληροφορίες για ένα κονβόι που θα ξεκινήσει από τη Νότια Καλιφόρνια με στόχο, λέει, να εμποδίσει την πρόσβαση στον αυριανό τελικό του αμερικανικού φούτμπολ (καλοδιαλεγμένη η διαρροή, αφού ένα τέτοιο μπλόκο θα συνιστούσε ακραία ιεροσυλία!). Πάντως στην Αυστραλία σχηματίστηκε ήδη «Κονβόι της Ελευθερίας», που έχει κατασκηνώσει έξω από το κοινοβούλιο στην Καμπέρα – αν και υπάρχουν ελάχιστες νταλίκες (στην Αυστραλία σχεδόν όλες ανήκουν σε μεγάλες εταιρίες), στην «κατάληψη» συμμετέχουν χιλιάδες πολίτες. Η Κριστίνα Κένελι, βουλευτίνα του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, δήλωσε ότι «στο πλήθος συμμετέχουν άτομα που προκαλούν ανησυχία στις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας, τα οποία θέλουν να υπονομεύσουν και να ανατρέψουν τη δημοκρατία μας»… Παρά τους φόβους της καλά πληροφορημένης βουλευτίνας, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Στη Νέα Ζηλανδία, από την άλλη, οι νταλίκες πάρκαραν στις αρχές της εβδομάδας έξω από τη βουλή – ώσπου προχθές επενέβη η αστυνομία πραγματοποιώντας πάνω από εκατό συλλήψεις για «καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας» (σωστά: τι δουλειά έχουν πολίτες έξω από τη βουλή;). Προχθές πάλι, μετά τη δημοσιοποίηση καλεσμάτων για σύγκλιση κονβόι από διάφορες περιοχές της Γαλλίας με κατεύθυνση το Παρίσι, η Αστυνομία απαγόρευσε κάθε κινητοποίηση «προκειμένου να αποφευχθεί η διατάραξη της δημόσιας τάξης». Σύμφωνα με την απόφαση, τυχόν παραβίαση της απαγόρευσης τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών, πρόστιμο 4.500 ευρώ, κατάσχεση του οχήματος και τριετή ακύρωση της άδειας οδήγησης. Ευτυχώς, η θανατική ποινή έχει καταργηθεί! Παρόμοιες απαγορεύσεις εξέδωσαν και τα άλλα κάστρα της ευρωπαϊκής (μετα)δημοκρατίας: η Αυστρία και το Βέλγιο…

Σχόλια

Exit mobile version