Του Νίκου Ταυρή.
Επειδή όμως οι ιδιώτες-πάροχοι ενέργειας –οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν στηθεί στην ουρά για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, που ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε πως θα… αξιοποιηθούν- χάνουν λεφτά από τους κακοπληρωτές καταναλωτές, ζήτησαν και έλαβαν, ως φαίνεται –σε μορφή προτάσεων, προς το παρόν- την παρέμβαση της κρατικής Αρχής.
Έτσι, το δημόσιο αγαθό της ενέργειας στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα θα περνάει από σύστημα… Τειρεσία. Όποιος χρωστάει απλά θα κόβεται, αφού περάσει από στάδια δοκιμής (σ.σ. ωρίμανσης, στην οικονομική ορολογία), που συνίστανται σε έκδοση προπληρωμένων καρτών για ρεύμα (όπως με τα καρτοκινητά), εκπτώσεις σε όσους εξοφλούν τους λογαριασμούς με πάγιες τραπεζικές εντολές και αύξηση εγγυήσεων (για τους παρόχους) κατά 50%. Ο ενεργειακός «Τειρεσίας», παράλληλα, θα καταγράφει το ιστορικό των ανεξόφλητων λογαριασμών, απαγορεύοντας –ουσιαστικά- τη μετακίνηση των καταναλωτών από τον έναν προμηθευτή στον άλλο, διασφαλίζοντας -τι άλλο;- τα κέρδη των παρόχων.
Τη στιγμή που τα στοιχεία καταδεικνύουν την όλο και μεγαλύτερη φτωχοποίηση των λαϊκών νοικοκυριών, που αδυνατούν σε ποσοστό 22% να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενώ ποσοστό επαγγελματιών, που ξεπερνά το 10%, πληρώνει το ρεύμα ή το φυσικό αέριο. με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μήνα, είναι ενδεικτικό του πώς αντιλαμβάνεται το δημόσιο αγαθό της ενέργειας η πλέον αρμόδια κρατική Αρχή στην Ελλάδα. Ας μας απαντήσει η ΡΑΕ, σε περίοδο καύσωνα, πόσες… μονάδες πρέπει να έχει η ενεργειο-κάρτα της μέσης ελληνικής οικογένειας για να μη χάσουν έσοδα οι κύριοι εφοπλιστές της Energa, της Aegean και οι επίδοξοι μνηστήρες της ΔΕΗ;
Τι «προτείνει» η ΡΑΕ
Αναλυτικότερα, οι προτάσεις που προκρίνει η Αρχή περιλαμβάνουν τα εξής:
-Δικαίωμα άρνησης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλον προμηθευτή. Να υποχρεωθούν οι καταναλωτές, όταν αλλάζουν προμηθευτή, να προσκομίζουν τον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό.
-Εκπτώσεις για όσους πληρώνουν με πάγια εντολή – αν και, όπως επισημαίνεται, η εντολή αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί.
-Εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής, λύση που ευνοεί και τη γρήγορη αλλαγή προμηθευτή. Τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν έχει διερευνηθεί το κόστος των μετρητών αυτών, όπως επίσης ότι στις χώρες που εφαρμόζονται τέτοια συστήματα οι εταιρίες χρεώνουν υψηλότερα τιμολόγια στους πελάτες με μετρητές προπληρωμής.
-Αύξηση των εγγυήσεων.
Με το σημερινό καθεστώς, οι προμηθευτές έχουν δικαίωμα να ζητούν εγγύηση που καλύπτει την κατανάλωση ύψους έως τριών μηνών. Προτείνεται να αυξηθούν οι εγγυήσεις σε έξι μήνες για όσους πελάτες έχουν ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών και να μειώνονται σε τέσσερις, αν ο πελάτης επιδείξει συνέπεια.
-Παροχή συμβουλών για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.
-Δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών σε δόσεις.
Σημειώνεται πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας, ο προμηθευτής κοινοποιεί σχετική ειδοποίηση στον πελάτη τριάντα ημέρες μετά τη λήξη προθεσμίας πληρωμής του λογαριασμού, και 14 ημέρες μετά μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση και να διακόψει την παροχή.