«Πριν από εκατόν τριάντα χρόνια η Αλίκη, αφού επισκέφθηκε τη χώρα των θαυμάτων, μπήκε σ’ έναν καθρέφτη για να ανακαλύψει τον κόσμο από την ανάποδη. Αν η Αλίκη ξαναγεννιόταν στις μέρες μας, δεν θα χρειαζόταν να περάσει πίσω από τον καθρέφτη, θα ήταν αρκετό να ρίξει μια ματιά έξω από το παράθυρο.»
Εδουάρδο Γκαλεάνο, «Ένας κόσμος ανάποδα»

Κίμπερλι Νόελ Καρντάσιαν: Το περιοδικό Time, το 2015, την κατέταξε στη λίστα του με τους 100 Ανθρώπους με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως. Η Vogue, τη χαρακτήρισε ως «φαινόμενο του λαϊκού πολιτισμού». Η περιουσία της ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια δολάρια. Έχει 60 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter και 114 εκατομμύρια στο Instagram. Η σελίδα της στο Facebook έχει 33 εκατομμύρια ακολούθους!

Όταν λίγες μέρες νωρίτερα ο μικρός μου ο γιος κάτι μου έλεγε γι’ αυτήν –εννοείται πως ήξερε τα πάντα– προσπαθούσα να του εξηγήσω πως άλλες είναι οι αξίες της ζωής και δεν μετράνε οι ακόλουθοι και πως αυτή η Καρντάσιαν είναι ένα κατασκεύασμα με δεκάδες πλαστικές επεμβάσεις κ.λπ., κ.λπ…

…Κι ύστερα ήρθε η κατραπακιά!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή τη σχετική επέτειο, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων. Και ο ρόλος της Κιμ Καρντάσιαν υπήρξε καθοριστικός!

Η ίδια, έχοντας και αρμένικες ρίζες, αγωνίζεται –όπως διάβασα κατόπιν εορτής– εδώ και χρόνια για την αναγνώριση της γενοκτονίας ήδη από την εποχή του προέδρου Ομπάμα. Το 2015 είχε μάλιστα ταξιδέψει στην Αρμενία και είχε επισκεφθεί το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Εριβάν. Το 2016 έγραψε στην προσωπική της ιστοσελίδα εναντίον της Wall Street Journal η οποία δημοσίευσε διαφημιστική καμπάνια άρνησης της γενοκτονίας. Το 2019 επισκέφθηκε πάλι την Αρμενία και δήλωσε πως είχε συζητήσεις για το θέμα με ανθρώπους του Λευκού Οίκου, αλλά όχι με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα βαφτίστηκε και η ίδια στο Βαγαρσαπάτ, στην περίφημη εκκλησία του Ετσμιατζίν, σύμφωνα με το τυπικό της Αρμένικης Εκκλησίας και πήρε το όνομα Heghine. Το 2015 είχε βαφτίσει και την κόρη της στην Αρμένικη Αποστολική Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ.

Το 2020 συνεχίζοντας με συνέπεια τους αγώνες της, κατήγγειλε το Αζερμπαϊτζάν για τα όσα έγιναν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στη Δημοκρατία της Αρμενίας.

Μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, έστειλε στον πρόεδρο των ΗΠΑ επιστολή ευχαριστώντας τον για τη στάση του και σημειώνοντας πως είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που αναγνωρίζει επισήμως τη γενοκτονία.

Σίγουρα έπαιξαν πολλές παράμετροι ρόλο, αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την τεράστια επιρροή που έχουν πια διάφορες προσωπικότητες –εντός ή εκτός εισαγωγικών– των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του youtube κ.ά.

Η ίδια η Καρντάσιαν έχει δραστηριοποιηθεί και σε θέματα που αφορούν την κατάσταση των φυλακών στις ΗΠΑ, ενώ το 2017, έχοντας ταχθεί κατά της οπλοκατοχής, παρουσίασε σημαντικά στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων 11.737 θάνατοι στις ΗΠΑ προήλθαν από τη χρήση όπλων τη στιγμή που την ίδια χρονιά τα θύματα τρομοκρατίας ήταν… 14! Βραβεύτηκε μάλιστα για αυτή της την εργασία…

Θυμίζω ότι και στη χώρα μας, το βάρος των αποκαλύψεων στην υπόθεση Λιγνάδη –και όχι μόνο– σήκωσαν τα λεγόμενα «πρωινάδικα» και τηλεπαρουσιαστές που δεν έχουν καν την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Εκεί που ο τύπος σώπαινε και συγκάλυπτε, οι άνθρωποι που παίζουν ρόλο «διασκεδαστή» αποδείχθηκαν πιο ώριμοι και αδιάβλητοι από τους ανθρώπους που παρουσιάζοντας ως… μεγάλοι δημοσιογράφοι.

Πραγματικά ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα!

Η νέα εποχή φαίνεται πως μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους ανάγνωσης των γεγονότων και της πραγματικότητας, χωρίς όμως να καταλήξουμε κι εμείς «ακόλουθοι» στις αυλές νεόκοπων βασιλιάδων.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορούμε να βρούμε γλώσσα επικοινωνίας με τη νεολαία που εκεί που μοιάζει να έχει χάσει κάθε προβληματισμό και αν ακολουθεί πειθήνια τα όσα επιτάσσει ο νεοφιλελευθερισμός, εκεί μας εκπλήσσει κιόλας!

Από την άλλη, κυκλώματα που κινούνται στο σκοτάδι ή αξιοποιούν στο έπακρο τα ριάλιτι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. είναι φυσικό να θέλουν να κάνουν ένα είδος λοβοτομής στη νεολαία.

Ίσως κινήσεις σαν αυτές της Καρντάσιαν να είναι απλώς το άλλοθι για να καταναλώνουμε κάθε είδους σκουπίδια. Όμως κάθε πράγμα έχει και τις αντιφάσεις του.

Κι εκεί που νομίζουν ότι όλα έχουν εξαγοραστεί, ακόμη και οι τόσο εξυπηρετικές «περσόνες» μπορεί να προκαλέσουν ρήγματα…

Σε κάθε περίπτωση το μέλλον θα δείξει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!