Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Οριακή η κατάσταση της υγείας των απεργών

Για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των κρατουμένων που κάνουν από τις 2 Μαρτίου απεργία πείνας μίλησαν οι θεράποντες ιατροί και οι δικηγόροι τους, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός. Οι απεργοί πείνας διεκδικούν την κατάργηση των άρθρων του Π.Κ. Περί Εγκληματικής-Τρομοκρατικής Οργάνωσης, των φυλακών τύπου Γ’, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και συγγενών μελών της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, καθώς και την τροποποίηση της διαδικασίας λήψης και χρήσης του DNA. «Μια ρώσικη ρουλέτα παίζεται. Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα για ένα οδυνηρό συμβάν. Μιλάμε για καταπονημένους οργανισμούς που υπήρξαν απεργοί πείνας και στο παρελθόν», είπε η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου, ενώ η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου επισήμανε πως «η κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας είναι οριακή». «Τα αιτήματα των απεργών πείνας δεν αποτελούν επαναστατικά αιτήματα, αλλά δίκαιες αξιώσεις νομικού πολιτισμού», ανέφερε η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου, ο δε δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

 

Νότα εξανθρωπισμού

Άμεση απάντηση στους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά τις σαφείς αιχμές που άφησαν με την ανακοίνωσή τους εναντίον του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που κατατέθηκε στη Βουλή. «Οι ασθενείς και τα άτομα με βαριές αναπηρίες βιώνουν τη φυλακή ως διπλό δεινό. Συνεπώς, η διευκόλυνση, και πάλι με όρους, της απόλυσής τους ανταποκρίνεται σ’ ένα δίκαιο ισοζύγιο της ποινής που προβλέπεται και της ποινής που πραγματικά εκτίεται… Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ επαναφέρει την αντιστοιχία της ποινής που επιβλήθηκε μ’ αυτήν που εκτίεται. Μονόπλευρα τιμωρητικές λογικές απηχούν ξεπερασμένες και τελικά αδιέξοδες αντιλήψεις, που δεν αρμόζουν σ’ ένα κράτος ανθρωπισμού. Η απομάκρυνση απ’ αυτές δεν μπορεί να θεωρείται ασέβεια προς τους νόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

 

Γραφειοκρατία ή πρόνοια;

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους προς την αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, οι εθελοντές γιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Βύρωνα, για το βάρβαρο καθεστώς των απόρων της Πρόνοιας. Όπως καταγγέλλουν, ο χρόνος έκδοσης βιβλιαρίων Πρόνοιας έχει αυξηθεί σε 5-6 μήνες και εάν συνυπολογιστεί και το καθεστώς των ραντεβού των κρατικών νοσοκομείων, με ένα βιβλιάριο που έχει ισχύ μόνο για 12 μήνες, οι πρώτοι 7 μήνες αχρηστεύονται: «Από πού, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα προμηθευτούν τα φάρμακά τους οι άποροι, αφού δεν έχουν δεκάρα για να τα αγοράσουν; Αυτή η εξοργιστική και άθλια μεταχείριση χιλιάδων συνανθρώπων μας δεν περιλαμβάνεται στην ανθρωπιστική κρίση; Οι άποροι της Πρόνοιας περιμένουν μια απάντηση και κυρίως περιμένουν να σταματήσει ο εμπαιγμός τους και η απαράδεκτη μεταχείρισή τους».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!